Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 6., szerda

-HAT DOLOG,AMITŐL NEM KELL MEGIJEDNI


Hat dolog, amitől nem kell megijedni


De azért meg szoktunk! Jelentkezzen az az anya, aki nem kapott a szívéhez, amikor kisbabája először bukott akkorát a vállára, hogy utána mindkettejüknek másik ruha kellett!



BUKÁS, HÁNYÁS

Ezt tapasztalod

Étkezés után közvetlenül vagy akár jóval később óriásinak látszó tejmennyiség távozik a babából főként a száján, néha még az orrán keresztül is.

Mi történik ilyenkor?

Alapesetben csak annyi, hogy a jól evő baba megszabadul a feleslegtől. A csecsemőgyomor befogadóképessége még kicsi, a gyomorszáj záróizma még nem működik tökéletesen, így elég lehet egy kiadós böfi vagy mérlegre rakás, és máris jön kifelé a tej. Ha a baba jól gyarapodik, nem lázas, egyéb tünete nincs, ez a bukás legvalószínűbb magyarázata. Ilyenkor nincs értelme azon vitázni, hogy ez hányás vagy ártalmatlan kis bukás, nincs jelentősége, hogy rögtön etetés után, vagy akár másfél órával később jött, sőt annak sem, hogy teljesen emésztetlen tej, vagy már túrós állagú.

Mit tehetsz?

Evés után lehetőleg ne bolygasd a babát. Ne rakosgasd mérlegre, ne fektesd hasra, ne böfiztesd, ha nem muszáj, és semmiképp se rázogasd.
- Viszont kevesebb levegőt nyel, ha nem hagyod sírni szoptatás előtt, és ügyelsz arra, hogy jól kapja be a mellbimbót. Ha etetés után még hagyod a mellkasodra fektetve pihenni, vagy hordozókendőbe kötöd, magától is távozik a böfi. Túletetéstől általában nem kell tartani, de különösen bő tejű anyáknál jó megoldás lehet, ha az üresebbek mellre teszik a babát akkor, ha sűrűn szeretne szopni. Mivel a szopás egyben vigasz is számára, korlátozni nem érdemes a szoptatások számát. Tévhit az is, hogy a bukást ráetetés okozza, vagyis az, ha olyankor szoptatod meg újra, amikor még nem ürült ki teljesen a gyomor. A gyomorban nyugodtan keveredhet a friss és a már régebben ott állomásozó tej. Gyomortartalmat sűrítő táplálékkiegészítőre szoptatott gyereknek biztosan nincs szüksége, tápszeres babánál viszont előfordulhat, hogy jól jön, hiszen a tehéntejből készülő tápszer tovább a gyomorban marad, mint az anyatej.

Orvoshoz!

A legmegbízhatóbban az jelzi, ha baj van, hogy a baba nem gyarapodik, étvágytalan, látványosan rosszkedvű. Ilyenkor feltétlenül és mielőbb gyermekorvoshoz kell fordulni! Bizonyos veleszületett, enyhe fejlődési rendellenességek okozhatnak kóros mértékű bukást, ezen műtéttel lehet segíteni. Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a baba gyarapodása elmarad a normálistól, gyakori, hogy szopás közben sír, és ez a nyelőcsőbe visszaáramló és ott fájdalmas felmaródást okozó savas gyomortartalommal hozható összefüggésbe.

HASGÖRCS, PUKI

Ezt tapasztalod

A baba bizonyos napszakokban, különösen délután, estefelé nyűgös, egyre többet és egyre hangosabban sír. Lábait felhúzza, megfeszül, nehezen vigasztalható. A probléma négy-öt hetes kor körül fokozatosan kezdődik, és három-négy hónapos kor táján többnyire magától lecseng.

Mi történik ilyenkor?

Ami kétségtelen tény, az annyi, hogy a baba valamiért rosszul érzi magát. Lehet, hogy valóban a hasa fáj, de az is lehet, hogy nem fáj semmije, csak elege van, mást szeretne, de hogy mit, azt talán maga sem tudja. Általánosan elfogadott magyarázat nem létezik erre a jelenségre, a legvalószínűbb az, hogy ezek a kisbabák nehezebben alkalmazkodnak a méhen kívüli élethez, és különösen nehezen viselik az emésztéssel járó bélmozgásokat, a puffadást, és rettenetesen utálják, ha leteszik őket a kiságyba.

Mit tehetsz?

Próbáld ki először, hogy ismét mellre teszed, ha nemrég szopott, akkor kezdd az üresebbik oldallal. Ha szerencséd van, szopás közben mélyen elalszik, és óvatosan leteheted. Az is jó megoldás, ha együtt pihentek úgy, hogy a mellkasodra fekteted. Szoptatás helyett kipróbálhatod a hordozókendőt, amelyet akár újszülöttkortól is használhatsz. Lépegess vele, táncoljatok. Sose fektesd benne a babát, hanem stabilan, szorosan megkötve elöl, a mellkasodon hordozd. Vidd el sétálni, akár sötétben, este is, hátha segít a környezet- és hőmérséklet-változás. Próbálkozhatsz fürdetéssel is, vagy lajhárpózban az alkarodra fektetheted. Csináld úgy, hogy a fejét a könyökhajlatod tartsa, a tenyered pedig simuljon a pocakjára. A másik kezeddel masszírozd, simogasd a hátát. Lehet, hogy rögtön megnyugszik a baba, ha nyugodt, pihent, új arcot lát, más veszi kézbe és dédelgeti. Ha ideges vagy és kétségbeesett, az még jobban felzaklatja a babát, és így szépen együtt hergelődnétek órákig. Néha az okozza a gondot, hogy tejterméket eszel, vagy túl sok tejet fogyasztasz. A tehéntejből bizonyos összetevők átmennek az anyatejbe, és az arra érzékeny babáknál panaszokat okozhatnak. Más ételre is gyanakodhatsz, de nincs bizonyíték arra, hogy a puffasztó, rostdús ételek, a hagyma vagy az eper hasfájást okozna a szoptatott csecsemőnek. Próbát persze tehetsz, hátha működik: mondj le két hétig arról az ételről, amire gyanakszol, és figyeld meg, javul-e a baba állapota. Aminek rendszerint semmi értelme: hasfájás elleni szirupok, szélhajtó teák, egyéb varázsszerek.

Orvoshoz!

Ijesztő, ha egy kisbaba úgy sír, mintha ölnék, és bármit teszel vele (a fent felsoroltak közül), nem hagyja abba. Ilyesmi szerencsére nagyon ritkán fordul elő, de ebben az esetben, különösen ha még kezdő szülő vagy, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

ZÖLD KAKI

Ezt tapasztalod

A frissen kibontott pelusban a megszokott aranysárga vagy mustársárga, kenőcsös állagú kaki helyett folyós, kenőcsös vagy habos spenótzöldet találsz.

Mi történik ilyenkor?

A táplálék valami oknál fogva gyorsabban haladt át a baba emésztőrendszerén, így nem szívódott vissza belőle az epefesték, ez okozza a zöldes árnyalatot. Ez történhet akkor, ha a baba túl sok laktózban (tejcukorban) dúsabb első tejet szopik, vagy ha összeszedett valami hasmenést okozó vírust. Néha a nátha miatt a gyomorba kerülő váladéknak is lehet ilyen hatása. Az esetek döntő többségében teljesen ártalmatlan jelenség, amellyel nem érdemes hosszan és behatóan foglalkozni.

Mit tehetsz?

Ilyesmi törtéhet akkor, ha viszonylag ritkán, erősen teli mellekből szoptatsz. Így a baba sok első tejhez jut, azzal meg is telik a pocakja, a zsírosabb, kevesebb hashajtó hatású laktózt tartalmazó hátsó tejből meg már alig kortyol valamit. Etess gyakrabban, és törekedj arra, hogy a baba minél alaposabban ürítse ki a melledet. Ha nagyon gyakran szopik, tedd ugyanarra a mellre vissza egy háromórás időszakon belül.

Orvoshoz!

Csak egyéb nyugtalanító, betegségre utaló tünetek esetén van szükség gyermekorvosra: akkor, ha a baba lázas is, nagyon gyakran kakil, és ez különbözik attól, ahogy eddig működött az emésztése
- Ha továbbra is gyarapszik, ne aggódj, de a súlyesés, stagnálás okát mindenképpen tisztázni kell.




LÁZ

Ezt tapasztalod

Az egészséges átlagcsecsemőknél a popsiban mérhető 37-37,5 foknál magasabb hőt mérsz.


Mi történik ilyenkor?

A gyerek szervezete általában a fertőzésekre válaszol lázzal. Ez a védekező reakció az immunrendszer hatékony működésének teremti meg a feltételeit, miközben a kórokozók számára ugyanez a hő már nem megfelelő. A láz - az esetek túlnyomó többségében - a gyorsabb gyógyulás szolgálatában áll.
Ritkán a fizikai aktivitás, a túlmelegedés is okozhat lázat.

Mit tehetsz?

A három hónaposnál fiatalabb csecsemőnél azonnal orvoshoz kell fordulni, ha hője eltér a fenti értéktől.
- Idősebbeknél az első lépés a gondos megfigyelés: milyen egyéb tünetek vannak? A csecsemő viselkedése, hangulata elér-e a megszokottól? Étvágytalan-e? A legtöbb csecsemő és kisgyerek jól viseli a lázat, még a 39 fok feletti hőmérsékleteket is. Ha a te gyereked is ilyen, akkor azonkívül, hogy vele vagy, gyakran szoptatod, gondosan figyeled az állapotváltozását, nincs más teendő. Nem kell azonnal lázcsillapítót adni, ha a normálisnál magasabb a gyerek hője. Ha bizonytalan vagy, adj-e lázcsillapítót, kérdezd meg gyermekorvosodat.

Orvoshoz!

Az igazán aggasztó nem maga a láz, hanem az, ha nagyon levert, aluszékony, nehezen ébreszthető, a pisijének szokatlan a szaga, keze-lába petyhüdten lóg, a tarkója merev, kerüli a fényt, bőrén pedig apró, gombostűfejnyi vörös foltok, úgynevezett bőrvérzések találhatók. Ha a felsoroltak bármelyikét tapasztalod, a biztonság kedvéért célszerű haladéktalanul orvoshoz fordulni.

KUKI

Ezt tapasztalod
Kisfiad nemi szervén nem tudod visszahúzni az előbőrt, részben mert szűk, részben mert úgy tűnik, mintha hozzá lenne nőve a makkhoz.




Mi történik ilyenkor?

Ez normális állapot kisfiúknál. Azon már vitatkoznak a szakértők, hogy milyen életkorig az, és mikortól van szükség bármiféle előbőr-húzogatásra.

Mit tehetsz?

A legtöbben egyetértenek abban, hogy egy-másfél éves korig hozzá sem kell nyúlni. -Ha túl korán kezdjük húzogatni az előbőrt, azzal egész biztosan felesleges fájdalmat okozunk a babának, apró repedések keletkeznek, a gyógyuló repedések helyén pedig olyan hegek, amelyek valódi fitymaszűkülethez vezethetnek. Vannak, akik az előbőr húzogatását is feleslegesnek tartják, hiszen öntisztuló testrészről van szó. A fityma a fejlődés során magától elválik a makktól, és a hímvessző spontán merevedései az évek múlásával finoman és észrevétlenül tágítják az előbőrt.

Orvoshoz!

Orvosi segítségre akkor van szükség, ha a fitymaszűkület olyan mértékű, hogy akadályozza a pisilést. Ezt abból veheted észre, hogy a pisi csak nehezen, cseppenként kezd folyni, a fityma pedig megtelik vizelettel, és felpúposodik tőle. Ez az állapot már kis csecsemőkorban is előfordulhat, és azzal járhat, hogy húgyúti fertőzés, vizeletpangás, makkgyulladás alakul ki.

KOSZMÓ

Ezt tapasztalod

A csecsemő fejbőrén sárgás-barnás lerakódás alakul ki, ami tényleg úgy fest, mintha makacs kosz, vagy jobb esetben erős hámlás, korpa volna.

Mi történik ilyenkor?

Pontosan nem ismeretes a jelenség oka, de összefüggésbe hozzák az atópiás (allergiára hajlamos) alkattal. Azok a babák, akiknél koszmó alakul ki a fejbőrön, gyakran ekcémás panaszokkal is küzdenek. Előfordulhat, hogy gombával, baktériummal felülfertőződik.

Mit tehetsz?

Kapható a gyógyszertárakban olyan speciális olaj, amelyet koszmó kezelésére fejlesztettek ki. Kend be vele a baba bőrét, majd fél óra elteltével vattakorong segítségével próbáld letörölni. A durva kapargatást kerüld, mert felsebezheted a bőrt.


Orvoshoz!

Akkor érdemes megkérdezned, mit tehetsz még, ha az itt leírt módszerrel nem érsz el eredményt, vagy a koszmós felületen nedvedző sebek alakulnak ki.


http://ro.search.yahoo.com
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése