Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 20., szerda

-SEBES FENÉK


Sebes fenék

Könnyen vörös lesz a pelenka által fedett bőrfelület, ha a csecsemő nem kapja meg a kielégítő ápolást, ha bőre kényes, ha a csecsemő táplálása hibás, vagy ha hasmenése van.
-A bőrfelület kivörösödik, fénylik, helyenként ki is sebesedik. Minthogy a pelenkás területen lép fel, pelenkadermatitisnek is nevezik (dermatitis = bőrgyulladás).
- Érzékeny bőrű csecsemőben egyéb területekre is tovaterjedhet a gyulladás, kivált a fokozott dörzsölésnek kitett tájakra (pl. hónalj).
Először azon kell elgondolkodnia az anyának, vajon nincs-e valamilyen hiba a csecsemő bőrápolásában: ilyen előfordulhat a fürösztés, a szappan megválasztása, a szárazra törlés, a bőr megtisztítása, a pelenkázás, a mosás, az öblítés, a tisztába tevés gyakorisága terén, még a nadrágpelenkának is lehet gyári hibája. Pl. a hagyományos pelenka használata esetén gyakori az elégtelen öblítés, aminek következtében mosószer marad a pelenkában, ami a nedves bőrfelszínen maró hatású lehet.
-A baj kiküszöbölése egyszerű: tiszta vízben, bőségesen és többször kell öblíteni a már kimosott pelenkát, mellőzni kell az öblítőszereket.
Legjobb a megelőzés: rendszeresen kell a csecsemőt tisztába tenni, a kényes területeken nagy gonddal kell a bőrt teljesen megszárítani, legjobb a hintőport teljesen száműzni, tiszta meleg vízzel többször, alaposan átöblített pelenkákat használni.
-Nem célszerű gumibugyit vagy műanyag bugyit az újszülöttkoron túl használni, a székletszennyezést tisztességesen le kell tisztítani a bőrről.
-A már megbetegedett bőrt megfelelő kenőccsel kell gyakran bekenni.
-A kenőcs védő hatását fokozni lehet azzal, hogy kis batiszt- vagy lenvászondarabot egyenletesen, de nem vastagon bekenünk ugyanazzal a kenőccsel, kettévágjuk és a fenéktáj mindkét oldalára egy-egy darabját ráfektetjük, ezzel megakadályozzuk, hogy az ürülék közvetlenül a bőrrel kerüljön érintkezésbe.
- Meleg időben vagy helyiségben a csecsemő bőrét szabadon lehet tartani.
-Gyógyfürdőt is alkalmazhatunk
(korpa, kamilla stb.).
Makacs vagy súlyos esetben forduljunk orvoshoz.*
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése