Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 5., kedd

HIRTELEN NAGYMÉRTÉKÜ FOGYÁS LEGGYAKORIBB OKAI


 Hirtelen és nagy mértékü fogyás

Kóros fogyásnak nevezzük, ha különösebb ok nélkül hirtelen lefogyunk, sokat veszítünk testsúlyunkból
A lassú kóros fogyás esetleg csak néhány hónap után vehető észre. Az arc beesik, ráncos lesz, minden ruha bővé válik, a ruhatárát már nem tudja használni. A kóros fogyás komoly tüneti jelenség, amivel orvoshoz kell fordulni.

A nagymértékű fogyásnak különböző okai lehetnek

Előfordulhat hasnyálmirigy, máj, gyomor vagy bél megbetegedés, táplálékhasznosítási zavar. A betegség hátterében állhatnak rosszindulatú daganatok, fertőző betegségek és lelki megrázkódtatások.
A serdülőkorú lányoknál a súlyos lelki-idegi megterhelés kiválthat nagymértékű testsúlyváltozást.
Az alkoholizmus előrehaladott állapotában hirtelen fogyást produkál. Orvosi segítség kell, mert a szervezet ellenálló képessége lecsökken a fertőző betegségekkel szemben.
A szalagféreg-fertőzés esetén a jó étvágy, a normális táplálkozás sem mentesít az erős fogyás alól. Kísérő tünet még a fáradtság és a gyomor panaszok. A szalagféreg parazita, amely a bélrendszerben élősködik.
Vérképzőszervi megbetegedések esetén a hirtelen fogyást fáradtság és ritkábban apró bőrvérzések kísérik. A korábbiakkal szemben ma már a gyógyulás esélye nagyobb. Az elhúzódó krónikus légcsőhurut miatt a beteg általános erőállapota leromlik, könnyen fárad és folyamatosan veszít a súlyából.
Pszichoszomatikus megbetegedések esetén a szervezet működési zavara valamilyen pszichés problémára vezethető vissza. Az akut depressziót fogyás, apátia és passzivitás követi. A betegnek általában nincs betegségtudata, ezért környezetének kell orvoshoz fordulni.
Újszülötteknél előfordulhat a gyomor záróizmának görcse vagy szűkülete. A görcs miatt az újszülött a táplálékot kihányja.
Az időskori szellemi hanyatlás következtében a beteg elveszti érdeklődését a táplálkozás iránt is. A beteg táplálásáról gondoskodni kell.
A cukorbetegség elsősorban a fiataloknál okoz hirtelen fogyást. A vizelet mennyisége elérheti a napi 5-6 litert is, így naponta fél kilónyi cukorveszteség is bekövetkezhet – kb. 2000 Kcal.
A pajzsmirigy aktivitásának hirtelen fokozódása miatt a szervezet az összes természetes zsírtartalékát felhasználja. Ingerlékenység, pulzusszám emelkedés izzadékonyság és fogyás következik be.
A rosszindulatú daganatok, bizonyos fertőzések és gyomorfekély egyaránt okozhat jelentős testsúlycsökkenést A felsorolt esetekben mindig orvoshoz kell fordulni segítségért.
http://ro.search.yahoo.com
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése