Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 14., csütörtök

-VIRUSOS SZIVIZOMGYULLADÁS


Vírusos szívizomgyulladás

A betegség lényege:
Vírusfertőzést követően kialakuló szívizomgyengeség.

A betegség oka:
Bár szinte mindegyik vírus okozhat ilyen betegséget, a leggyakrabban a Coxsackie B vírus és az adenovírus a felelős a betegségért.

A betegség tünetei:

Míg kisgyermekeknél a betegség lefolyása igen súlyos lehet, addig felnőttkorban gyakran tünetmentes. A betegséget láz, ritmuszavar, mellkasi fájdalom, szívmegnagyobbodás, tüdővizenyő és bőrkiütések kísérhetik. Van, amikor a betegség első tünete ritmuszavar vagy szívelégtelenség. Ritkán hirtelen halált okozhat.


Elvégezhető vizsgálatok:

Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat után, laboratóriumi, radiológiai és elektrokardiológiai (EKG) vizsgálatot végez.


A betegség várható kezelése:

A kezelés alapvetően tüneti, szigorú ágynyugalom. Szteroid csak a szívelégtelenséggel járó, legsúlyosabb esetekben alkalmazandó.

Javaslatok:

A tünetek jelentkezése esetén forduljon orvoshoz. Vírusfertőzés esetén javasolt az ágynyugalom.

A betegség várható lefolyása:

A tünetekkel rendelkező újszülöttek 50-70%-a hal meg. A tünetszegény újszülöttek kórjóslata valamivel jobb, teljes gyógyulás is lehetséges.
- A betegség nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél kevésbé veszélyes, viszont hosszú ideig elhúzódhat. Időseknél szintén rossz a betegség prognózisa.

Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
 

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése