Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 20., szerda

-NYÁRI HASMENÉSEK GYERMEKKORBAN


NYÁRI HASMENÉSEK GYERMEKKORBAN



A heves hasmenés egyik legkellemetlenebb betegség gyerekeknél és kisbabáknál, Legfőképpen a nyári hónapokban fordul elő, mert ilyenkor az ételek könnyebben romlanak.
A gyerekek könnyebben megbetegedhetnek, mert az immunrendszerük nem olyan erős, és jobban ki vannak téve a baktériumok veszélyeinek. A piszkos tárgyak vagy piszkos kéz szájhoz emelése növeli a fertőzés lehetősegét.

Nyáron a fertőzési esély nagyobb, amikor az ételek gyorsabban romlanak, vagy a medencevíz és a homok lenyelése gondokat okozhat, így a vakáció mindenki számára kellemetlenné válhat.

-. Kiváltó ok lehet a nyári melegben megromlott ételek-italok, esetleg éretlen gyümölcsök fogyasztása vagy a túlzott étkezés következményeként jelentkező gyomor- bélhurut.
- Ne felejtsük el azonban, hogy egyes ételek, mint a fagylalt, a majonéz, konzervek vagy gyümölcsök ízén nem lehet feltétlenül érezni, hogy megromlottak.
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre.
A hasmenés számos betegség tünete lehet, például fertőzésé, ételmérgezésé, coeliakiáé, gyulladásos bélbetegségeké, sőt gyerekeknél alsó lebenyi tüdőgyulladás, illetve gyakran vakbélgyulladás is állhat a hátterében. Hasmenést észlelhetünk a Candida gomba által okozott bélfertőzés, tejallergia, illetve a kicsi túletetése esetén is.
-A fenti okok közül a leggyakoribb a fertőzéses eredetű hasmenés. Csecsemőknél a széklet meglazulását észlelhetjük fogzáskor is - ez nem sorolható a hasmenések közé, de sok szülő így éli meg.
A fertőzéses eredetű hasmenések között általában két nagy csoport ismeretes a hétköznapi életben: a vírusok illetve a baktériumok által okozott hasmenések.
-A fertőzés terjedhet tisztátalan kéz, továbbá mosdatlan gyümölcs, zöldség fogyasztása által, amikor a trágyázott (fertőzött széklettel kevert) földdel szennyezett növénnyel kerül a kórokozó a szervezetbe.
 A megelőzés szempontjából tehát a gondos kézmosásra, valamint a zöldségek, gyümölcsök alapos tisztítására, a húsok átsütésére érdemes felhívni a figyelmet

Hasmenés: milyen tüneteket észlelhetünk?

-A tünetek között szerepel a széklet meglazulása, amely az enyhén lazább állagú széklettől a nagyon híg, vízfolyásszerű székletig változhat. A széklet tartalmazhat nyálkát, gennyet illetve vért is. A székletürítés száma 3-tól akár 10-20-ig is terjedhet naponta.
Gyakori panasz a hascsikarás, a görcsös hasi fájdalom, mely egy-egy székletürítés után rövid időre megszűnhet, majd a fájdalom újra jelentkezik
-. A tüneteket émelygés, hányinger, hányás, bűzös szelek távozása, bágyadtság, elesett állapot esetleg hőemelkedés és láz kísérheti.
- Csecsemőknél mindezek mellett étvágytalanság, sírás, a két láb felhúzogatása hívhatja fel figyelmünket a betegségre.

Mit észlel azorvos gyermekünk vizsgálata során?

A torok általában vérbő, a has feletti hallgatózással fokozott bélmozgás észlelhető, a has puffadt, gázos és az esetek egy jelentős részében a has tapintáskor enyhén vagy mérsékelt fokban nyomásérzékeny.
A másik tünet lehet a gyermek kiszáradása.
-Ez főleg akkor fordul elő, ha a gyermeknek sokszor van hasmenése, a tüneteket láz, hányás illetve elégtelen folyadékfogyasztás kíséri.
-Gyermekeknél mindig nagyon komolyan kell venni a kiszáradás tüneteit, amelyek a lepedékes nyelv, az aláárkolt szemek, a bőr ráncolhatóságának növekedése, csecsemőknél a kutacs beesetté válása. Súlyos esetben a gyermek zavarttá, tájékozatlanná, aluszékonnyá válhat.

Hogyan segíthetünk gyermekünknek?

Először is fontos, hogy gyermekünk diétázzon.
-A kis beteg ne fogyasszon tejet, tejterméket, rostos, szénsavas üdítőt és kerülje a sült, fűszeres, zsíros ételek fogyasztását 4-5 napig!
-Az is lényeges azonban, hogy gyermekünk megfelelő mennyiségű ételt egyen, különben legyengül a szervezete
-Adjunk neki főtt, párolt, könnyen emészthető ételeket, főtt, párolt húst, főtt rizset, főtt krumplit, gyenge húslevest.
- Az alma és a banán is remek étel ilyenkor, a szervezet ugyanis hasmenés során sok káliumot veszít, amely fontos ion a szervezet számára, ezt pedig a banán kiválóan képes pótolni.
-Szintén adható vajas kenyér vékony sonkával (a májkrémet, a virslit ilyenkor felejtsük el), pirítós, háztartási keksz.
Az anyatejes táplálást természetesen a kicsi hasmenése esetén sem kell felfüggeszteni.
Itassunk a hasmenős gyerekkel sok folyadékot, lehetőleg teát vagy szénsavmentes vizet, esetleg szűrt levet.
-Érdemes elektrolit oldatot itatni a kicsivel. A patikákban többféle ízesítésben kaphatók, így a gyermek ízlésének legmegfelelőbbet tudjuk kiválasztani.
Nagyon vigyázni kell a diéta gondos betartására! Sokan sajnos abba a hibába esnek, hogy megörülnek, ha a kis betegnek jobb étvágya kerekedik és a kicsinek tejtermékeket kezdenek el adni, melynek hatására a hasmenés újból visszatér és ilyenkor a kezelés újból elölről kezdhető.
A terápia szempontjából a másik fontos és kiváló hatású készítmények a bélflórát helyreállító különböző probiotikus készítmények. Ezek általában íz nélküliek, így a gyermekeknek könnyen beadhatóak.
-A probiotikus készítmények azért jótékony hatásúak a bélrendszer számára, mert a szervezetünket védő bélflóránk a hasmenés során sérül, a fontos bélbaktériumok száma még kevesebb lesz, így a hatékony gyógyulás érdekében érdemes ezeket pótolni.
Mi a helyzet a reklámokban oly gyakran emlegetett hasfogó készítményekkel?
-Sajnos ezek egy jelentős része fertőzéses eredetű hasmenésben nem alkalmazható, mivel a bél mozgását csökkentik, ezáltal lelassítják a baktériumok, vírusok kiürülését, így elősegíti azok további szaporodását a gyomor- és bélrendszerben
-A hasfogók alkalmazása előtt ezért kérjék ki orvosuk tanácsát!
Az aktív szén adása ellenben jótékony hatású lehet, mivel a méreganyagokat megköti, mindezek mellett a bélmotilitásra nem hat, és elősegíti a mielőbbi gyógyulást.
A fent említett készítmények csecsemők számára adható formában is forgalomban vannak.
Elsősorban kiszáradás esetén kerülhet sor kórházi beutalásra, ilyenkor infúziós kezelésre kerül sor.
-Ha pedig kiderül, hogy a hasmenést baktériumfertőzés okozta, akkor egyes esetekben az antibiotikumos kezelés lehet a megfelelő gyógymód. Szerencsére a gyerekek általában gyorsan kilábalnak a betegségből, és hamar kieszik a hűtőt.

Téveszmék a nyári hasmenésről


Néhány téveszméről szeretnék írni a manapság gyakoribb fertőző hasmenéses megbetegedések kapcsán.
-Számos vírus és baktérium okozhat gyors lefolyású betegséget.
- Az első napon gyakran hányinger, hányás is kínozza a beteget, néha magasra felmegy a láz, majd gyakori, erős, vizes hasmenés kezdődik.
A hányás többnyire csak az első napon fordul elő, ami szerencse, mert így legtöbbször szájon át pótolható a hasmenéssel vesztett tetemes folyadék- és sómennyiség, és a legtöbb beteg nem szorul infúzióra
- A láz is hamar szűnik, de a hasmenés néha makacs, napokig eltarthat. Az esetek nagy részében a betegség spontán gyógyul, diéta, folyadék- só- és cukorpótlás mellett, nem szükségesek tüneti szerek, sem antibiotikus kezelés.
Nézzük, milyen téveszmék élnek a köztudatban?
1. téveszme: Hányás, hasmenés és láz esetén azonnal orvoshoz kell fordulni
2. téveszme: Rögtön gyógyszert kell szedni a házipatikából.
3. téveszme: Napokig koplalni kell.
4. téveszme: Nem szabad semmit inni, mert azonnal kijön.
5. téveszme: Feltétlenül antibiotikumot kell szedni.
6. téveszme: A folyadékháztartás csak infúzióval rendezhető.
7. téveszme: Amint elmúlt a hasmenés, bármit ehetünk.
Ad1: Legtöbbször nem szükséges orvos, a betegség magától gyógyul. Nagyon idős beteg vagy nagyon fiatal csecsemő, valamint súlyos betegek esetében természetesen orvosi ellátás indokolt.
Ad 2: A 38 fok feletti láz csillapítására helyes bevenni egy szem lázcsillapítót, de a hányás, hasmenés ellen a betegség első napján nem érdemes gyógyszerrel küzdeni, helyesebb, ha hagyjuk, hogy mielőbb távozzon, ami távozni szeretne.
Ad 3: Koplalni csak addig kell, amíg a hányás meg nem áll, utána lehet apránként inni, jeges vizet, teát, limonádét, almalét, majd piritóst, kétszersültet, kekszet, reszelt almát, zsírtalan húslevest enni.
Ad 4: Az étkezés valóban reflexesen provokál egy kis székletürítést, de nem az jön ki, amit megittunk, megettünk, az a gyomorba kerül, és onnan felszívódik. Ez nem lehet a folyadékfogyasztás gátja.
Ad 5: Antibiotikus kezelésre a fent leírt kórképben egyébként egészséges felnőtt esetében többnyire nincs szükség. Még a bakteriális eredetű bélfertőzések (pl. Salmonella, E. coli, Campylobacter) többnyire antibiotikum nélkül, maguktól meggyógyulnak.De ez mindig függ a fertőzés súlyosságától-főként ha egy vérhassal állunk szemben. Amire a  tartós láz, véres-gennyes széklet és hasgörcsök esetén azonban antibiotikus kezelés kell.A ROTAVIRUS FERTŐZÉST  AMI SÚLYOS KLINIKAI TÜNETEKET OKOZ EGY KÜLÖN FEJEZETBEN TTÁRGYALOM.
Ad 6: Infúzióra csak akkor van szükség, ha a beteg napokon át hány, kiszárad, nem tud inni. Az elveszett folyadékot általában só, cukor és víz pótlásával természetes úton vagy rehidráló folyadékok formájában sikerrel pótolhatjuk.
Ad 7: Gyógyulás után csak fokozatosan térhetünk vissza az eredeti étkezéshez pár nap alatt. 1-2 hétig tanácsos szüneteltetni a tejfogyasztást átmeneti laktóz intolerancia miatt. Zsíros és rostos ételeket se együnk pár napig.
http://www.webbeteg.hu/




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése