Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 13., szerda

-ALVÁSIGÉNY GYERMEKEKNÉL


Alvásigény

Mint minden magatartásforma, a kor előrehaladtával az alvás is fejlődésen megy keresztül.
-Az alvásigény  újszülöttkortól a késő öregségig  az átlagot tekintve állandóan csökken.
-A fejlődési folyamat sebességétől függ, hogy az 1, 3 vagy 6 hónapos csecsemő átalussza-e az éjszakát.
-Az egész napi alvásmennyiség napszak szerinti megoszlása nagyon nagy egyéni változatosságot mutat. -Az alvásigényt az egyén sajátos vonásának kell tekinteni.
-A napi teljes alvásidő már nem változik annyit napról napra; inkább az egyénre jellemző, de az ezen belül elég állandó tulajdonság. Ugyanaz a gyerek kevesebbet alszik nappal, ha előtte való éjszaka sokat aludt és fordítva.
-Az újszülött már az első napokban sem alvással tölti az egész időt, mint ahogy azt sokan gondolják; valójában a nap jelentékeny részében, 30-40 %-ában valamivel éberebb állapotban van, mint egyébként: az ébrenlét szakaszai azonban rövidek, nem képeznek egybefüggő éber időszakokat.
Az újszülött napi alvásigénye nem több, mint 16 óra. Inkább az éhség és az érintés ébreszti fel, mint a fény- vagy hangingerek.
-Idősebb csecsemő alvásigénye 14 óra, a napszaki ritmus ilyenkor már kifejlődött, de még nem egészen stabil.
-Csak a második életév elejétől kezdve válik teljesen állandóvá a nappalok és éjszakák ritmusa: az alvás majdnem teljesen az éjszakára, az ébrenlét pedig a nappalra korlátozódik.
- Csak délben marad kisgyermekben kifejezett az alvásigény.
A kisgyermek álmát külső ingerek alig zavarják.
- 2 és 6 éves kor közötti a napi alvásigény 13 óráról fokozatosan 11 órára csökken. A csökkenés elsősorban a déli alvás elhagyásában mutatkozik meg.
-A kisgyermek roppant éber a kora reggeli órákban, este azonban már korán, 19 óra körül elálmosodik, rendesen ellenálhatatlan kívánságot érez az alvás iránt. Ha kisgyermeket napközben is húzza az ágy vagy reggel nem akar felkelni, valószínű, hogy beteg.
Iskolás korú gyermek alvásigénye 9 óra, ifjúé 8, a felnőtteké pedig 7-8 óra.
A fenti átlagos értékektől is mindkét irányban lehetnek eltérések
anélkül, hogy a gyermeknek valami baja volna.
Sok kisgyermekben az elalvás az étkezés és a lefektetés idejének pontos betartásától függ; a belső óra még nem működik tökéletesen.
-Hamar kialakulhatnak a néha bizarr elalvási ceremóniák.

Alvászavarok

-Általában kimondhatjuk, hogy az még nem alvászavar, ha a gyermek hébe-hóba éjjel felébred; ez a normális emberi alváshoz hozzátartozik.
-A valódi alvászavar arról ismerhető fel, hogy az éjszakai felébredést sírás, felkelés vagy a családtagok felkeltése kíséri.
-Az alvászavar a csecsemő- és kisgyermekkor leggyakoribb magatartászavara, az ilyen korban a gyermekek legalább 10-20 %-ában fordul elő, az érintettek fele pedig súlyos alvászavarban szenved.
-Az alvászavar megítélésekor figyelembe kell venni a gyermek addigi alvási szokásait és szüleinek a gyermek alvásigényéről alkotott elképzeléseit.
Többféle alvászavart ismerünk
, nagyjából három csoportba oszthatjuk őket: az elalvás, az átalvás és az ébredés zavaraira
Ha az addig jól és eleget alvó gyermekben hirtelen jelentkezik alvászavar, gyakran heveny testi okok fedezhetők fel mögötte (kezdődő lázas betegség középfülgyulladás húgyúti fertőzés, a bőr fájdalmas elváltozásai, néha fogzás, vagy egyszerűen éhség). Ilyenkor általában el- vagy átalvási zavar jön létre.
- A legtöbb átalvási zavar mélyebb oka azonban nem szokott kiderülni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése