Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 12., kedd

-KIEGÉSZITÉSEK A KISGYERMEKEK TÁPLÁLÁSÁHOZ


Kiegészitések a kisgyermekek táplálásához

A helyes csecsemőtáplálás az érdeklődés homlokterében áll, a kisgyermek étkeztetéséről viszont csak nagyon homályos fogalmak vannak a köztudatban.
-Egyik hiba lehet, hogy a kisgyermekeknek ugyanazokat az ételeket adják, amit idősebb csecsemő korában tanácsoltak, ezért nem tartják alkalmas tápláléknak a kissé darabosabb ételeket, mint pl. burgonyát, főzelékeket, barna kenyeret, tojást, húst.
Mennyiség tekintetében is tévhitek uralkodnak e téren: általában úgy vélik, hogy a kisgyermeknek jóval többet kell ennie, mint a nála kisebb csecsemőnek. Pedig éppen az ellenkezője igaz: kevesebbre van szüksége. Azt is tudnunk kell, hogy a túltáplált kisgyermek ellenállása nemhogy jobb lenne, hanem kifejezetten gyatrább.
-Az egészséges kisgyermek táplálásában a következő alapelveket kell szem előtt tartani.
• A csecsemőkorral ellentétben a tejfogyasztásnak csökken a jelentősége, ezért az egész nap elfogyasztott tej mennyisége ne haladja meg a fél litert (ne felejtsük ki a rejtett bevitelt sem).
• A csecsemőkor koncentrált, kissé egyhangú étrendjével szemben a kisgyermek változatos, kevésbé koncentrált, de nagy tápértékű táplálékot kapjon. Mivel már 16-18 hónapos korában képes kissé darabos táplálékot is megrágni, a változatosságot a legtöbb kisgyermek szívesen veszi.
• A túlnyomóan tejalapú ételeket kiszorítja a főzelék, a hús és a rostdúsabb lisztnemű; valójában már a csecsemőkor vége felé meg kell teremteni az átmenetet.
• A kisgyermek kapjon salátákat, a tejet részben tejtermék formájában (túró, sajt, kefir stb.) adjuk, a tej maga lassan háttérbe szorul.
• Káposztát, passzírozatlan hüvelyeseket a 2. évben még ne iktassunk be az étrendbe.
• A kisgyermeknek semmi szín alatt se adjuk a táplálékot cumisüvegből, még betegség alatt sem; a tej magában ne legyen főétkezés, hanem csak olyan ital, mint a többi - de túlzott fogyasztása elveszi a kisgyermek étvágyát.
• Édességet kizárólag étkezés végén kapjon a kisgyermek, előtte vagy közben soha.
• Fontos az étkezési idők és időközök pontos betartása, semmit se adjunk étkezések közben (kekszet, édességet, csokit, ropit, édes italokat, tejet se), folyadékot is csak nagy melegben.
• Amennyire ez lehetséges, a kisgyermek étkezzen együtt a család többi tagjaival.
Napi 3-4 étkezés elegendő, csak kivételesen engedhető meg 5 étkezés.
• A kisgyermek rendkívül mozgékony, sok folyadékot igényel. A szomjúságot lehetőleg kalóriamentes vagy -szegény italokkal csillapítsuk. Kerüljük a szénsavas italokat is.
• A felnőtt ételei fűszeresek a kisgyermek számára, különösen túl sok konyhasó lehet bennük.
Legjobb az egész család számára csak mérsékelten sózni az ételt, majd az asztalnál mindenki annyit tehet hozzá, amennyit ízlése megkíván. A kereskedelemben kapható a nátriumszegény reformsó, ajánljuk használatát.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése