Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 5., szerda

MIÉRT KÉSIK A BABA ??

Miért késik a baba?

Korábban a házasságok 16%-ában nem köszöntött be a gyermekáldás, noha ezt nagyon szerették volna. Szerencsére az elmúlt évtizedekben az orvostudomány jelentős eredményeket ért el a meddőségek kezelésében, így egyre több gyermektelen párnak tudunk segítséget nyújtani.
Akkor beszélünk nehezített fogamzásról, ha egy évi rendszeres, fogamzásgátlás nélküli nemi-élet mellett sem következik be fogamzás. A meddőség diagnózisa pedig akkor mondható ki, ha két év alatt – az orvosi segítség ellenére – sem érkezik meg a gyermekáldás.
Mai tudásunk szerint a nehezített fogamzások oka 45%-ban a férfiban, 45%-ban a nőben, 10%-ban pedig a házaspárban együttesen található meg. A nehezített fogamzás okai – és ebből adódóan a szakorvosok teendői – némi egyszerűsítéssel a következők: a férfi nemzőképességével kapcsolatos problémák, méhnyaki, petevezeték, petefészek, illetve méh eredetű okok, továbbá a nő egészségi állapota.
•        A férfi nemzőképességének megállapításához meghatározzák az ondósejtek számát, mozgásképességét, a kóros alakok arányát, továbbá hogy vannak-e gennysejtek az ondóban, ami a fertőzés jele. A nemzőképességi zavar okai lehetnek genetikaiak és génhibák, fejlődési rendellenességek, és ún. „szerzett”, külső ártalmak – például nemi szervi gyulladásos, megbetegedések, hormonális bajok, túl magas hőhatás, cigarettázás és mértéktelen italozás.
•        A méhnyak eredetű nehezített fogamzás oka lehet hormonális zavar, amikor a méhnyak váladéka olyan sűrű, hogy nem engedi át az ondósejteket; immunológiai ok, amikor a nőben a férj ondósejtjeivel szemben olyan ellenanyagok termelődnek, melyek a méhnyak-nyákban összegyűlve megbénítják azokat; vagy a méhnyak a férfi fertőzött ondóját nem engedi be a méhbe. Utóbbi esetben férfi, de inkább a pár fertőzésének megszüntetése a feladat, míg az első két esetben a férj ondójának a méhüregbe történő mesterséges bevitele a megoldás, így „cselezve ki” a méhnyakat.
•        Petevezeték eredetű meddőség: a művi vetélések, a nemi-betegségek és más fertőzések következtében kialakuló alhasi, kismedencei gyulladások hegesedéshez vezethetnek, ami miatt könnyen elzáródhat a petevezeték belső csatornája, elválasztva egymástól az ondósejteket és a petesejtet. A petevezeték elzáródásakor, ha az kétoldali, a lombikbébi-módszer alkalmazása a leghatékonyabb.
•        A petefészek eredetű nehezített fogamzás a tüszőrepedés-petetermelődés hiányát jelenti, s leggyakrabban hormonális oka van, ami gyógyszerrel többnyire kezelhető.
•        A méh eredetű nehezített fogamzás fő oka, hogy az elégtelen sárgatest-hormontermelés miatt a magzatkezdemény nem tud beágyazódni a méhnyálkahártyába. Ilyenkor a sárgatest-hormon pótlása elősegítheti a beágyazódást.
•        A nő egészségi állapota – ezen belül a nemi-szervek állapota, a nő életkora, illetve egyes betegségek akadályozhatják a fogamzást, illetve a magzat kihordását.
Véleményem szerint, a nehezített fogamzáskor nem helyes lemondani az alapos kivizsgálásról, és az ok tisztázása nélkül azonnal a lombik-bébi módszerhez folyamodni. Engem mestereim arra tanítottak, hogyha verébre vadászunk, akkor előbb csúzlit, majd puskát használjunk, de ne ágyút, mert azzal több bajt okozunk, mint hasznot.
A lombik-bébi módszer alkalmazásának valójában két indoka van: a nők mindkét petevezetékének az elzáródása, és a férfiak 5 millió/ml alatti ondósejt száma.
-Manapság sok olyan párral találkozom, akiket nem vizsgáltak ki alaposan, mégis az ágyúhoz, vagyis a lombik-bébi módszerhez folyamodtak. Ez a beavatkozás komoly terhet jelent a női szervezetre, óriási adag hormonokkal érik el a többszörös petetermelődést, ami az erre érzékeny nőknél súlyos szövődményeket okozhat, sőt már halálozás is előfordult.
- Sokkal gyakoribbak az iker és hármas terhességek, melyek nagyobb kockázatot jelentenek a magzatok és újszülöttek számára. Végül a természetes termékenység során érvényesülő ivarsejt-verseny korlátozása miatt, a lombik-bébi módszerrel fogant magzatokban kétszer gyakoribbak a fejlődési rendellenességek.
- Mindezt az asszonyok védelmében írom le, azzal kiegészítve, hogy eddig már több olyan házaspárnak tudtunk segíteni, akiknél korábban 5 vagy 6 lombik-bébi beavatkozás eredménytelen volt. Csupán a nehezített fogamzás pontos okát kellett feltárni, ezt követően a célzott kezelés már „puskával” is örömteli eredményre vezetett.
Dr. Czeizel Endre

orvosgenetikus
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése