Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 5., kedd

A GYÓGYSZERALLERGIÁRÓL


A GYÓGYSZERALLERGIÁROL

 TOXIKUS-ALLERGIÁS BŐRKIÜTÉS GYÓGYSZERSZEDÉS UTÁN

Gyógyszerallergiáról akkor beszélünk, ha a páciensnél gyógyszerszedéssel kapcsolatban olyan nem kívánt hatás lép fel, melynek hátterében allergia húzódik meg.
 Azokat a mellékhatásokat pedig, amelyek a gyógyszer előírt adagolása mellett egyéb okból alakulnak ki, adverz reakciónak nevezzük. A valódi gyógyszerallergia ritkábban fordul elő, mint ez utóbbi.

 Az előre jósolható adverz reakcióról
Amennyiben a beteg nem tartja be az adagolást, toxikus hatás, azaz mérgezés is kialakulhat a gyógyszerek szedésekor.
Fontos, hogy a beteg az új gyógyszer szedése előtt tájékoztassa orvosát az aktuálisan szedett gyógyszereiről, terhességéről, egyéb betegségéről, főleg máj és vesebetegségről, ezek kapcsán ugyanis jelentősen módosulhat a gyógyszer szervezeten belüli sorsa (lassabb lebomlás, kisebb adagnál is mellékhatás veszélye).
Fontos, hogy az adagolást tartsuk be és ne alkalmazzunk önkényesen mindenféle gyógyszert. Legalább a gyári név mellett a található hatóanyagra figyeljünk fel, mert akaratlanul is mérgezést okozhatunk magunknak azonos hatóanyagú, de különböző gyári néven futó gyógyszerek egyidejű szedésekor. Ez leginkább a fájdalom és lázcsillapítók átgondolatlan szedésekor szokott előfordulni. Például paracetamol nevű hatóanyagot tartalmaznak a Rubophen, Panadol, Mexalen stb. tabletták.


Milyen előre nem jósolható adverz reakciók vannak? - a gyógyszer elleni immunválasz
Az előre nem megjósolható adverz hatások közé tartoznak az egyéni érzékenység, amikor is a szokásos adagok mellett túladagolás tünetei lépnek fel.
- Másik ok lehet a gyógyszerek lebontásának zavara genetikai ok miatt, mely hasonló az előzőhöz.
-Harmadik ok a gyógyszer által okozott immunológiai hatás. Ezen utóbbiak esetén szoktunk allergiáról beszélni, mindazonáltal helyesebb a szervezet gyógyszer elleni immunválasza elnevezés.
-Túlérzékenység miatt valódi autoimmun betegség is kialakulhat, leggyakrabban SLE (szisztémás lupus erythematosus).

Melyek a gyógyszer ellenes immunválasz gyakori fajtái?
A gyógyszer elleni immunválasz gyakori fajtái az anafilaxia, a szérumbetegség,a drogláz és a gyógyszer okozta autoimmun betegség. A szérumbetegség elnevezése abból az időszakból ered, amikor állati eredetű készítményeket alkalmazásával kapcsolatban lázat, ízületi duzzanatot, kiütések és vesebetegség megjelenését figyelték meg. A jelenség oka az emberi faj számára idegen fehérje természetű anyagok és a velük szemben termelődött ellenanyagok összekapcsolódása és lerakódása a szövetekben. Előfordulhat azonban, hogy a tünetek csak a bőrön jelennek meg.

A gyógyszerallergia tünetei:
A gyógyszerallergia főleg a bőrt, de mást szerveket is érinthet.
Pl. csalánkiütés, az egész testre kiterjedő skarlátszerű kiütések (bőrvérzések, tapintható, nyomásra halványodó apró elváltozások a bőrön, fix gyógyszerexanthéma (a gyógyszerszedéssel kapcsolatban kialakuló vörös kerek folt, mindig ugyanazon a helyen, teteén hólyagképződéssel, barnás foltként gyógyul),
- erythéma nodosum (fájdalmas, az ízületek feszítő felszínén létrejövő kékes csomó) és erythéma exsudativum multiforme, ezesetben bizarr formájú, 1-2 cm átmérőjű, vörös, középen kékes elszíneződésű foltok a bőrön, közepükön hólyagocskákkal. A száj és nemiszerv nyálkahártyáján is fájdalmas elváltozások tapasztalhatók. Ha láz és ízületi fájdalomi is kíséri, esetleg bőrleválással, akkor Stevens-Johnson szindrómáról beszélünk, mely azonnali kórházi ellátást igénylő életveszélyes állapotot jelent. Egyéb bőrtünetek lehetnek a kontaktdermitis és a fotoallergiás reakció.

Egyéb szervek tünetei:
Légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, epepangás, sárgaság), vérképzőszervi eltérések (vérzékenység, nagyobb nyirokcsomók, vérszegénység) veseérintettség (vérvizelés), ízületi panaszok (duzzanat, fájdalom).

Mikor jelentkeznek a gyógyszerallergia tünetei?
A gyógyszerallergia tünetei jelentkezhetnek a bevételt követően 1 órán belül (azonnali hatás- legtöbbször csalánkiütés, anafilaxia, asztmás roham formájában),
- 1-2 napon belül ( heveny hatás - előző tünetek , súlyos hasmenés, tenyerek és talpak dagadása, vizenyője),
- 3. napon (késői forma- bármely klinikai tünetet okozva). Van, hogy az allergiás tünetek évek óta tartó gyógyszerszedés mellett jelentkeznek, alakulnak ki.

Milyen gyógyszerek okoznak leggyakrabban allergiát?
Bár minden gyógyszer okozhat allergiát és nincs csak adott gyógyszerre jellemző klinikai megnyilvánulás, mégis megfigyelhető egyes gyógyszerek bizonyos tünetekkel való gyakoribb társulása. Ezeket soroljuk fel itt:

Tünet
Kiváltó gyógyszerek
Skarlát szerű kiütések a bőrön:
antibiotikumok ( pl. penicillinek, szulfonamidok )

epilepszia és cukorbetegség elleni gyógyszerek

láz és fájdalomcsillapítók (NSAID)
csalánkiütés, anafilaxia
antibiotikumok

vérkészítmények

vérnyomáscsökkentők
fix gyógyszerexanthéma
fenoftalein( hashajtó)

szalicilátok

fenilbutazon

metronidazol

szulfonamidok
Steven- Johnson szindróma
NSAID (VNem szteroid típusú gyulladáscsökkentők)

allopurinol (köszvény ellenes gyógyszer)

karbamazepin (epilepszia ellenes gyógyszer)
kontakdermatitis:
helyileg alkalmazott antibiotikum, szteroid , NSAID,

érzéstelenítő tartalmú készítmények
fotoallergiás reakció
szulfonamid (antibiotikum)

szulfanilurea készítmények (cukorbetegség ellen)

naproxan (NSAID)

furosemid ( húgyhajtó)
bőrvérzés
heparin (véralvadásgátló)

thiazid (húgyhajtó)

szulfonamidok (antibiotikum)
vérszegénység
antibiotikumok (penicillin, szulfonamid)

izoniazid (tbc elleni szer)

antihisztaminok (allergia elleni gyógyszerek!)

Hogyan mutatjuk ki a gyógyszerallergiákat?
A legfontosabb lépés a gondos kórelőzmény felvétel és betegvizsgálat.
- Ezek alapján merülhet fel, hogy a kérdéses tünetek gyógyszerallergiára utalnak vagy sem.
-Fontos pontosan ismerni a gyógyszer alkalmazási előiratát, melyben a gyakoribb és ritkább mellékhatások is fel vannak tüntetve
.
- Ma már a gyógyszer okozta betegség-tünetek táblázat és adatbázis formájában rendelkezésre állnak. A fentiek után az allergia további bizonyítása nem elengedhetetlen feltétele a diagnózisnak.
-A megoldás, hogy a beteg az adott készítményt a továbbiakban kerülje el, azaz minden esetben figyelmeztesse az orvost gyógyszerérzékenységére a bármely okból szükséges kezelés megválasztásánál.
-Minden nem kívánt gyógyszerhatást az orvos jelenteni köteles.





Hogyan kezelik a gyógyszerallergiát?
1. Bőrvérzés, gyógyszerszedés mellett kialakuló láz, vérvizelés, ízületi duzzanat egyéb ismeretlen tünetek jelentkezésekor a gyógyszerszedést hagyja abba és forduljon orvoshoz.
2. A gyógyszerek alkalmazási előiratát gondosan olvassa el,gyanú esetén a szedett gyógyszert is mutassa meg orvosának.
3. Korábbi nem kívánt gyógyszerhatás esetén újabb gyógyszerek alkalmazása előtt figyelmeztesse orvosát érzékenységére.
4. Nézzen utána a készítmény hatóanyagának új gyógyszer alkalmazása előtt. Különböző gyári néven azonos hatóanyaggal kerülnek forgalomba gyógyszerek.
5. Kerülje az antibiotikumok , láz és fájdalomcsillapítók szükségtelen használatát.
6. Ne ijedjen meg!Az apró, testszerte jelentkező kiütéseket nem mindig allergia okozza! Gyakori hiba főleg gyermekeknél , hogy vírus okozta hasonló bőrelváltozást az egyidejűleg szedett antibiotikum okozta gyógyszerallergiának vélik és a gyermeknél kimondják az allergia diagnózisát. Részletes kikérdezés kapcsán azonban sokszor fény derül arra, hogy hasonló gyógyszert panaszok nélkül már szedett a beteg.
7. Amennyiben súlyos allergiás tünete volt kérjen orvosától készenléti gyógyszert szükség esetére!
8. A gyógyszer okozta allergiás tünetek és autoimmun betegségek megszűnnek a gyógyszer elhagyását követően.
9. A valódi gyógyszerallergiák ritkák, kérje inkább szakorvos segítségét, mielőtt szükséges gyógyszereit önkényesen elhagyná.
10. Gyógyszerallergiára utaló panaszokat nem csak a hatóanyag, hanem a vivőanyag is okozhat Ez a valószínű, amennyiben azonos hatóanyag tartalmú készítmény mellett nem voltak panaszai
http://allergia.network.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése