Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 9., szombat

-MIT TEGYENEK AZ ANYUKÁK,HA A BABA FEJE KOSZMÓS??


Mit tegyenek az anyukák, ha baba fejbőre koszmós?

Gyermekbőrgyógyászati rendelőket gyakran keresik fel a szülők kiscsecsemővel, akinek a hajas fejbőrén sárgás-zsíros jellegű felrakódás látszik.
- Ha ekkor a koszmó diagnózist közlik, a szülőkkel sokszor megrökönyödve néznek  az orvosra “-De mi ápoljuk, gondozzuk, minden nap fürdetjük a babát! ”
Ilyenkor megnyugtatjuk a kedves szülőket, hogy ez egy bőrállapot-betegség neve, amely nem a tisztátalanságból ered.

Mi is hát a koszmó, vagy seborrhoea?
Seborrhoea (ejtsd: szeborrea) a fejen; túlzott, zsíros korpaképződés a hajas fejbőr területén, leginkább a fejtetőn, a kutacstájon. A korpádzás néha olyan nagymértékű, hogy egybefüggő, vastag, zsíros, rossz szagú felrakódás keletkezik. Ha ezt leszedjük, az előbukkanó bőr vörös, néha sebes és nedvedző.
Hasonló elváltozás támadhat a szemöldökön is. A koszmó nem vagy alig viszket.
Az ún. dermatitis seborrhoides (seborrhoeás bőrgyulladás) leggyakoribb és legenyhébb megnyilvánulása a koszmó, a gyulladás már az élet első 3 hónapjában megindul, fokozott faggyúelválasztás, korpádzás és pír kíséretében a hajas fejbőrön, leginkább a fejtetőn kialakuló sárgás-fehér, kissé zsíros, részben hámló, részben tapadós pikkelyes felrakódás formájában.
 Ez a felrakódás dörzsöléssel a fejbőrről lekaparható.
Előfordul önmagában is, de társulhat bőrbetegségekhez egyaránt.
- Sok esetben néhány hét alatt elmulasztható, a csecsemők legtöbbjénél szépen rendbe jön.
- Megelőzhető úgy, hogyha a puha szőrű baba hajkefe helyett erősebb sörtéjű kefét (körömkefe, vagy erősebb fogkefe) használunk a baba hajára. A finom dörzsölgetés a hajas fejbőrön enyhe vérbőséget okoz, így kevesebb a koszmó kialakulásának esélye.
Nem kell izgulni, a kutacsok területén sem okozhatunk ezzel a módszerrel bajt!
Hajat mosni a babának heti egy-két alkalommal célszerű, ilyenkor könnymentes, nem irritáló és gyógynövény alapú természetes hatóanyagokat tartalmazó babasampont válasszunk erre a célra! Fontos, hogy lehetőleg a könnyel megegyező pH 7,1 kémhatású legyen a samponnak, hogy ne csípje a baba szemét. .
A koszmó oka leginkább hajlam, egy rendellenesség, mely gyakrabban fordul elő mesterségesen táplált csecsemőkön, mint anyatejes babákon.
-A táplálásban rendszerint nem kell változtatást eszközölni, de az étrendet az érdemes a gyerekorvossal átbeszélni és a túltáplálást el kell kerülni.
- Különösen makacs, súlyos formában 2-3 hétre zsírszegény étrendre lehet szükség.
Lényege a szabálytalan faggyútermelésből, és zsírosodásból, valamint elszarusodásból ered. A képződött hámpikkelyek tapadósak, zsírosak, nehezen válnak le a hajas fejbőrről. Egymásra torlódva lemezessé válnak, s ha a babahaj születéskor hosszú, abba csomósan beragadhatnak.
A jelenség oka a bőr vegyhatásának lúgos irányba történő eltolódása, valamint a felszíni szaruréteg víztartalmának csökkenésével.
Hogyan távolítható el a már kialakult koszmó?

Különféle hámlasztó módszerekkel.

 Régebben pakolásként napraforgó olajt alkalmaztak, ezt a magam részéről nem kedvelem, mert annyira rátapad a gyermekek fejére, hogy a lemosása körülményes, teljesen csapzott lesz a babák haja, a nem éppen kellemes savanykás szagról már nem is beszélve…
Az utóbbi évtizedekben szalicilsavas hidrofil pakolást alkalmaztunk
,- jobb híján-, de mint tudjuk a szalicilsav, ha gyakran alkalmazzák, irritálhatja a bőrt.
-Az utóbbi évek vívmányaként már a hazai gyógyszertárakban is kapható, a kimondottan csecsemők számára kifejlesztett koszmó elleni olaj, amely kamillaolajat, E vitamint, és alfa-bisabololt tartalmaz.
A hajas fejbőrre kenve fél-egy órán át hagyni kell hatni, addig kössük be a baba fejét egy textil pelenkával, vagy húzzunk rá vékony sapkát, majd a koszmó finom mozdulatokkal könnyedén eltávolítható, nem kell erősen dörzsölni. Ha a kezelés során néhány babahaj kihullik, nem kell aggódnunk, nem lesz a kezelés maradványa sem átmeneti sem tartós kopaszság.
A kezelés befejezéseként, könnymentes babasamponnal vagy
babafürdetővel
mossuk meg a kicsi fejét.
Nagyon fontos, hogy akár a nagyon makacs koszmó is 3-4 kezeléssel gyönyörűen eltávolítható, úgy hogy nem engedi a tovább koszmósodni az érintett fejbőrt.

Előfordul, hogy a lúgos vegyhatás miatt kialakult koszmó, társulhat gombás illetve bakteriális fertőzéssel, vagy csecsemőkori ekcémával.
Ilyenkor jó, ha a babát gyermekbőrgyógyásznak megmutatjuk
, mert hosszabb távú együttműködést tervezhetünk és szélesebb spektrumú kezelésre lesz szükség.  Különösen igaz ez akkor, ha a családban száraz, ekcémás bőrű, szénanáthás vagy asztmás családtagok is vannak.
A babák bőrének permeabilitása (áteresztőképessége) nagyon nagy, tehát sokkal érzékenyebbek és emiatt mindenféle anyag nagyon könnyen átjut a bőrön keresztül a szervezetükbe, ezért a kezelés során szigorúan ellenőrzött lehetőleg gyógynövényalapú, csak patikában beszerezhető termékek jöhetnek szóba.
http://www.blog.mindennonek.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése