Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. október 2., kedd

3 önkéntelen szülői hiba, ami kiöli a gyerekből az empátiát


3 önkéntelen szülői hiba, ami kiöli a gyerekből az empátiát
Ezt tedd helyette
Az empátia fontosabb szerepet játszik a boldogulásában, mint hinnéd.

A kisgyerek nem egyszerűen csak azt hiszi, hogy ő a világ közepe, hanem azt, hogy ő maga a világ, állapította meg a közelmúltban elhunyt gyerekpszichológus, Ranschburg Jenő. Ha a gyerkőc nem tanulja meg időben, hogy valójában egy kis része a világnak, amely jóval nagyobb és erősebb nála, a későbbiek során súlyos beilleszkedési problémái adódhatnak - ez pedig nemcsak emberi kapcsolataira, hanem élete más területeire is rányomhatja a bélyegét.A tanulási folyamat egyik legfontosabb stációja az empátia kibontakoztatása, amit azonban nemritkán éppen az édesapa vagy az édesanya hátráltat, anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Ismerd meg a leggyakoribb hibás szülői magatartásokat, és igyekezz elkerülni őket.
A jó modor mindenekfelett
Minden gyerkőc környezetében akadnak kevésbé rokonszenves rokonok és ismerősök - egy kotnyeles nagynéni, egy ápolatlan szomszéd, egy locsogó-fecsegő eladó.
A kicsi, aki korából adódóan még nem eléggé szocializált, a maga módján igyekszik távol tartani magától ezeket az embereket: nem köszön, nem válaszol, pofákat vág, esetleg valami szemtelen megjegyzést tesz.
A szülő ilyenkor jellemzően arra szólítja fel, hogy viselkedjen rendesen. Az elvárás természetesen abszolút jogos és szükséges, ám ebben a formájában a legkevésbé sem segíti elő a gyerek empátiájának kibontakozását, ráadásul csak növeli a lurkó ellenérzését az illetővel szemben.
Ezt tedd helyette!
Biztasd a gyereket arra, hogy próbáljon abban a bizonyos emberben valami jót találni, bármilyen apró vagy hétköznapi dolog is legyen az. Ha annyira dühös, hogy csak arra futja: „ma nem olyan büdös a szomszéd bácsi, mint tegnap”, akkor adhatsz neki néhány ötletet te magad is.
Ha ennek ellenére sem tud semmiféle pozitívumot felfedezni az illetőben, kérd meg, hogy hunyja be a szemét, és képzelje el őt kisbabaként, betegen vagy szomorúan, esetleg nehéz sorsú gyerekként. Ha már nagyobb a lurkó, biztathatod arra is, hogy képzeletben bújjon az úgymond ellenség bőrébe - így könnyebben megérti őt, de legalábbis elfogadja majd kisebb-nagyobb hibáit.
Dorgálás egyes szám második személyben
Ha a gyerek rosszfát tesz a tűzre, a szülő gyakran egyes szám második személyű, úgynevezett te-üzenettel reagál, dorgálás formájában: „Már megint a szoba közepén hagytad a zoknidat!”, „Hogy lehetsz ilyen figyelmetlen?”, „Kitől örökölted ezt?” Az efféle mondatokkal rövid távon ugyan célt érhetsz, ám akaratod ellenére rombolhatod csemetéd önbecsülését. Ráadásul a gyerek csak korlátozottan vagy egyáltalán nem éli át azt, amin ilyenkor keresztülmész - ez pedig megintcsak hátráltatja az empátia kibontakozását.
Ezt tedd helyette!
Te-üzenet helyett küldj egyes szám első személyű én-üzenetet, amivel kifejezed, hogy mit érzel a gyerek bizonyos nemkívánatos szavai vagy cselekedetei kapcsán. A módszer hatására a lurkó nemcsak azt érti meg, hogy neked hogyan esik egy-egy kevésbé szerencsés megnyilvánulása, hanem arra is rájön, hogyan hozhatná rendbe a dolgot.

Ítélkezés
Nem tudni, hogy az ösztönök vagy a társadalmi szokások miatt alakult-e így, de tény, hogy az emberek nemritkán előítélettel viseltetnek gyengébb, illetve az átlagtól valamilyen szempontból eltérő társaik iránt - legyen az egy különc alak a tömegben, egy idős autós, aki 70-nel megy az autópályán, egy dadogó interjúalany a hírekben.
Talán veled is előfordul, hogy nem rossz szándékból, hanem inkább csak egyfajta reflexből teszel valamilyen kevéssé hízelgő megjegyzést másokra. Így azonban azt az üzenetet közvetíted gyermeked felé, hogy az efféle hendikepek kizárólag másokkal fordulhatnak elő - ami eleve nem igaz -, és arra tanítod, hogy a különféle hiányosságokban szenvedő vagy a környezetükből kirívó embereket elítélje, ahelyett, hogy megértéssel, elfogadással és együttérzéssel fordulna feléjük.
1/

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése