Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 2., kedd

A BÁRÁNYHIMLŐ SZÖVŐDMÉNYEI


A bárányhimlő szövődményei

A komplikációk, melyek egészséges embereket is érinthetnek, az összes eset 10 százalékában jelentkeznek kialakulásuk életkortól és élethelyzettől függ.


Ha gyermekvállalás előtt nem szerzett védelmet a kismama, akkor már közösségbe járó gyermeke fertőzheti meg a terhesség alatt. A bárányhimlő vírusa a placentán át a magzatba jut, ilyenkor az első trimeszterben spontán vetélés, halvaszülés, valamint az első 20 hétben 2-3 %-ban veleszületett gyógyíthatatlan bárányhimlő szindróma fordulhat elő. Ez szellemi károsodást, epilepsziát okozó, idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel, súlyos látás zavarral járó szemproblémákkal, végtagfejlődési rendellenességeket jár.
Újszülöttkori
bárányhimlő akkor fordul elő, ha az anya a szülést megelőző napokban fertőződik ilyenkor a csecsemők 30%-a nem éli túl a megbetegedést.

Gyermekkorban is előfordulnak szövődmények, a megbetegedés előtt egészséges gyermekekben:

A komplikációk 8-30 %-ban az idegrendszert érintik, mivel ezek főleg egészségesekben jelentkeznek, több száz egészséges, gyermeket ápolnak intenzív osztályon évente a bárányhimlő idegrendszeri komplikációja miatt. Ha minden gyerek megkapná a bárányhimlő elleni védőoltást a központi idegrendszeri vírusos megbetegedések 29 % megelőzhető lenne.

A komplikációk egy része a kiütést követően jelentkezikkisagyi ataxia (1-2 hétig tartó járás-egyensúly zavar), encephalitis (agyvelőgyulladás), de még egy évvel a bárányhimlőt követően is jelentkezhetnek komplikációk.

A vírus a fertőzés szakaszában a véráram útján az érzőideg dúcokba jut, ahonnan az immunrendszer legyengülése után, például idős korban (vagy immunrendszert gyengítő orvosi kezelés kapcsán) aktiválódhat és a súlyos fájdalommal járó övsömör nevű megbetegedést okozhatja.

Az idegrendszeri komplikációkon kívül tüdőgyulladás, a bőr és az izületek súlyos gennyes fertőzése, szepszis, immunrendszer legyengülése is kialakulhat.

. A bárányhimlő egészséges gyermekeknél is súlyos, életveszélyes szövődményeket okozhat. Leggyakoribbak a bakteriás szövődmények, melyek főként immunkompetens kisdedeket sújtanak.

A bőrsebek felülfertőződése

A bőrsebek gennykeltő baktériumokkal felülfertőződhetnek, és ez a szövődmény bőrgennyedést, hólyagos ótvart vagy magas lázzal és hidegrázással járó orbáncot okozhat. Súlyosabb esetben a fertőzés a bőr alatti szövetekre is ráterjed, izom- és csontgyulladást okozva.

Tüdőgyulladás

Súlyos szövődmény a vírus okozta tüdőgyulladás, mely főleg felnőttekben, újszülöttekben vagy immunhiányos emberekben fordulhat elő. A vírus által legyengített, ágyban fekvő emberek tüdejét baktériumok is megtámadhatják és kialakulhat a bakteriális tüdőgyulladás.

Kisagyi gyulladás

A bárányhimlő leggyakoribb idegrendszeri komplikációja a kisagyi gyulladás. Ez a komplikáció a mozgás összerendezettségének megszűnésével, az akaratlagos mozgások végrehajtása közben tapasztalt remegéssel, illetve beszédzavarral, hányingerrel, hányással jár. A riasztó jelek ellenére általában jóindulatú, minden beavatkozás nélkül is 2-3 hét alatt gyógyuló betegségről van szó.

Agyvelőgyulladás

Ritka, de annál veszélyesebb szövődmény az agyvelőgyulladás. Ezer esetből egyszer lép fel, a betegség vége felé vagy a gyógyulás után 1-2 héttel. Az agyvelőgyulladás fejfájást, hányást, bizonytalan járást, zavartságot és görcsöket okozhat, s bár lehet halálos, a felépülés esélye általában jó.

Reye-szindróma

A Reye-szindróma ritka, de súlyos májkárosodással és agyvelőbántalommal járó szövődmény. Csaknem mindig 18 éven aluliakban lép fel, és 3-8 nappal a kiütések megjelenése után kezdődik. A nagyon ritkán előforduló, de gyakran halálos tünetegyüttes akkor alakulhat ki, ha bárányhimlős vagy influenzás kisgyermek lázcsillapítás céljára aspirin tartalmú lázcsillapítót kap.

Egyéb szövődmények

Szív-, máj- és ízületi gyulladás is előfordulhat mint komplikáció.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése