Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 22., kedd

BALESETEK NYARALÁS ALATT


Balesetek nyaralás alatt

Még mindig sok a vízi baleset hazánkban. Itthon és külföldön is óvatosnak kell lennünk a vízparton, különösen, ha gyermekekkel vagyunk. Kisebb-nagyobb sérülések is előfordulhatnak nyaralás idején.
Az Európai Unióban az 1-14 éves gyermekek körében a vezető halálok a baleset. Gyakran csupán vétlen áldozatai a baleseteknek, évente mintegy tízezren. Nyáron, amikor lazul a fegyelem és a figyelem, talán még jobban ki vannak téve a veszélyeknek.
-Vezet a motoros járművel történő baleset és a vízbefúlás.
A vízzel való ismerekedés már kisgyermekkorban, 2-3 évesen el lehet kezdeni. Ahhoz, hogy ne szerezzenek egy életre való víziszonyt, és megtanuljanak úszni, fokozatosan kell szoktatni a kicsiket a vízzel. A tavak alkalmasabbak erre, mint a folyók, az utóbbiak mozgása, mélyülése miatt.
-A napszúrás elkerülésére a gyermekek fején legyen mindig könnyű nyári vászonkalap vagy sapka.
A kisgyermekeket a szüleik a karjukon vigyék be a vízbe, és először csak egy kicsit vizezzék be a picik lábát, kezecskéjét.
- Következő alkalommal ugyanezt meg lehet ismételni. 5-10 perc amúgy is elég a fürdőzésből a gyerekeknek a mai erős UV sugárzás mellett. Délelőtt 11 és délután 16 óra között nemcsak a napozást kell kerülni, hanem a fürdőzést is.
Ha már megszokták a vizet, akkor is kizárólag a szüleik vigyék őket a vízbe.
-A nagyobbak, amikor már nem félnek a víztől, kapjanak úszógumit és kargumit, de ekkor is a szüleikkel legyenek a vízben, akik ne engedjék el a gyermekeket maguk mellől. Ha kialakult a megfelelő biztonságérzetük, elkezdhetnek úszni tanulni, azt is fokozatosan, nem erőltetve.
Felhevült testtel soha ne menjen sem gyermek, sem felnőtt a vízbe!
-Ittas felnőttre soha ne bízzunk a vízparton gyermeket.
- A bányatavakat, folyókat a gyerekekkel kerüljük, és ne is engedjük, hogy a gyermekünk a barátaival ezekre a helyekre menjen csónakázni, úszni, felnőtt felügyelete nélkül, mivel ezeken a helyeken sok baleset történik.
Csak kijelölt fürdőhelyen szabad úszni, fürdőzni, de viharjelzés esetén ott is tilos.
- Ha mégis vizet nyelt, feltétlenül hívjunk mentőt, mivel víz kerülhet a légutakba, ami fulladást okozhat. A vízbe merült és onnan kihúzott gyermekhez és felnőtthöz is ki kell hívni a mentőket.
Sós és édesvízi fürdőzés, illetve strandolás után is le kell tusolnunk, a gyermekeket meg kell fürdetnünk.
- Strandon a klóros vagy vegyszerrel kezelt vizet, tenger vagy óceán partján a só miatt kell fokozottan ügyelni a tisztálkodásra.
- Az édes tavak és folyóvizek sem olyan tiszták, mint az ivóvíz, a bőrünkre tapadt homokkal, porral együtt ezt is le kell mosnunk magunkról.
A kisgyermekek és felnőttek a sokak által használt helyeken hordjanak papucsot, hogy ne szedjenek össze fertőzéseket, lábgombát.
- A fűben az esetleg ott megbújó hártyásszárnyú rovarok csípése okozhat kellemetlenséget, allergiás rohamot.
- Ezért vízpartra is vigyük magunkkal a szükséges gyógyszereket, kenőcsöket, kalcium pezsgőtablettát.
Vízparton a kövek okozhatnak sérüléseket  Egyre többen panaszkodnak arra, hogy a strandokon az odahordott kövek közül több is a homokba süllyedt a lejárók közelében.
Volt, akinek súlyos vágást ejtett a kő a lábán, másnak pedig a lábujja tört el, amint nekiment. Ezért kell mindig óvatosan közlekedni partközelben.
- Egyáltalán nem vicces a víz alatti homokban gödröket taposni. Csúnya ficamot vagy rándulást okozhatnak másoknak..
Játszóterek, szabad téri játékok
Gyermekekre nézve a következő veszély a játszótéri hintán leselkedik. Sajnos nem mindenütt lehet megfelelően rögzíteni a gyerekeket, mert például hiányzik a biztonsági lánc, így kieshetnek. A hintát nem minden gyermek bírja, ha szédül és rosszul van hintázás közben, inkább találjunk neki valami mást. Ahol nem homok vagy fű van a hinta alatt, hanem kő vagy beton, ott, ha kipottyan, a kemény felületen komolyabb sérülést szerezhet.
A homokozók betonszéle sem jó, különösen, ha sokat rohangálnak a gyerekek, mert ha a betonszélre esnek, eltörhet a karjuk, lábuk, kitörhet a foguk.
- Ha mégis elesnének a gyermekek, legyen nálunk valami, amivel fertőtleníthetjük, megtisztíthatjuk a horzsolás vagy seb környékét. A sebbe ne szórjunk hintőport! Ne ragasszuk le, ne kössük be, mert a varba ragad a sebtapasz, a mullpólya vagy a ragtapasz! Bízzuk szakemberre a sebek ellátását.
Az ugrálóvárak nem csupán azért veszélyesek, mert a rögzítésük esetleg nem jó. A gyerekek gyakran olyan szerencsétlenül ugranak, hogy valamelyik végtagjuk maguk alá fordul és eltörik. Esetleg kiesnek a várból és azért történik baleset. A töréssel vagy törés gyanújával sürgősen orvoshoz kell menni, súlyosabb esetben mentőt kell hívni.
A mászókákról is leeshet a gyermek, azonban ha eleinte kizárólag felügyelettel, mellettük, alattuk állva sokat gyakorolják a mászást, és ezt is, hogyan lehet a leesést kivédeni, olyan rutinra tehetnek szert, hogy elkerülhetik később egy esetleges megcsúszáskor, vagy rossz mozdulat esetén a súlyos sérüléssel járó esést.
Felnőtteknek sem árt figyelni, hogyan és hová másznak. Ha fára, akkor megtartja-e a súlyukat, ha hegy- vagy domboldalon, túrázáskor pedig hogy van-e mibe kapaszkodni és hová tegyük a lábunkat. Komolyabb hegymászáshoz mindig kell felszerelés.
Kerékpáron, robogón védősisak nélkül
Nyáron, főleg a dél-európai országokban a turisták rendszeresen bérelnek robogót a kedvelt turistaútvonalak bejárásához.
- Azonban halálos balesetet is szenvedhetünk, ha védőfelszerelés nélkül indulunk el. Romániában például egyre több robogós közúti baleset történik. Ezért azt fontolgatja az ottani közúti ellenőrző szerv, hogy jogosítványhoz kössék a robogók használatát is.
- Az sem mindegy, utazik-e gyermek velünk a kerékpáron vagy a robogón, és ha igen, hogyan. A hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején hazánkban a kisebb autóforgalom és a lassabb tempó miatt nem volt olyan veszélyes kerékpáron gyermekeket szállítani, mint most.
- Tudomásul kell vennünk, hogy a megváltozott körülményekhez alkalmazkodnunk kell.
A kerékpáros balesetek egyik oka, hogy bár Európában egyre népszerűbb a biciklizés, az igényeket a legtöbb országban nem követik az állami szervek részéről lépések. Ha mindenütt több lenne a jó minőségű kerékpárút, az autósok jobban figyelnének a kétkerekű járműveken közlekedőkre, illetve kötelező volna a védősisak használata, rengeteg baleset elkerülhető lenne, vagy jóval enyhébb kimenetelű volna. A robogózáshoz is kötelezően hordani kell a bukósisakot ahhoz, hogy minél kevesebb haláleset történjen.
Autós közlekedés a nyaralás alatt
Az egyik alapszabály, amely életet menthet, hogy mindig tartsuk be a sebességre vonatkozó előírásokat, és minden alkalommal legyünk bekötve mi is és utasaink is.
- A biztonsági öv csak akkor véd, ha használjuk.
- "Nem csak a gyermek életkora, hanem súlya és testmérete szerint is válogatnunk kell az ülések között. Az ülést akkor kell nagyobb méretűre cserélni, ha a gyermek feje teteje elérte az ülés tetejét, vagy súlya meghaladja az ülésre megengedettet. Vásárláskor jó, ha szakosodott üzletbe megyünk, mert ott nagyobb eséllyel kapunk szakszerű kiszolgálást.
- Csak olyan terméket válasszunk, amelyen megtalálható az ECE 44.03 vagy 44.04 jelzés, amely az Európában szabványos előírások teljesítését igazolja. Az ülést vigyük ki a saját autónkba kipróbálni, még akkor is, ha a boltban van próbaülés. Az ugyanis, hogy megfelelően rögzíthető-e a mi autónkba, csak így derül ki, lévén az ülések párnázata autónként eltérő
- Sajnos minden évben le kell írni, és el kell mondani, hogy bezárt, felhúzott ablakú autóban nem hagyunk gyermekeket őrizetlenül. Különösen nem olyan autóban, amellyel a napon álltunk meg.
- Ezzel a gyermek egészségét és életét kockáztatjuk.
-Ha lehet, hőségben amúgy se utaztassuk a kicsiket. Ha van klímaberendezés az autóban, akkor is legyen hátul az oldalsó ablakokon árnyékoló, a hátsó ablak üvegén napvédő fólia, amely a vezető számára a kilátást nem zavarja, a beérkező fényt azonban megszűri. A légkondi szűrőjét gyakran kell tisztítani, hogy a ne kerüljön az utastérbe szennyeződés.
Ha nincsen klímaberendezés a gépkocsiban, akkor szellőztessük át, mielőtt beleülünk, és gyermekeket lehetőleg csak reggel vagy késő délután, este szállítsunk, amikor már alábbhagyott a hőség. Mindig legyen nálunk víz, gyümölcslé vagy lehűtött tea az izzadással elvesztett folyadék pótlására.
-Ha a gyerekek vagy valamelyik családtag mégis rosszul lenne a melegben, a legjobb, ha orvoshoz visszük, súlyosabb esetben haladéktalanul mentőt hívunk hozzá.
Kellő figyelemmel, fegyelmezettséggel elkerülhetők a balesetek és a nyár nem válik rémálommá.
http://otthonapolas.origo.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése