Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 26., szombat

BŐRFERTŐZÉSEK


Bőrfertőzések

A bőrt, a hajat és a körmöket érintő betegségeket baktériumok és vírusok, gombák és penészgombák váltják ki. A legtöbb bőrfertőzés és parazita okozta megbetegedés viszketéssel jár, és a kényszerítő erejű vakarózás miatt, az érintett terület még érzékenyebb lesz.
A bakteriális és vírusos bőrfertőzések szinte mindennaposak, és a keléstől kezdve a burjánzó, olykor súlyos fertőzésekig, mint amilyen például az üszkösödő izompólya-gyulladás, számos tünetet idéznek elő. Ismeretes, hogy az olyan betegségek, mint a tinea, a penészgombás fertőzések, az epidermophytia, a gombás fertőzések, többnyire fertőzött emberekkel való érintkezés által terjednek, de olykor állatok vagy szennyeződés terjeszti őket. Minden gombatörzs másfajta tünetet okoz, a test más részeit támadja meg.
Létezik olyan bőrfertőzés, amelyik gyulladást és bőrirritációt, mások kisebb fokú érdességet vagy hámlást idéznek elő. A cukorbetegeknél és olyan embereknél, akiknek gyenge az immunrendszerük, a bőrfertőzések gyakrabban jelentkeznek. A verejtékezés, a bőr dörzsölődése, nyirkossága a fertőzés kialakulását segítik elő. A különféle atkák, rovaok, bogarak, a legyek a fertőzéseket terjesztik.

Kelések, furunkulusok

Legtöbbször a Staphylococcus nevű baktérium okozza, megtapad egy szőrtüszőn, és vörős dudorokat idéz elő, amelyek a fertőzés fokozozódásával lassan megtelnek sárga gennyel. A kelés olykor fájdalmas.
A kelések gyakran csoportosan jelentkeznek, mivel a baktériumok túlságosan elszaporodtak egy adott helyen. Ha másik szőrtüsző is fertőződik, akkor ún. karbunkulus - több egymás melletti furunkulus képződik, olykor akár 5 cm ls lehet az átmérője.
A kelések leginkább a nyak hátsó részén, a hónaljban és a lágyékban jelentkeznek, ahol
a számára vonzóan nyirkos környezetben előszeretettel telepszik meg a Staphylococcus Olykor az orrban is kialakulnak kelések. Az árpa kisméretű furunkulus, ami a szempilla tüszőin jelenik meg.
A fertőzés terjedésének csökkentése érdekében alaposan mossa meg fertőtlenítő
szappannal az érintett területet. Súlyos esetekben antibiotikummal megelőzhető a fertőzés terjedése, de ha a furunkulus egyszer már kialakult, akkor gyógyszerek nélkül nem lehet megakadályozni a lefolyását.
Ne nyomja ki a kelést, mert az elősegíti tovaterjedését. PárakötésseI elősegíthető a kelés beolvadása, és így a fájdalom is enyhül. Nagyméretű kelések esetén orvoshoz kell fordulni, aki megnyitja.
A hiányos személyi higiénia, az elhízás és a nagyfokú verejtékezés elősegíti a furunkulus képződését. A cukorbetegek és az ekcémás emberek szintén hajlamosak erre a bőrproblémára, mivel kevésbé ellenállók a bacilusokkal szemben.

Ótvar, Impertigó

A fertőző nedvedző hólyagocskák, amelyek felszakadnak, mézszínű vart vagy heget hagynak maguk mögött. Az ótvart a Staphylococcus vagy a Streptococcus baktérium okozza.
Az ótvar legtöbbször a száj, az orr és a fül környékén képződik, leginkább akkor, ha vágás horzsolás, herpesz vagy ekcéma található ezeken a helyeken. A fertőzés a beteg bőrfelület érintése útján átvihető egyéb testrészekre és más személyekre is.
Az ótvarra az orvosok legtöbbször antibiotikumot írnak fel, de ki próbálhatjuk az ezüstkolloid hatását is, mely mellékhatás mentesen mulaszthatja el a problémát. A hátrahagyott sebeket le kell finoman mosni szappannal, majd a vizet leitatni róluk.
Az ótvarral fertőzött gyerek ne menjen iskolába, vigyázni kell hogy ne érintse meg a többieket. A párnahuzatot használat után ki kell főzni, fertőtleníteni érdemes például grapefruitmag kivonattal.

Molluscum contaglosum

Ezt a nagyon fertőző víruros betegséget leginkább gyermekek kapják el, legelsősorban azok akik ekcémásak. A fertőzés fénylő, szemölcsszerű kiütésekkel vagy papulákkal jár, melyek felületén beszűrődés, horpadás alakul ki a növekedésük során.
A papulák legtöbbször csoportosan jelennek meg a nemi szerveken, az arcon, a combon illetve a test más pontjain, a vakórdzás által testszerte terjedve.
A betegség néha magától elmúlik. Hagyományos gyógymódjai közzé tartozik a folyékony nitrogénnel vagy fenollal történő fagyasztásos eljárás. A kezelőorvos lehet, hogy kenőcsöt is felír. Kevés szemölcs esetén hatásos lehet a meleg vízben áztatás, majd a bőr habkővel történő ledörzsölése. Érdemes a kolloidot is kipróbálni, ugyani mellékhatás mentesen ferőtlenítheti viszonylag gyorsan a fertőzött felületet.

Tinea

A gombás bőrkiütés egyik fajtája. Tünetei a vörös viszkető, kontúrral rendelkező bőrfoltok, melyek legtöbbször hámló, kerek sebhelyeket hagynak maguk után. Tipikus az állandóan hámló bőr, ami a láb- és kézekcémához hasonlítható. Amennyiben a fejbőrre is átterjed, akkor foltos hajhúllást okozhat.
A foltok legtöbbször a felső testen és a lágyékon, az ülepen és a hónaljban jeletkeznek. A tinea megjelenhet a tenyéren, a fejbőrön, a talpon és a körmökön is. Hatása következtében a körmök felülete fehérré és simává, vagy sárgává és törékennyé válik.
A tinea kezelését korán meg kell kezdeni, gombásodás elleni krémekkel, tablettákkal, körömecsetelővel. A kolloid ugyancsak előmozdíthatja a betegség gyors lefolyását.
A legtöbb fertőzés 1-2 hét múlva elmúlik, de a kezeléseket az újrafertőzés elkerülése miatt érdemes tovább folytatni.
A körmök gyúgyulása akár 1 évig is eltarthat. Amennyiben a betegség állandóan kiújul, bőr és körömmintát kell venni, laboratóriumi vizsgálatok céljából.
A betegség estén használjunk saját ágyneműt és törölközőt. A családtagok csökkenthetik a fertőzés veszélyét, ha használnak gombásodás elleni hintőport is.

Epidermophytiosis

Az epidermophyton nevű gomba okozta fertőzésnél a bőr berepedezik és érzékeny, gyakran keletkeznek hólyagok rajta és hámlik. Az elfertőződött körmök megvastagodnak vagy leválnak és elszineződnek. Sokszor fordul elő olyan betegeknél akik vastag cipőt vagy csizmát hordanak. Ezen a ferőtzésen is segíthet a kolloid.

Pityriasis versicolor

1 cm átmérőjű barna, fehér vagy lazacszínű hámló foltok, amelyeket a bőr felszinén normálisan is jelen lévő gombafajta elszaporodása okozza. Legtöbbször fiatal és középkorú felnőtteknél főként férfiaknál fordul elő.

Rühesség

A Sarcoptes scabiei nevű parazita okozza, ami közvetlen érintkezés útján terjed, ölelkezés, közös ágyhasználat által. Az élősködő petéi szürke, apró, hámló duzzanatoknak látszanak. Jellemző a viszketés vagy későbbi stádiumában a vöröses csomók. Ezen utóbbiak az immunrendszer reakciói az atka által termelt fehérjékre.
A nőstény atkák követlenül a bőrfelszín alá rakják le a petéjüket, legtböbször az újjakon és a csuklón, nőknél az emlőbimbóknál férfiaknál a pénisz körül. Az is előfordulhat, hogy a peték még egy hónap múlva sem kellnek ki, de amikor ez megtörténik a bőr tetőtől talpig erősen viszketni kezd.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése