Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 2., szombat

RITKA BETEGSÉG-AZ ÖRÖKLETES KORAI ÖREGSÉG


Örökletes korai öregedés

 Egy tizenéves beteg korai ráncai


 Egy örökletes betegség – 2 ezer körülire teszik a világszerte ismert esetek számát – már gyermekkorban az arc látványos „korai öregedését” okozza.
Az ezzel járó megbélyegzés mellett számos egyéb elváltozással és betegséggel kell együtt élniük a zsírszövetek genetikai hátterű rendellenességével született betegeknek.
- Nemrég számolt be egy ilyen esetről a New York Post. Egy tizenhároméves angol lány egy középkorú nő benyomását keltik: a veleszületett lipodystrophia, azaz zsíreloszlási zavar miatt testének zsírszövetei nem fejlődtek egészségesen, s emiatt arcán a bőre a hasonló korú lányokétól eltérően száraz és ráncos.
-A betegség legjellemzőbb tünetei már újszülöttkorban, vagy fiatal csecsemőkorban jelentkeznek: ezek közül csak az egyik
- a például az arcon és végtagokon látható zsírfogyatkozás; emellett lényeges az egyes belső szervek zsírszöveteinek megváltozott struktúrája, mennyisége.
- Számos egyéb tünet kíséri a betegséget, ilyenek lehetnek többek közt az idővel kialakuló különböző mozgásszervi, szív- és májproblémák, vagy éppen a cukorbetegség, emellett a betegek sok esetben testileg vagy mentálisan fejletlenebbek az átlagnál.
A korai öregedés  nem gyógyítható, ezzel párhuzamosan pedig súlyos esetekben a járulékosan fellépő betegségek miatt folyamatos kezelésre szorulnak a páciensek – a betegség előrehaladottságától és súlyosságától függően bőrgyógyászati, pszichés és kardiológiai problémáktól kezdve ortopédiai vagy neurológiai panaszok is felléphetnek. 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése