Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 25., hétfő

-TISZTASÁGI FÜRDŐ


Tisztasági fürdő
A fürösztés az egész csecsemőkoron keresztül a legfontosabb higiéniai mozzanat.
 Az egész test fürösztését akkor lehet megkezdeni, amikor a köldökcsonk leesése után a nedvedzés megszűnt. Addig a fürösztést részlegesen, megfelelő óvatossággal történjék.
A csecsemő fürösztését tanulja meg és gyakorolja be a szülő kellő időben, lehetőleg még a baba megérkezése előtt.
-Idővel a fürdetés során adódó összes tennivaló vérükké válik és egyáltalán nem esik nehezükre.
- Ügyelni kell a fürdetés tartamára, napszakára, a kellékre, a víz hőmérsékletére, a fürösztés számos egyéb körülményére.
• Napszak: lehetőleg mindig ugyanabban az időben fürösszük meg a csecsemőt, ne közvetlenül etetés után, mert elalhat a vízben vagy utána túlságosan feléled; a teli gyomornak sem jó a fürösztéssel járó sok helyzetváltoztatás. Egyébként azt a napszakot helyes kiválasztani, amely a családnak leginkább alkalmas.
A szülészeti intézményekben általában kora reggel fürösztenek. Otthon talán a 2. vagy 3. etetés előtt a legkényelmesebb a fürdetés, de a napközben házon kívül elfoglalt édesapa részvétele szempontjából jobb a kora esti fürdő.
• Fürdetés tartama: az első negyedévben 3-5 perc elegendő, később se tartson tovább 10 percnél. A legtöbb baba örül a fürdetésnek és szeretne egyre több időt pancsolással tölteni. Ne vigyük túlzásba a fürösztést, mert ebből hátrányok is származhatnak (a bőr természetes zsírja túlságosan kiázik, a fürösztés fáraszt stb.).
Kellékek: még a fürösztés megkezdése előtt mindent úgy kell odakészíteni, hogy könnyen elérhessük, ne kelljen a gyermeknek hátat fordítani vagy a vízből többször kivenni. A gyermek viszont ne érhesse el a tárgyakat, mert különben a vízbe ránthatja őket. Mindezek a tanácsok főként arra az esetre vonatkoznak, ha a szülő egyedül füröszti a gyermeket.
A szükséges kellékek: ingecske, rékli, pelenka vagy nadrágpelenka, rugdalódzó, fürdővízhőmérő, fürdőkesztyű, babaszappan, nagy fürdőlepedő, babaolaj, babahintőpor, babakrém, vattapálcikák, körömolló, hajkefe, fésű, szennyesvödör.
A fürdőlepedő egyik sarkát érdemes megjelölni, hogy mindig ugyanazzal a sarkával töröljük meg a kicsi felsőtestét.
Fürdőkád: lehet igazi babakád, de ez kis lakásban túl sok helyet foglal; ezért más edény is használható fürösztésre: mosdókagyló, nagyobbacska műanyag tál az asztalra vagy nem túl magas szekrénykére állítva. Létezik pólyázóasztal és műanyag kád ügyes összecsukható kombinációja is. Ha az edény belső felszíne túl sima, pelenkát lehet az aljába tenni, hogy a baba ne csússzon el benne. Az edény térfogata kb. 30 liter legyen.
Vízhőmérséklet: 36-37 C a legjobb. Ha nem keverőcsappal engedjük a kádba, először a meleg vizet kell beleengedni, aztán a hideg vízzel beállítani a kívánt hőmérsékletet. Így nem fordulhat elő, hogy a csecsemő az átforrósodott csaptelepet fogja meg. Nagyon hasznos a fürdővízhőmérő használata, ne bízzunk túlságosan saját kézi becslésünkben. Eleinte kevés vízben fürösszünk, amíg a baba biztonságos tartásában kellő gyakorlatra nem tettünk szert, később közel tele engedhetjük a kádat.
Egyéb körülmények: a legjobb volna a csecsemőt saját szobájában füröszteni, a fürdés idejében ajtó, ablak csukva legyen, a szobahőmérséklet 20-22 C legyen. Megfelelő legyen a megvilágítás, hogy a baba testét jól megfigyelhessük.
• A műveletek sorrendje: amikor minden ki van készítve, a víz már a kádban van, hőmérsékletét már ellenőriztük, és az ajtót-ablakot becsuktuk, felvesszük a babát, kipelenkázzunk, a nagyobb szennyezést babaolajjal eltávolítjuk, a felsőtestet csak ekkor vetkőztetjük le. Olajjal megtisztítjuk több hajlatát. Szemét nedves vattával kitöröljük, belülről kifelé haladva. Fülét, orrát hegyesre sodort vattadarabbal kitisztítjuk, a fülkagyló árkaira és a fül mögötti tájra különös gondot fordítva. Hallójáratát vattapálcikával óvatosan kitisztítjuk ( orrtisztítás hallójárat kitisztítása).








A kádba úgy rakjuk, hogy bal kezünkkel megfogjuk a bal karját, hátával a kar felé bal alkarunkra fektetjük, jobb kezünkkel pedig mindkét bokáját alulról úgy fogjuk meg, hogy mutatóujjunk a két láb közé kerülve, hüvelykünk a jobb bokát fogja körül, a többi ujjak a balt. Óvatosan eresztjük le a fürdővízbe, különben megijed. A vízben elengedjük a lábakat, szabaddá vált jobb kezünkkel többször leöntögetjük testét, karjait, fejének hátsó részét, de arcát egyelőre kihagyjuk. Most újra megfogjuk lábait, kitesszük a fürdőlepedőre, itt szappanozzuk be tetőtől talpig, utána ismét a vízbe merítjük. Az ügyesebb és bátrabb anyák a kádban szappanozzák be a csecsemőt.
Hajat nem minden fürdetéskor kell mosni, hetenként egyszer vagy kétszer elegendő. Külön figyelmet kell szentelni a végére maradó legszennyezettebb területeknek, a végbél és nemi szervek környékének. Először is arra kell ügyelni a kislányoknál, hogy minden tisztító és szárító, törlő művelet elvégzésekor a hüvelybemenet felől a végbél felé haladjunk, sosem fordítva; így elkerüljük, hogy mi vigyünk be bélbaktériumokat a nemi szervbe.
A hát lemosásához másképpen kell a csecsemőt megragadni: a mellkas bal alkarunkon nyugszik, bal kezünkkel most a jobb hónalja alatt fogjuk át a babát, hüvelykujjunk a jobb vállát rögzíti, b) ábra. A szappan lemosása után a csecsemőt a fürdőlepedőbe burkoljuk, gondosan leitatjuk róla a vizet, lehetőleg ne dörgöljük. Amikor már nagyobb, egyre erőteljesebben dörzsöljük bőrét, a baba ezt jó játéknak fogja tartani.
Külön ügyelni kell arra, hogy az összefekvő területeken se maradjon víz, ehhez a bőrredőket szét kell húzni, c) ábra, továbbá bőrápolás. Ugyanígy járunk el a szeméremréssel.
Ha a csecsemőt már egészen megszárítottuk, a hajlatokat enyhén behintőporozzuk, a fölösleget vattával eltávolítjuk - ha egyáltalán használunk hintőport, amiről sokan lebeszélik a szülőket. Az odakészített ingecskét és réklit ráadjuk. Könnyebben adhatjuk fel, ha az ing ujját előbb harmonikaszerűen felszedjük, az ökölbe szorított kezecskét (hüvelykujja legyen öklében) egyszerre dugjuk át.
A nagyon fiatal csecsemőt be is pelenkázzuk, mielőtt az arc ápolásához kezdenénk. Az idősebbet azonban hagyjuk ez alatt a művelet alatt szabadon rugdalódzni. Az arcot langyos vizes vattával letöröljük.
- Helyesebb az arcot a hát lemosásakor a kádban lemosni. A szájat nem kell külön kimosni.
Végül a baba haját látjuk el, kikeféljük, majd helyre fésüljük ( hajápolás). Ha korpás, sűrűfésűvel kell előbb a korpát eltávolítani, ehhez pár órával előbb kevés olajjal kenjük be a fejbőrt.
- Ha kell, ilyenkor vágjuk le a kicsi körmét is ( körömápolás).

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése