Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 23., szombat

-ŐSZINTÉN A -SZEX REJTELMEIRŐL-FIATALOKNAK


ŐSZINTÉN A SZEX –REJTELMEIRŐL FIATALOKNAK

Egy mértéktartó felvilágositó munka sokszor,sokszor házsságokat menthet meg,öröntelibbé tehet egy élettani,normális,erkölcsileg tiszta
pillanatot egy egyén életében.
-A századokon át titkokolózó,álszent magatartás sok kárt és szenvedést osztot a társadalomnak.
-A család-a tanügy-az egészségügy követte a mindenkori társadalmi úgymond –erkölcsigét-és nem világositotta fel azt a korkategóriát amelyik éppen a legjobban igényelte az elementáris ismereteket.
Hiánypótlónak tartom ezt a két közleményt amit közreadok a kiváló szexológus szakemberek tollából.


1- Első szerelem

Bármilyen neműek, vallásúak, bármilyen országból is származzanak, az emberek első szexuális kapcsolatukat létük kulcsfontosságú eseményeként tartják számon. Ez egy olyan kulcs, amely kinyitja néha a szexualitás számos szférájának boldogságra és har­móniára nyíló ajtaját, néha azonban sajnos, egy kaotikus lelki élet kezdetét is jelentheti.
Bármilyen neműek, vallásúak, bármilyen országból is származzanak, az emberek első szexuális kapcsolatukat létük kulcsfontosságú eseményeként tartják számon. Ez egy olyan kulcs, amely kinyitja néha a szexualitás számos szférájának boldogságra és har­móniára nyíló ajtaját, néha azonban sajnos, egy kaotikus lelki élet kezdetét is jelentheti.
Ezt a nyitó lépést az ifjú férfi hamarabb megteszi, mint a fiatal lány (tizenhat évesen tizennyolc helyett). A fiatal lány a leggyakrabban (az esetek háromnegyedében) szerel­mes partnerébe, míg az ifjú férfit inkább a kíváncsiság hajtja és a megmérettetés vágya, annak bebizonyítása a barátai előtt, hogy egy igazán jól működő hímvesszővel áldották meg és méltó arra, hogy férfinak nevezzék.
A múltban a fiatalemberek első partnere érett nő volt, az irodalom bővelkedik az ehhez hasonló példákban. Például de Beauvais asszonyt jelölték ki, hogy "világosítsa fel" a leendő királyt, XIV. Lajost. Hasonlóképpen Stendhal Vörös és Fekete című regényé­ben de Rénal asszony Julién Soréit, vagy Flaubert Érzelmek iskolájában Arnoux aszszony Frédéric Moreau-t. Egyes pszichoanalitikusok ezekben az esetekben egy kimondatlan vérfertőzést vélnek felfedezni, melynek során az ifjak az idősebb nők személyé­ ben saját anyjukra lelnek. Azt is el kell ismerni, hogy a fiatal lányok, a fogamzásgátlási lehetőség előtti időszakban a megbélyegzett teherbeesés lidérce miatt haboztak odaadni magukat heves szeretőjüknek.
Ma az esetek többségében a fiatal férfi első szexuális kapcsolatait hasonló korú, fogamzásgátló tablettát szedő lányokkal létesíti. A számtalan kérdésre innen-onnan összetallózott válasz ellenére még rengeteg megválaszolatlan kérdése marad, íme néhány közülük, amelyek segíthetik abban, hogy megértsen bizonyos folyamatokat és megnyugodjon.

Kérdések az első nemi kapcsolatról

Az első közösülés ugyanolyan jelentőségű-e a fiúk és a lányok számára?

Ha az első kapcsolat kifejezetten fiatal korban létesül, a két főszereplő a történéseket hasonlóképpen fogja fel. Az esetek túlnyomó többségében a fiú eljut az orgazmusig, ugyanakkor ez messze nem igaz a fiatal nő esetében, aki első extázisát később, lehet hogy csak évek múltán fogja átélni. Egyébként, a nemi aktus során, hosszú távon a nő többet vállal, mint a férfi. Utóbbi, közvetlenül az aktus előtt sokkal jobban aggódik pillanatnyi teljesítményéért.

Milyen esetben félnek az ifjak az első nemi aktustól?

Főleg két esetben, egyik, amikor a barátaikkal beszélgetve arra gondolnak, hogy hím­vesszőjük nem megfelelő méretű, vagy a maszturbálási idejük túl rövid vagy éppen túl hosszú. A másik, amikor nem teljesen érzik otthon magukat a női anatómia terén, a szexualitással foglalkozó könyvek aprólékos áttanulmányozása ellenére sem. A szexuális tapasztalattal nem rendelkező fiúk aggodalma, a magukat nagyon tapasztaltnak ítélő társaik szerint nevetséges. A lényeg néhány szóban foglalható össze: hol van a csikló?

Hol van tehát a csikló?

Ez egyáltalán nem értelmetlen kérdés, hiszen egyrészt a csikló az a szerv, amely a női szexualitás kapujának kulcsa, másrészt azért, mert egészen kisméretű és furcsa­ mód sokkal messzebb helyezkedik el a vagina nyílásától, mint gondolnánk. Ha össze akarjuk hasonlítani a férfit és a nőt, s ha figyelembe vesszük, hogy a csikló a hímvessző megfelelője, elmondhatjuk, hogy annak a magasságában van, a hüvelybemenet pedig a herezacskó szintjében található, azaz sokkal hátrább, a csikló mögött. De ha a fiatalember nem találná meg azonnal nem kell aggódnia: aki kiválasztotta őt, meg tudja mutatni neki, hogy hol van.

Mi történik, amikor egy lány elveszíti a szüzességét? Fáj-e olyankor?

A szűzhártya (hymen) egy kis rugalmas hártya, amely részben zárja a hüvely nyílását. Általában gyűrű alakú, nyílással a közepén. A hímvessző behatolásakor ez a hártya megrepedhet egy vagy több helyen, amely egy kis vérzéssel jár. A szűzhártya átszakadását, ha nem teljesen érzéketlen, csak enyhe fájdalom kíséri. Ami a fiatal lánynak fájdalmat okoz, az a hímvessző erőltetett bevezetése. Ha a partnere gyengéd, ha az előjáték elég hosszan tartó, és ebből eredően a hüvelynyílás megfelelően nedves, a hímvessző bevezetése gyakorlatilag fájdalommentesen történhet. Más szóval, minél nagyobb gyengédséggel és türelemmel közeledik partneréhez az ifjú, annál kellemesebb lesz első közösülésük. A rutintalanságot ügyetlenség kísérheti, de a szerelmesek együttműködése többé-kevésbé rövid idő alatt ki fogja ezt küszöbölni.

Igaz-e, hogy a fiatal lány szűz maradhat több aktus után is?

Igen, néha a szűzhártya annyira rugalmas, hogy a hímvessző bevezetése ellenére sem szakad át. A híres deflorációs vérzés egyáltalán nem törvényszerű.

Miért fájdalmasak néha az első közösülések a fiatal férfi elővigyázatossága ellenére?

Vagy szűzhártya-rendellenesség, vagy a partnerek tapasztalatlansága, tudatlansága miatt. A szűzhártya valóban lehet rostos (fibrózus) szerkezetű, egy szűk nyílással, ami miatt minden egyes alkalommal a behatolási kísérlet kínzó fájdalmat okoz. Egy hídszerű "hús" is lezárhatja a hüvelynyílást. A nőgyógyász, akihez ilyenkor fordulni szükséges, könnyedén kiszűri ezt a rendellenességet. Nem kell mást tennie, mint apró vágásokkal körben bemetszeni a hymenális gyűrűt, ezzel lehetővé téve a normális közösülést. Egy ennél is egyszerűbb műfogás: spekulumot vezetnek a hüvelybe, majd szétnyitás után hirtelen kihúzva, berepesztik a szűzhártyát. Nagyon ritkán válik szükségessé, hogy altatás­ban kelljen átvágni a szűzhártya gyeplőszerű elváltozását, mely elzárja a hüvelybemenetet. A második ok a hüvely ferde helyzetéből fakad, mely fel- és hátrafelé is terjed (lásd az ábrát). Ha a két szerelmes fekvő helyzetben van és a férfi a hímvesszőjét a hasfallal párhuzamosan próbálja bevezetni, vagy fordítva, ha a fiatal nő egy rossz mozdulattal szeméremtestét (vulva) hátrafelé mozdítja, a behatolás rendkívül nehézzé válik. Léteznek olyan párok, akik többévi együttlét után sem képesek elérni, hogy a hímvessző a hüvely teljes hosszában behatoljon. Érthető tehát hogy ez a művelet problémát okoz annak, aki először próbálkozik vele. A fiatal lány nem is mindig tud róla. Ahhoz, hogy a behatolás zökkenőmentes legyen, nem elég a combjait széttárnia, hanem meg is kell emelnie a hasa irányába.

Fájdalmas lehet-e a közösülés a fiatal férfiaknak?

Igen, ha a fityma bellemezének fékszerű bőrredője, a kantár (frenulum praeputii) túl rövid. Ebben az esetben a hímvessző nem marad egyenes, hanem merevedéskor lefelé íveltté válik. Behatoláskor a vagina körüli izmok a hímvesszőre kiegyenesítő hatást gyakorolnak. Emiatt a kantár feszülése fájdalmassá válik. Olykor ezek a fájdalmak csak átmenetiek, de gyakoribb eset az, amikor sebészi beavatkozással meg kell nyújtani a frenulumot a szexuális kapcsolatok normalizálása céljából. Néha ez az élettani sajátosság baleset okozója is lehet de nem mindig az első közösüléskor jelentkezik. Valójában, ha a mozgások hirtelenek, lévén kiegyenesített helyzetben a hímvessző, a kantárra nagy feszülési erő hat, és elszakadhat. A heves vérzés, mely egyidejű fájdalommal jelentkezik, a baleset bekövetkeztére utal, amely a fiatal pár­ ban pánikot kelthet. Néha a sebet rendbe kell hozni. Alkalmasint a sebésznek egy kis beavatkozással meg is kell nyújtania a kantárt. Ugyanakkor, ha a műtéti metszés rendben van, a sebgyógyulást meg kell várni az újabb közösülésig. Ez egytől két hétig terjed.

Gyakori-e a kudarc az első alkalommal?

Bizonyára nem, de semmiféle statisztika nem tud erre a rendkívül személyes és intim kér­ désre válaszolni. Ugyanakkor egy ilyen kudarcnak sokféle oka lehet. Először is a kételkedés, amely a szorongás forrása. A fiatal férfi megkérdőjelezi, hogy méltó lesz-e a feladatra. Már számtalanszor maszturbált, ismeri saját reakcióit, de ezek mind magányosan történtek. Ez a szorongó állapot adrenalin termelődését indukálja, amelynek bosszantó mellékhatásai lehetnek, ugyanis összehúzza az ereket és megakadályozza a vér beáramlását a hímvesszőbe. Minél jobban kételkedik magában az illető, annál kevésbé lesz erőteljes a merevedése. Egyébként a tudatlanság tovább rontja a helyzetet. Az is igaz, hogy a hímvessző a hüvelybe nem magától jut be. A fiút aggaszthatja az az érzés, hogy partnerének fájdalmat okozhat, és ez olyannyira zavarba hozhatja, hogy merevedése abbamarad. Ehhez a katasztrófasorozathoz tartozik a korai magömlés is, ami szinte a nemi izga­ lom kialakulásával egyszerre következik be, és azonnal a hímvessző petyhüdtségét idézi elő. Ezeket az apró kellemetlenségeket tragikusan fogják fel, olyannyira, hogy már az első közösülés után a megalázottság érzése és frusztráció vesz erőt a fiatalembereken. Pedig ezek nem súlyos problémák. A szexuális kapcsolatok általában többé-kevésbé sikeresek, még később is. Egy szerelmes fiatal lány elnéző és mindent megtesz, hogy visszaadja a fiú önbizalmát. Ha meg tapasztalatlan, akkor semmit sem fog észrevenni és élvezni fogja az intim pillanatot. Ha nagyon is tapasztalt, akkor viszont megtalálja a meg­ nyugtató és hatásos viselkedést. Hála a fiatal szervezet tartalékainak, az erekció gyorsan visszatér és bekövetkezik a második közösülés, a partnerek örömére. Létezik a kudarcnak egy másik jellemző oka is: a fiatal férfi attól való félelme, hogy végleg elkötelezi magát a lánnyal szemben. A fiatal lány gyakran már a távoli jövőt tervezgeti, ugyanakkor a fiú csak az elkövetkezendő pillanatra gondol. Ez a különbözőség a fiúnál leblokkolást idézhet elő.

A kudarc: a szerelem egyik bizonyítéka

Egy fiatal fiú elmesélte a leánytestvérének, hogyan érezte magát hasonló helyzet­ben, és így fejezte be mondanivalóját: "Ha ez valaha is előfordulna azzal a fiúval, akivel először együtt leszel, tudj róla, hogy ez csak annak a bizonyítéka, hogy nagyon szeret téged vagy fél az esetleg neked okozott csalódástól, és egyáltalán nem arról yan szó, hogy nem kíván téged eléggé!" Röviddel később, amikor a lány engedett szerelme közeledési kísérletének, aki iránt rendkívül gyengéd érzelmeket táplált, kedvese képtelen volt a kellő pillanatban kimutatni szenvedélyét. A fiú legnagyobb meglepetésére a lány énnek nagyon megörült, mert az iránta érzett szerelem bizonyítékát vélte felfedezni benne. A fiatalember azonban egyáltalán nem értette kis barátnője mosolyát. Azt hitte, hogy kineveti őt, és majdnem dühbe gurult. A lánynak minden meggyőzőképességét latba kellett vetnie, hogy megértesse, miről van szó, és hogy minden úgy végződjön, ahogyan szerették volna.

A hódítás a lányok szemszögéből

Ugyanez a fiatal lány összefoglalta barátnői véleményét arról a pillanatról, amikor a lányok engednek a fiúknak: "A fiúk mindent megtesznek azért, hogy azonnal odaadjuk nekik magunkat, és ha megtesszük, amit kérnek, nincsenek megelégedve és megorrolnak ránk, mert azt hiszik, hogy túl könnyű prédák vagyunk. Ez a reagálásuk mindent hamissá tesz és megfoszt bennünket spontaneitásunktól."

Az igazi kudarc valóban sürgősségi orvosi eset?

Mindenesetre jó alkalom arra, hogy gyorsan felkeresse családorvosát. Mielőtt még tartós morózus állapot köszöntene be, mely depresszióba torkollik, sokkal bölcsebb elmennie hozzá és elmesélnie gondjait. Az orvos fiatal páciensének készséggel feltárja az összes élettani akadályt, amely működészavara hátterében állhat, és a fiatalember felvidulva újabb kalandok felé kacsingathat ugyanazzal a nővel, ha még mindig szerelmes belé.

Lehetséges-e óvszer használata az első alkalommal?

El kell ismernünk, ha a fiatalember korábban nem gyakorolta, hogyan kell az óvszert használnia, akkor szinte leküzdhetetlen nehézségek elébe néz. Az első közösüléskor egyébként is különféle dolgokra kell figyelnie, jobb, ha nem akkor ismerkedik az óvszer használatával. Menjünk még messzebb és tegyük hozzá, hogy ez a gyakorlás olyannyira fontos, hogy a fiúnak rá kell kényszerítenie magát, kihasználva izgalmi állapotában kialakult merevedését, amit könnyen ki tud váltani. Tudnia kell alkalmazni az óvszert még akkor is, ha a lány szűz, és úgy véli, hogy az AIDS veszélye minimális, mert lehet, hogy a lány nem használ fogamzásgátló tablettát, és ebben az esetben a kondom védőszerepe nagyon fontos. Csúszós anyaggal bevont óvszer használata javasolt, hogy megkönnyítse a behato­ lást, csökkentve ezzel a lány esetleges kialakuló fájdalmát.
http://www.szexualitas.hu

A szerelem iskolája

Bár a szexuális forradalom már évtizedekkel ezelőtt lezajlott, a szexuális örömök terén azóta sem történt érzékelhető változás. Ez azért is sajnálatos, mert a bűntudat- és frusztrációmentes szerelem a leghatékonyabb és a legtermészetesebb orvosságnak számít a testi és a lelki stressz leszerelésében, feloldásában. Tanuljunk meg teljes odaadással szeretni! Ehhez segítséget nyújthat a tantra, a tabuk nélküli szerelem.
Szeretkezés után gyakran teszi fel magának ezt a kérdést: valóban mindennek éppen így kellett történnie? Gyakran érzi magát kielégítetlennek azért, mert a partnere már kielégült, még mielőtt ön a csúcsra jutott volna? Bár egy igennél is javasoljuk mindkettejüknek, hogy legalább egy keveset foglalkozzanak a tantrával, a szerelem iskolájával. A tantra úgy 7000 évvel ezelőtt született Indiában, a hindu Síva isten és társnője, Sakti istennő kultuszának köszönhetően. Sívát a legmagasabb extázis állapotában lévő tiszta tudat, Saktit pedig a tiszta energia megtestesüléseként tisztelik. A tantra az egész teremtést erotikus szerelmi aktusként szemléli. A tantra testtudatos, érzéki, élénkítő, izgató, legfőbb célja pedig a szexualitás legkielégítőbb módjának elérése. A nyugati világ a szexualitást másként látja. Főleg a kereszténység helyezett el rengeteg csapdát az örömteli szerelem élvezetébe.

Tévhitek

Még mielőtt azonban belevágnánk az első tantraleckébe, foglalkoznunk kell a civilizációnkban keletkezett, teljesen hibás szexuális mítoszokkal is.

Első mítosz

A szex a nemzést és nem a vágyat szolgálja. A testellenes egyház tévedett. A szexszel természetesen lehet gyermekeket nemzeni, de a szex elsődlegesen természetünk egyik elemi része, amely nem kisbaba után áhítozik elsősorban, hanem egy vágy teljes kielégülése után.
Tanács: legyünk természetesek. Istennek még mindig ez tetszik a legjobban.

Második mítosz

A szex illetlen. Ez is az egyház ítélete, és ugyancsak helytelen. A szex reprezentálja a libidót, a legerősebb testi energiák egyikét. Miért lennének ezek az Istentől kapott energiáink hamisak vagy netán illetlenek? Aki jól használja őket, az nemcsak új életet, hanem harmóniát is teremthet: önmagában és társában egyaránt.

Harmadik mítosz

A szexnél az orgazmus a legfontosabb. A férfiak gyakran látják ezt így, és sajnálatosan mára már sok nő is átvette ezt a gondolatot. A szex a szerelem része, és a szerelem gyengédséget, simogatást, ölelést és becézést jelent. Egyúttal segít önmagunkat érezni, szeretni, becsülni is. Hatására tehát olyan érzések keletkezhetnek, amelyek az orgazmushoz hasonlóan izgatóak, felmagasztalnak, felemelnek.

Negyedik mítosz

A vágy mindig függ a partnerünktől. Ez tökéletesen hamis elképzelés. Aki ebben hisz, az nem talál örömet az örömben, hanem a szex helyett gondoskodást akar. A tantraoktatók nem győzik hangsúlyozni: "Mi, és csakis egyes-egyedül mi vagyunk felelősek a szexuális vágyainkért. Ez a felismerés az első lépés a szexuális eksztázis művészetének az elsajátítása felé."

Ötödik mítosz

"Én pontosan tudom, hogyan izgathatom fel a partneremet." Ezt elsődlegesen azok a férfiak hiszik így, akik a partnernőjük mellét és klitoriszát néhány percig simogatni szokták. De ezt hiszik azok az asszonyok is, akik társuk péniszét masszírozzák egy kis ideig. Ez is helytelen szemlélet. A beteljesül szexhez, és magához a vágyhoz is, ezeknél az egyszerű mechanikai fogásoknál lényegesen több dolog szükséges. Ide tartozik ugyanis még többek között a bizalom, a nyíltság, a kreativitás, a játékosság és az élvezet is. Ráadásul, ami ma felizgat, lehet, hogy holnap közömbös, ezért fontos az odafigyelés és a rugalmasság, a leleményesség.

Tantratörvények

A tantrában semmi sincs, ami tilos lenne. Mindaz, amit az ember megtapasztal, egy alkalomnak számít a szellemi gyarapodás terén. Mától igyekezzünk gyarapodás terén. Mától igyekezzünk gyarapodni, fejlődni e téren! A tantra fogásaiba, titkaiba való beavatás első lépéseinek megtételében az alábbiakban igyekszünk segítséget nyújtani. Mindehhez öt megszívlelésre érdemes törvényt ajánlunk a figyelmébe.

Első törvény

A szerelemhez mindenekelőtt önmagunkat kell szeretni. Aki tudja szeretni saját magát, megérdemli az eksztázis megtapasztalását - ez alól pedig senki sem kivétel! Szeressük magunkat, és ettől érzelmileg képesek leszünk kiteljesedni. Ezt követően szívesebben fogunk adni, de könnyebben tudunk elfogadni, kapni is. Ez a lelki szabadság a valódi partnerkapcsolatok alapja.

Második törvény

Felejtsük el a bűntudatot! Mivel és mit árthatnánk partnerünknek? Semmit sem, hiszen az igazi partneri viszony önkéntes. Szabaduljunk meg az effajta terhektől. Bocsássunk meg magunknak és partnerünknek is minden kisebb-nagyobb hibát és gyengeséget. Lapozzunk egyet, s kezdjünk új életet!

Harmadik törvény

Élvezzük a spontaneitást! Mindannyiunknak meg vannak a magunk kis jól bejáratott fogásaink, amelyeket újbólés újból alkalmazunk a szexnél. Tegyük szabaddá a színünket és a lelkünket. Engedjük meg magunknak az új dolgok kipróbálásának a szabadságát! Nem azért, mert az új, hanem mert egy ilyen újdonságra épp megfelelő a hangulat. Szex mindig csak az ágyban? Miért nem a konyhában, az erdőben vagy egy mezőn? A megszokás bénít, unalmassá és élvezhetetlenné teszi a nemi örömöket. A változatosság testileg és lelkileg rugalmassá tesz, megőrzi a fiatalságot.

Negyedik törvény

Az érzéki vágy gondoskodást igényel. Teremtsünk megfelelő hangulatot és meghitt körülményt a fesztelen és oldott szexuális kapcsolatra. Legyen naponta legalább egy szabad óránk a partnerünkkel, amikor csókolhatjuk, simogathatjuk. Ne várjuk meg a lefekvés idejét. Mert akkor ránk tör a fáradtság, és elillan az érzéki vágy.

Ötödik törvény

Legyünk odaadóak! Sokaknak nem világos, mit jelent az odaadás, és azt gondolják, hogy a személyiségük egy részét kel ezért ilyenkor föláldozniuk. Az odaadás a tantratikus szemléletben azt jelenti, hogy magunkat valakinek tökéletesen megnyitjuk, tehát valakinek a legteljesebben feltárulkozunk. Minden gondolatunkkal, minden testrészünkkel, minden pórusunkkal. Semmi sem tabu azért, mert az ember magát eközben vesztesnek avagy kiszolgáltatottnak érezhetné. Aki meg akar nyílni, annak oltalmazva kell magát éreznie. Ezért vegyük partnerünket tíz-tizenöt percre meztelenül a karjainkba. Nem kell közben beszélni, csak érezni, simogatni, becézgetni. A testkontaktus rendkívül fontos a bizalom kialakításához.
Gyakorlat: az egyik fél fekszik, a másik ráborul, hozzásimul - fenékkel, lábszárral, mellel, kézzel és lábbal. Természetesen gyengéden, és a nemi szervek behatolása nélkül.

Hatodik törvény

Ismerjük meg érzékeinket! Végezzük el az alábbiakban ismertetett érzékfejlesztő gyakorlatokat!

Érzéki játékok

Illatok: A tantrista szerelmi szertartás során a nők hét különböző illatot használnak testükön: jázminolajat a kézen, pacsulit a nyakon és az arcon, ambróziát a mellen, levendulát a hajon, mósuszt a nemi szervek tájékán, szantált a combon és sáfránykivonatot a lábon.
Szájpadlás: A tantra szerint itt található az egyik erotikus "tűzfészek". A nőknél a szájpadlás közvetlen összeköttetésben áll a csiklóval. A tantrában járatos nők orgazmus közben a szájpadlásukra helyezik a nyelvüket, ezzel mintegy megnyitva a szexuális energiák áramlásának útját. A szájpadlás érzékenységét fejleszteni lehet! Nyomjuk a nyelvünket a felső fogsor tövéhez, és lassan húzzuk hátra a szájpadlásunkhoz.
A szerelem kígyója: A tantrában a szexuális energia szimbóluma az összetekeredett kígyó. A kígyó ott szunnyad minden férfiban és nőben a gerincoszlop végénél. Amíg a kígyó alszik, nemcsak a szexuális, hanem minden egyéb érzelmi képesség is alszik.
Orgazmuslégzés: Ha úgy érezzük, már közel vagyunk az orgazmushoz, lélegezzünk, lassan, egészen mélyen a gyomorba, majd fújjuk ki a levegőt, amilyen erősen csak tudjuk. Ha a légzést tudatosan alkalmazzuk, hosszabb és intenzívebb orgazmusban lehet részünk.

Érzékfejlesztő gyakorlatok

Legelőször is az erogén zónákat iskolázzuk. Ehhez valaki kösse be a szemét. Ezután a másik kezdje el őt gyengéden és szeretetteljesen simogatni, úgy tíz-húsz percen keresztül - figyelem, a nemi szervek most tabunak számítanak! Amíg a bekötött szemű partner úgy érzi, hogy jól esik neki az érintés, s ott, ahol azt kellemes borzongás követ, addig elidőzhetünk egy helyen.
Eztán jön a hallás képzése. Megütünk egy csészét, egy harangot, egy poharat. Bekötött szemű társunknak nem kell kitalálnia, mit hall. Neki csupán intenzíven kell figyelnie a csengésre, hogy kitalálja, mit vált ki az a testéből: örömet, ijedtséget, jó érzést stb.
A szaglás iskolázása: odanyújtunk partnerünknek egy rózsát, egy almát, egy banánt vagy egy parfümöt. Most sem kell neki találgatnia. Az egésznek az a lényege: miközben érzi az illatokat, aközben kitalálja, hogy mit tesznek azok a testével, hogyan reagál reájuk.
Az utolsó érzékgyakorlat a szájpadlás, az ízlelőbimbók "ingerlése". A bekötött szemű társ szőlőt (például pezsgőbe mártottat), mézet, húst, krumplit kóstol meg. Minden egyes harapás egy-egy íz megtapasztalása. Legvégül pedig beszéljük meg az átélt élményeket, érzéseket. Így válik világossá és egyértelművé, hogy partnerünk érzékei mire és hogyan reagálnak. Ezt a mindkét fél számára tanulságos, az érzékekkel folytatott játékot "játsszuk" újra másnap, természetesen szerepcserével!
http://www.szexualitas.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése