Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 8., péntek

-A HERPES SIMPLEX VIRUS /H.S.V./ OKOZTA SZÁJGYULLADÁSOK


Herpes simplex vírus (HSV) okozta szájgyulladások

A gyermekek a primer herpesz fertôzésen általában 2 és 8 éves kor között esnek át,
- A fertôzés az esetek jelentôs hányadában tünet- és panaszmentesen zajlik le, de sok esetben súlyos panaszokat okozhat.
- A gyermekkori HSV fertôzésben  a betegség primer formája; a gingivostomatitis herpetica, mely prodromalis tünetekkel, lázzal, fájdalommal, étvágytalansággal jár, lefolyása súlyos is lehet.
- A szájban és a garatban hólyagocskák alakulnak ki. A vesiculák a betegség kezdeti szakaszában a
mandulákon is megjelenhetnek, összetéveszthetô a gennyes mandulagyulladással.
-Az erre adott antibiotikum gyakran ront a kis beteg állapotán, mert felborítja a száj mikroflóráját.
A betegség inkubációs ideje 5-12 nap.
- A betegség kezdetén láz vagy hôemelkedés van, majd a száj különbözô részein megjelennek a herpeszes hólyagok. Leggyakrabban az elülsô garatíven, a foginy és, a nyelven és az ajkon.
 A nedves környezetben a hólyagok csak rövid ideig épek. A nyál és annak proteolytikus enzimje a lysosim hamar macerálja a vesiculák falát és erosiok alakulnak ki, ezek összefolyhatnak, nagyobb hullámos szélû fekélyek lesznek.
-Az elváltozás nagyon fájdalmas, és a kis beteg nem fogad el sem ételt, sem italt. Ha a gyermek néhány napig nem eszik, az nem jár súlyos következményekkel, de ha nem iszik, súlyosan exsiccálódhat, ezért még hospitalizációra is szükség lehet.
A betegség kezelése során az orvos feladata a vírusfertôzés megszüntetése mellett a száj tisztántartása, valamint a láz és fájdalom csökkentése.
A terápia ma már egyszerû, mert rendelkezésre áll az acyclovir és annak származékai. (Acyclovir, Penciclovir, Vancyclovir) Hazánkban jelenleg az acyclovir van gyógyszertári forgalomban (Telviran, Zovirax, Virolex, Aciclovir AL) tabletta, kenôcs és infúziós oldat formában14.
Ezen kívül fertôtlenítô szájöblítôkre (Corsodil, Chlorhexamed, Betadine) és a betegség korai szakaszában helyi fájdalomcsillapítókra (Susp. anaesthetica) és lázcsillapításra lehet szükség.
Ebbe a csoportba tartozik még a varicella-zostervírus (VZV) és az Epstein _ Barr vírus, de ezek gyermekkorban csak ritkán okoznak súlyos szájtüneteket
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése