Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 28., csütörtök

-ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK GYERMEKEKNÉL -KÉPEKBEN-


ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK GYERMEKEKNÉL KÉPEKBEN-


Az allergiás eredetü bőrbetegségek igen gyakoriak a gyermekkorban,kezdve a csecsemőkortól és egészen a serdülő korig.Azt észleljük sokszor hogy   a tapasztaltabb anyukák már kész kórismével nyitnak be rendelőinkbe.Ezeknek a betegségeknek egy jó része csupán egy biológia diszkonfort állapotát tartja fenn,de vannak súlyos lefolyásu életveszélyes kórképek is.
-Hatalmas a szakirodalmuk,de a végén a dolgok a tennivalók leegyszerüsödnek,mert ezeket a betegségeket a gyermekek fokozatosan kamaszkorig kinövik.
Ezeknek a betegségeknek jó része hirtelen kezdődik és úgy gondolom hogy hasznosnak vélhető egy képes illusztrációju munka amiből el tudunk igazodni azonnal.
Ezt az anyagot tárom az alábbiakban önök elé a lehetőségeim határértékeit figyelembe véve.

1-URTIKÁRIA-CSALÁNKIÜTÉS

A bőrön és nyálkahártyákon megjelenő, rendszerint 1-2 cm átmérőjű rózsaszínű-vöröses viszkető elváltozás, melyet időnként hólyagképződés is kísér. A csalánkiütésnél a kis erek falának fokozott áteresztőképessége miatt vizenyő képződik (folyadékkiáramlás történik a szövetekbe). A kiütés általában néhány perc alatt alakul ki, és gyorsan (20 perc-néhány óra) visszafejlődik.
Az allergiás bőrbetegségek rendkívül gyakoriak: a bőrgyógyászati szakrendeléseken a betegek egyharmada ilyen panaszokkal jelentkezik. Az emberek 20%-ánál élete folyamán legalább egyszer jelentkezik csalánkiütés.

--AZ EGÉSZ TESTFELÜLETRE KITERJEDŐ CSALÁNKIÜTÉS



-CSALÁNKIÜTÉS A LÁBFEJEN






-CSALÁNKIÜTÉS AZ ALKARON





-GIGANTIKUS MÉRETÜ URTIKÁRIA







-JELLEGZETES URTIKÁRIÁS PLAKARD






2-Krónikus csalánkiütés

A több hétig fennálló tünetek, ill. a tünetmentes időszakot követően ismét jelentkező csalánkiütést nevezik krónikus csalánkiütésnek.Leggyakrabban a középkorú nőknél fordul elő. A heveny csalánkiütést már elszenvedőknek mintegy 25 százalékánál alakul ki a krónikus, hosszantartó tünetekkel járó, ill. rendszeresen visszatérő urtikária.
A diagnózis felállítása és kezelése sem könnyű, mert nehéz a kiváltó okot megtalálni, általában az esetek 20-30 százalékában tárható fel az ok, a kutatások egyre inkább azt támasztják alá, hogy autoimmun háttere van a krónikus urtikáriának .

A krónikus csalánkiütésre hajlamosíthatnak egyes nem kezelt, idült fertőzések (pl. arcüreg-, torok-, mandula-, középfül-, epehólyag-, vese-, petefészek-, méh-, prosztatagyulladás, fogtályog, bélparaziták, gombafertőzés), ill. Candida-problémák is. Az élelmiszer-adalékok, az alkohol, a borban és az érett sajtokban (camambert) lévő biológiailag aktív vegyületek, bizonyos gyógyszerek hatóanyagai (aszpirin, antibiotikum, szulfonamid, morfium és más narkotikum), ha nem is okozói, de elősegíthetik az allergiás reakció kiváltását.
-KRÓNIKUS CSALÁNKIÜTÉS A TÉRDHAJLATBAN


3-Pigment urtikária
.
KEREK VAGY OVÁLIS ALAKZATU VISZKETŐ FOLTOK ALAKJÁBAN JELENIK MEG,AMI KÉSŐBB BARNÁS SZINÜVÉ VÁLIK. A KIÜTÉS VISSZATÉRŐ CIKLUSOKBAN ISMÉTLŐDHET.VAN AMIKOR A TARTAMA 1-2 ÉVIG ELHÚZÓDHAT

AZ EGÉSZ TESTFELÜLETRE KITERJEDŐ PIGMENT URTIKÁRIA


VÖRÖSES BARNÁS PIGMENTURTIKÁRIA





4.-Srophulusz


A GYERMEKKOR GYAKORI, AZ URTIKÁRIÁVAL ROKON ALLERGIÁS JELENSÉGE.
-A TÖRZSÖN ÉS A VÉGTAGOKON,VISZKETŐ KEMÉNY GÖBCSÉK,OLYKOR LENCSÉNYI HÓLYAGOK FORMÁJÁBAN JELENTKEZIKHÓLYAGOS FORMÁJA AZ ELSŐ PILLANTÁSRA A VARICELLA GYANUJÁT KELTHETI.A STROPHULUS AZONBAN SOHASEM JELENIK MEG A HAJAS FEJBŐRÖN VAGY A SZÁJNYÉLKAHÉRTYÁN.KINZÓAN VISZKET AMI BEFOLYÁSOLJA A GYERMEK ÁLTALÁNOS ÁLLAPOTÁT

Gyakoribb panaszok, tünetek:

  • Kültakaró
    • Apró hólyagocskák csoportosan a végtagok bőrén
    • Bőrpír
    • Csomók elsősorban a végtagok bőrén
    • Lokális duzzanat egy régióban a bőrőn
    • Nedvedző kiütés
    • Piros göbcsék
    • Vakarózási nyomok a bőrön
    • Vörös alapon hólyagos kiütés
    • Bőrből kiemelkedő sötétvörös folt
    • Forró tapintaú bőr
    • Érdes bőr körülírt területen
  • Fej
    • Apró hólyagocskák az arcbőrön
  • Idegrendszer és izomrendszer zavarai
    • Fájdalom a bőrön
    • Bőrtünetek viszketnek
    • Viszketés kiütéssel a bőrön
    • Viszketés égető fájdalomérzéssel a bőrön

-HÓLYGOS KITERJEDT STROPHULUS A FELSŐ VÉGTAGOKON




5.-Prurigó
A prurigo-erős viszketéssel járó sajátságos bőrbetegség, amely rendesen a legzsengébb gyermekkorban kezdődik, legtöbb esetben a serdülő korig, sokszor azonban tovább is tart, sőt néha egész életen keresztül kínozza a beteget. A bántalom rendesen már az első életévben kezdődik csalánkiütés tüneteivel. A bőrnek egyes részein, kezdetben majdnem kizárólag a végtagok feszítő oldalain, apró, gombostűfejnyi egészen kendermagnyi, gömbölyü, szintelen vagy gyengén vörös szinü, kemény tapintatu, a bőrbe mintegy beékelt csomók, göbcsék lépnek fel, amelyek kiállhatatlan viszketést okoznak; sokszor inkább csak kitapintani mint látni lehet őket; a vakarásra aztán jobban előtünnek, felduzzadnak és akkor a felvakart csomók, göbcsék tetején egy kis csepp viztiszta  gyöngén vörös szinü savó jelenik meg, amely beszárad. Ezen göbcsék azután pár nap több heti fennállás után visszafejlődnek, mig azután helyettük új csomók jönnek elő és egy újabb erupció áll be. A szerint amint ezen erupciók rövidebb vagy hosszabb időközökben ismétlődnek és többé vagy kevésbbé nagy fokuak, már kezdetben következtetést lehet vonni arra, hogy a betegségnek. milyen lefolyásu lesz; enyhébb, könnyebb lefolyásu-e,  vagy. pedig súlyosabb. A vétagok feszítő oldalain kivül kedvelt fellépési helye még a göbcséknek a keresztcsont, azután a hát és a has bőre. Az ízületek hajlító oldala és az arc rendesen egészen mentek maradnak a bántalomtól



A PRURIGÓ JELLEGZETES KÉPE






6-Angioödéma
Az angioödéma egyfajta hirtelen fellépő duzzanata a bőrnek és a bőr alatti szöveteknek. Ez az állapot hasonló természetű,a csalánkiütéshez (urticaria néven is ismert), azzal a különbséggel, hogy csalánkiütés a felső bőrréteget érinti
 ,A  duzzanat különböző helyeken fordulhat elő, leggyakrabban a végtagok, a nemi szervek, a nyak, a torok és a arc Az eseményindítók változnak, és a fertőzések, a kisebb sérülések, a mechanikai irritáció, vagy a stressz. A legtöbb esetben ödéma 12–36 órán keresztül alakul ki, és majd enyhül napjainkban napon belül.
Angioödéma válhat orvosi sürgősségi esetté is,olyankor amikor a léguti elzáródás tünetei dominálnak.Ilyenkor ha nem avatkoznak be időben akár fulladásos halál is előállhat.


AZ AJKAK HATALMAS ANGIOÖDÉMÁS DUZZANATA



IDEM



-A SZEMHÉJAK OLYAN MÉRVÜ DUZZANATA HOGY AKADÁLYOZZA A LÁTÁST










#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése