Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 14., csütörtök

-NAGYMAMA


Nagymama

Minden családi ügyben, de a gyermeknevelésben, -gondozásban és - ápolásban nagy szerepet játszik a nagymama, különösen az anya édesanyja, aki néha túlzásba is viszi.
-Kivált tapasztalatlan, fiatal szülőknek lehet a nagymama felbecsülhetetlen értékű segítség. Átadja tapasztalatát, segít a munkában, ott áll mellettük a bajban; a nagymama lelkesedése nagy kincs.
Vannak azonban túlságosan eluralkodó nagyanyák
; ebből bajok származhatnak, különösen gyakran nevelési hibák.
Az igazán bölcs nagymama tapasztalatát és ismereteit tapintattal adja tovább, hogy csak tanácsolnia szabad és nem befolyásolnia, tisztában van azzal, hogy a fiatal szülők is felnőtt emberek, akiknek maguknak, saját felelősségükre kell döntéseiket meghozni
-. Az idősebb ember a dolog természetéből fakadóan lágyszívű, belátóbb, engedékenyebb a fiatalabbakkal, különösen pedig a gyerekkel szemben.
- De engedékenysége gyengeségnek bizonyulhat, sok nagymama képtelen nevelni, holott saját gyermekeit annak idején nagyon jól nevelte fel.
- Néha az utasítás, a tekintély hiánya, az elképzeléseinek megvalósítása során adódó ellenállás okozzák nevelő munkájának sikertelenségét.
- Máskor a nagymama tényleg elfelejti, hogy a csecsemőt ésszerűen kell táplálni és irányítani, ezért sokszor téves az a szilárd meggyőződése, hogy a gyermeknevelésről mindent tud.
-Nagyon hasznos volna, ha pontosan emlékezne arra, hogyan is viselkedtek saját gyermekei kisbabakorukban, mert az unokák valószínűleg nagyon hasonló magatartást tanúsítanak
-. Sajnos, a legtöbb nagymama nemigen emlékezik vissza ezekre a dolgokra; emlékezetbéli hézagai inkább elégedetlenné teszik az unokákkal, gyermekeinek nevelési elveivel, sőt néha az orvos tanácsaival és utasításaival szemben is.
Mindebből leginkább az elsőszülöttre hárul hátrány, hiszen ekkor még valóban nagyon rászorulnak tapasztalataira a fiatalok; talán nem volna baj, ha a csecsemőgondozási tanfolyamra ő is elmenne.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése