Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 2., szombat

GYERMEKKORI HALLÁSVIZSGÁLAT


GYERMEKKORI HALLÁSVIZSGÁLAT

A szülők és a pedagógusok számára különösen fontos felismerni azt, ha egy gyermek viselkedésének hátterében halláskárosodás áll.
-A halláscsökkenés megnehezíti a gyermek kommunikációját, előfordulhat, hogy nem érti a szülő kéréseit, utasításait, így szófogadatlan gyermek benyomását kelti.
Az újszülöttek hallásvizsgálata vezető egészségügyi intézményekben egyre jobban megszervezett.
- Az újszülötteket otoakusztikus emissziós módszerrel, ill. bizonyos helyeken hagyományos módszerekkel kötelező szűrni. Itt már a legtöbb esetben kiderül, hogy az újszülötteknél van-e valamilyen halláskárosodás és amennyiben ilyet találnak, további részletes audiológiai vizsgálaton esnek át a károsodottak.

Mindemellett, ha valamilyen oknál fogva a csecsemőknél a szülők halláskárosodásra utaló jeleket találnak, a hazai fül-orr-gégészeti osztályokon a legtöbb helyen megvannak azok a lehetőségek, hogy a részletes hallásra vonatkozó vizsgálatokat elvégezzék.

Amennyiben a gyerekeknek mégis beszédfejlődési zavara alakulna ki, mindenképpen szükséges és érdemes a halláscsökkenéssel kapcsolatos vizsgálatokat elvégezni, mert előfordulhatnak olyan pszichés fejlődési zavarok (autizmus), melyek nem a hallásra, hanem egyéb más, a beszédfejlődés kialakulására hatással lehetnek.

Óvodáskorban már rendszerint kiderülnek a halláscsökkenés, ill. a beszédfejlődés zavarai, ezért ilyenkor csak nagyon elhanyagolt esetekben szükséges a hallásvizsgálat.

 Ez elsősorban a belsőfül, ill. magasabb agyi centrumok károsodását jelenti.
 Az aktuálisan, az elsősorban orrmandula túltengéssel kapcsolatos vezetéses típusú halláscsökkenések (tuba funkciós zavarok) kiszűrését mindenképpen érdemes elvégezni, hiszen előfordulhat, hogy a szülők tévesen ítélik meg a halláscsökkenést és figyelmetlenségnek, esetleg a gyermek viselkedési zavarainak ítélik meg.

Ritka esetben előfordulhat az, hogy a szülők csak iskolaérett korban figyelnek föl a fent említett tünetekre. Ilyenkor feltétlenül érdemes audiológiai vizsgálatot végezni..

 A szakszerü pontos diagnózis,speciális audiológus szakember, ill. jól felkészült audiológiai centrumok feladata.

Iskoláskorban már a gyermek kommunikatív, ezért jól kooperáló gyermekeknél elvégezhető az un. küszöbvizsgálat, ill. az objektív hallásvizsgálatok bizonyos része. Amennyiben a gyermek nem kooperál megfelelően, lehetőség van játék audiometriával eldönteni a halláscsökkenés fennállását.
A gyermekek halláscsökkenését jelezheti a gyermek figyelmetlensége, nem figyel a szülők kérdéseire, kéréseire, nyitott szájjal alszik, ún. „bamba" arckifejezése van. Beszédkészség és beszédérthetőség zavarai is jelentkezhetnek, esetleg gyakran van középfül-gyulladása, illetve orrmelléküreg-gyulladása.

-Ezek az esetleg mellékesnek tűnő tünetek felhívhatják a figyelmet a halláscsökkenésre
. http://www.csaladinet.hu
 



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése