Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 13., szerda

-ALVÁSZAVAROK- ALVÁSNAPLÓ


Alvászavarok-Alvásnapló

Általában kimondhatjuk, hogy az még nem alvászavar, ha a gyermek hébe-hóba éjjel felébred; ez a normális emberi alváshoz hozzátartozik.
-A valódi alvászavar arról ismerhető fel, hogy az éjszakai felébredést sírás, felkelés vagy a családtagok felkeltése kíséri.
Az alvászavar a csecsemő- és kisgyermekkor leggyakoribb magatartászavara
, az ilyen korban a gyermekek legalább 10-20 %-ában fordul elő, az érintettek fele pedig súlyos alvászavarban szenved.
-Az alvászavar megítélésekor figyelembe kell venni a gyermek addigi alvási szokásait és szüleinek a gyermek alvásigényéről alkotott elképzeléseit.
Többféle alvászavart ismerünk, nagyjából három csoportba oszthatjuk őket: az elalvás, az átalvás és az ébredés zavaraira
Ha az addig jól és eleget alvó gyermekben hirtelen jelentkezik alvászavar,
- gyakran heveny testi okok fedezhetők fel mögötte (kezdődő lázas betegség középfülgyulladás húgyúti fertőzés, a bőr fájdalmas elváltozásai, néha fogzás, vagy egyszerűen éhség).
- Ilyenkor általában el- vagy átalvási zavar jön létre. A legtöbb átalvási zavar mélyebb oka azonban nem szokott kiderülni.


A különböző alvászavarok a normális alvástól eltérnek az alvás mélysége, de főképpen tartama tekintetében: a tartam megrövidül az elalvási és ébredési zavarokban, az átalvási zavarokban az alvást több éber szakasz zavarja meg

Az egészséges idegzetű, átlagos gyermek álmát nehéz valamivel is megzavarni, ellentétben az érzékeny, könnyen ingerelhető gyermekkel. Azt lehetne mondani, hogy rossz alvónak születik az ember; a rosszul alvó gyermekek szülei közt is sok rossz alvót találunk.
Az elalvási nehézségek legnagyobb hányada az elalvási ceremónia feltételeiben beállott zavarra vezethető vissza; az ilyen gyermek este akár órákig nem tud elaludni, bár egyáltalán nem beteg. Kétségtelen azonban, hogy a környezete elalvási szokásainak túlzott figyelmet szentel. Ilyenkor feltétlenül felül kell vizsgálni az elalvás körülményeit és azokon lehetőleg ésszerűen változtatni.
A már említett átalvási zavarok az éjszaka második felében szoktak jelentkezni, amikor a mély álom már elmúlt és az álom amúgy is felületesebbé válik.
Egyes gyermekeknek minden ok nélkül lehet éjszakánként teljesen éber időszaka vidám álmatlanság játszani akarnak, unják, hogy nem foglalkozik velük senki. Néha az egész családot képesek ébren tartani és ezzel éjszakai pihenésüket alaposan elrontani.
- Ha az első alkalmakkor megkapják, amit kívánnak, hamar rosszabbra fordul és állandósul a helyzet.
- Sok éjszaka felébredő gyermek keres menedéket szülei ágyában. Ha a szülőket ez nem zavarja, a gyerekre nézve nem hátrányos ez a szokás. Nem kevés országban (még európaiban is, pl. Svédországban) a csecsemők és kisgyermekek többsége szüleivel alszik.
- Fel is merül a kérdés, vajon nem kívánunk-e a kisgyermektől túl sokat, amikor arra kényszerítjük, aludjék egyedül.
Ha a szülőket zavarja a gyermek éjszakai jelenléte vagy szilárd nevelési elveik vannak, a gyermek magatartásának megváltoztatására kell törekedniük. Tisztában kell azonban lenniük, hogy csak hosszú távon lehet sikert elérni. Néha átmeneti megoldásként mindkét fél számára elfogadható, ha a gyermek a szülők ágya mellett külön matracon alszik.
Az ébredési zavarok a legérthetőbbek: a kisgyermek természetes állapota a korán kelés. Ha a kisgyermek következetesen nagyon korán ébred fel és felkelti szüleit is, meg lehet kísérelni valamivel később lefektetni; legtöbbször azonban meg kell alkudniuk a felnőtteknek azzal a gondolattal, hogy napjuk a kialudt kisgyermek társaságával kezdődik.
A szakemberek abban teljesen egyetértenek, hogy a gyermekkori alvászavarokat csak egész kivételes esetekben szabad gyógyszeresen kezelni.
- Ennek indoka nem utolsósorban az a megfigyelés, hogy a gyermek alvászavara gyógyszerek bevetése nélkül is leküzdhető, ha a gyermek alvási magatartását megismerik és a gyermekkel szemben alvás dolgában támasztott igényeiket a szülők felülvizsgálják.
-A szülők saját maguk számára is tisztázhatják a helyzetet úgy, hogy 1-2 héten keresztül pontos naplót vezetnek a gyermek alvási magatartásáról.
-A tapasztalat azt mutatja, hogy a napló összeállítása után az esetek harmadában a szülők maguk képesek megoldani a nehézségeket.
A napló vezetése megköveteli és lehetővé teszi, hogy a szülők a gyermeket jobban megfigyeljék; sok szülő ilyenkor néz először szembe azzal, hogy mekkora is valójában a gyermek alvásigénye, saját nevelési módszerük és beállítottságuk változhat meg (gyógyul meg?), mást várnak el a gyermektől, mint korábban.
Az alvásnapló a tanácsadó és kezelőorvos számára is nagyon tanulságos és hasznos lehet, sokkal jobban meg tudja ítélni a család belső életét.*
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése