Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 13., szerda

-GYAKORLATI SZEMPONTOK A HASFÁJÁS MEGITÉLÉSÉNÉL


Gyakorlati szempontok a hasfájás megitélésénél


 Az egész gyermekkor folyamán igen gyakori panasz.

-Teljesen ártalmatlan vagy jelentős, veszélyes oka egyaránt lehet.
-A gyerekkorban gyakran a hastól nagyon távoli szervek betegsége is hasi fájdalommal járhat (pl. torokgyulladás, középfülgyulladás stb.).
- A panaszt vagy a hasba vetíti a gyermek, vagy egyszerűen nem tudja pontosan megnevezni a fájdalom helyét.
A hasfájás értelmezése ezért gyakran nehéz feladat.
-Alapszabály: az 1-2 óránál tovább tartó állandó fájdalmat komolyan kell venni és orvoshoz kell vele fordulni.*
-A helyzet megítélésében a kísérő jelenségeket kell figyelembe venni: láz, hányás, gyengeség, hasmenés, székszorulás stb.
Kisgyermek nem tudja pontosan megmondani, hol fáj a hasa és milyen jellegű a fájdalom, riasztó jel a feszes hasfal és a has tapintásakor fellépő heves fájdalom, különösen ha állandó nyugtalanság kíséri.
-
Szerencsére az esetek nagy-nagy többségében ártalmatlan természetű panasz a hasfájás.
-Sok kisgyermek izgalma vagy feszültsége nyilvánul meg hasfájásban.
- De az ilyen eredetű hasi fájdalom is lehet kifejezett, akár annyira helyes, hogy a gyermeknek össze kell görnyednie és ezzel környezetében nagy aggodalmat kelt. Az ilyen hasfájás általában a köldök körül lép fel, köldökkólikának is nevezik.
A hasfájás ártalmatlan volta mellett szól
, ha egyszerű eszközökkel, mint pl. a has simogatásával vagy melegítésével ( hasmelegítő) megszüntethető. Ha ez nem következik be 1-2 óra alatt, erős a gyanú, hogy nem ártalmatlan panasszal állunk szemben, forduljunk orvoshoz.*
A szervi ok nélkül fellépő hasfájás egyik válfaja érzékeny fiatal csecsemőknél fordul elő
.
-A szopás mozgásingerülete a szájról az egész gyomor-bél rendszerre ráterjed és ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy a szopás alatt a csecsemőknek székletük van, hanem bélgörcsben is; a baba szopás közben nyugtalan lesz, sír, és abbahagyja a szopást.
- Ezt tévesen úgy értelmezheti az anya, hogy a csecsemő elutasítja a mellet. Az etetés előtt melegített pelenkát helyezhetünk a hasra, ha ez nem használ, megfelelő gyógyszerek állnak rendelkezésünkre.
-Lehet a hasfájás oka a hasi szervek megbetegedése, ezek közül a legfontosabbak:
heveny hasmenés
, melyet különböző kórokozók okozhatnak, ha jelentékeny hányás is társul hozzá a hányás-hasmenés kórképével állunk szemben, egyértelműen azt tanácsoljuk, forduljon a szülő azonnal orvoshoz.*
húgyúti fertőzés, néha nem a rá jellemző panasszal, a vizeléskor érzett fájdalommal, hanem hasfájással kezdődik. Az orvos vizeletvizsgálattal mutathatja ki.*
vakbélgyulladás (valójában a vakbél féregnyúlványának gyulladása) igen ritka az első életévben,
-2-4 éves korban azonban nem kivételes betegség.*
bélelzáródás.*
Az utóbbi két kórkép életveszélyessé válhat, amit csak az idejében végzett orvosi vizsgálat és ezt követően a sebészi beavatkozás háríthat el, a várakozás a veszélyt csak növeli.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése