Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 21., csütörtök

-GYERMEKHIGIÉNIA AZ USZODÁKBAN


Gyermekhigiénia az uszodában


Az uszodákban, a strandokon könnyű "beszerezni" fertőzéseket.
-Leggyakoribb előidézők a szarut kedvelő gombák. Erősen viszkető, finoman hámló, szélein terjedő, gyulladásos foltokat okoznak. Megelőzésük legalább annyira fontos, mint terápiás kezelésük A fertőzött területeken nem képződik pigment, az elpusztult gombatelepek helyén fehér foltok maradnak. A lábujjakon legtöbbször a negyedik és az ötödik ujj között alakul ki, mert ezek simulnak legszorosabban egymáshoz. Nagyon fontos, hogy fürdés után mindig töröljük szárazra ezeket a közöket, és ha a kicsink már kezdi önállóan használni a törölközőt, ebben a műveletben akkor is segítsünk.
.
Az úszás, a strandolás után mindig zuhanyoztassuk le a kisgyereket, méghozzá gumipapucsban. Így kisebb a valószínűsége, hogy gombás fertőzést kap.

.
Ha mégis megtörténne a baj, vigyük orvoshoz, mert nem biztos, hogy mi képesek vagyunk felismerni a bőrelváltozást.
- Persze, ha többször is megesik, hogy bepirosodik, hámlik, viszket a babánk ujja köze, már magunk is tudjuk, hogy mivel kezeljük. És mindjárt az elején, akkor nem romlik az állapota. Vannak olyan - nagyon hatásos - krémek, ecsetelők, amelyek a patikában recept nélkül kaphatók, és gyorsan használnak.
A szemölcs is "uszoda-betegség", vírus terjeszti, nagyon gyakori a gyermekek kézhátán, kézujján, talpán. Sajnos, nincs rá otthoni gyógyír. Eltávolításukra semmiféle házi beavatkozást (pl. kivágást) nem ajánlok, sőt erről határozottan lebeszélem az anyukákat. Higgyék el, ez az orvos dolga!
- Mi maximum tyúkszemtapasszal, ecsetelőkkel, gyógynövényes oldatokkal próbálkozzunk, amely jó esetben eredményt is hozhat, ha van mellé elegendő türelmünk is. Mert ez hosszadalmas "menet".
Jó ha tudjuk, terjedésüket a közvetlen kontaktus okozza, ezért spontán elmúlásukat - mely bizony hónapokba, de még évekbe is telhet - igyekezzünk úgy segíteni, hogy mi se fertőzzük tovább. Se érintéssel, se közös törölközővel. Egyébként is az a normális és higiénikus, ha mindenkinek külön-külön törülközője van. Hogy véletlenül se cseréljük össze, jó, ha a törölközőkre monogramot varrunk.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése