Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 25., hétfő

-A GYERMEK ZUHANÁSOS SÉRÜLÉSEI


Zuhanásos sérülések

 Még elesni is meg kell tanulni a kisgyermeknek.

- A felállás után és a járás elsajátítása közben nagyon sokszor elesik a kisgyermek, az esetek nagy többségében az elvágódás ártalmatlan. A gyermek teste rugalmas és roppant ellenálló sérülésekkel szemben.
-Az élénk kisbaba óvatlan pillanatban lepottyanhat a védőléc nélküli pólyázóasztalról, aminek nemritkán komolyak a következményei. Ezért soha nem szabad a pólyázóasztalon fekvő csecsemőt akár egy pillanatra is őrizetlenül hagyni!
-Van egy-két helyzet, amelyekben még veszélyesebb lehet a zuhanás, és a gyermekek balesete kísértetiesen hasonló körülmények között következik be; csak egy percre hagyták magára a gyereket, és éppen akkor mutatkozott meg a zuhanást előidéző képessége első ízben.
- Ha fejjel előre esik le a pólyázóasztalról, vagy fordul ki a kocsiból vagy ágyából, és kemény a talaj, nem ritka a koponyatörés. Ennek megítélése az orvosra tartozik, mivel a koponya sérülése törés nélkül is bajt okozhat, viszont magában véve a törés nem szükségszerűen jelent súlyos állapotot →*
-A koponya beütése gyakran jár agyrázkódással, a gyermek egy pillanatra elveszti eszméletét, bágyadt, hány.
- Ilyenkor habozás nélkül orvoshoz kell fordulni, a gyermeket nem szabad megitatni, mert félrenyelhet. Az orvos érkezéséig laposan fektessük a gyermeket, párna nélkül.
-A zuhanás okozta sérülések közt gyakori még a kulcscsonttörés, a bordák vagy az alkar törése.
-Ha a kisgyermek vérzik, csak steril pólyával fedjük az orvosi vizsgálatig, ha nincs pólya, teljesen tiszta zsebkendő is megfelel; semmi szín alatt ne alkalmazzunk vattát vagy valamilyen kenőcsöt. A seb kimosását is hagyjuk a szakértelemmel bíró személyre, el kell kerülni a seb befertőződését vagy szennyeződését.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése