Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 20., vasárnap

-TINIK FIGYELMÉBE !!!.A NAPSÜTÖTTE BŐR ÁRA


A napsütötte bőr ára

Chanel óta divat a bronzosan barna bőr. Elérhetjük krémekkel, szoláriummal vagy napozással. Utóbbi kettő nem veszélytelen. Unalomig hangoztatják: figyeljünk arra, mikor és mennyit süttetjük magunkat! Nem hiába…
A légkör védő ózonrétegének károsodása miatt a földfelszínre jutó napfény mennyisége és minősége módosult, s ennek következménye, hogy az erősen napsütéses hónapok alatt megtöbbszöröződik azon betegek száma, kiknek életét a napfény okozta bőrtünetek keserítik meg.
Kiütések

A "napallergiának" nevezett megbetegedés tavasszal és nyáron egyaránt problémát okozhat. A tünetek kialakulása a szervezet hajlamától függ, de elsősorban a kimondottan fehérbőrűek hajlamosak a "fényallergiára". A napallergia lehet fototoxikus (a jelenség a fény és a szenzitizáló anyag dózisától függ. A fényérzékenységet kiváltó szerrel való első találkozáskor is megjelenhet, és a bőrkárosodás tartósan, akár évekig fennállhat), illetve fotoallergiás (nem függ a bőrre ható fény mennyiségétől, és jóval ritkábban, általában helyi kezelés hatására jelentkezik) eredetű.

A nap által kiváltott bőrreakciók elleni védelemben rendkívül fontos, hogy bőrünket felkészítsük a napozásra, ezért érdemes szervezetünket belülről is táplálni. Ajánlatos béta-karotin és E-vitamin bevitele, melyek amellett, hogy megóvnak az erős sugaraktól, segítik a bőr barnulását és kedvezően hatnak hajunkra, körmeinkre és szemünkre is. Továbbá a béta-karotin erőteljes antioxidáns hatásával óvja az egészséges sejteket és véd a napsugárzás következtében kialakult veszélyes, szövetroncsoló szabadgyökök ellen.
 

Zavaró foltok

A vitaminok bevitele mellett a pigmentzavarok megelőzéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő fényvédelem. Lehetőség szerint olyan - a bőrünk típusához és érzékenységéhez igazodó - fényvédő terméket válasszunk, melynek nem csak UV-B, hanem UV-A szűrő hatása is megfelelő.

A "napallergia" akut tünetei közé tartozik a napégéshez hasonló bőrelváltozás, égő érzés a szemben, bőrpír, hólyagok, csomók, csalánkiütés, ekcémaszerű bőrelváltozás viszketéssel, duzzanattal, hámlással.

Felmerülhet a szervezet érzékenysége kőszénkátránnyal, egyes festékekkel, növényekből kinyert furokumarin és kumarin nevű anyaggal szemben, melyeket pl. a bergamott- és citrusolajhoz is felhasználnak; vagy altató- és nyugtatószerekkel, szulfonamidokkal, néhány antibiotikummal, hormontartalmú készítményekkel és fogamzásgátlókkal való találkozása során, illetve ismert az ásványolaj származékok és a tetováláshoz használt kadmium-szulfid fényérzékenységet okozó hatása is. A HIV-pozitív AIDS fertőzött betegek sokkal hajlamosabbak fényérzékenységre.

A fényérzékenység kezelése többféle módon történhet. Sokat segít, ha tudjuk, melyek azok a körülmények, melyektől óvakodnunk kell, ha bőrünk hajlamos az allergiás reakciókra. A tünetek maguktól eltűnnek, ha tartózkodunk a napfénytől, de sokszor csak a zárt tér jelent megoldást. Az allergiás tünetekkel járó erős viszketést csillapítani lehet antihisztamin tartalmú krémmel, de helyi kortikoid kezelés is sokat segít.
http://www.kiskegyed.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése