Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 29., kedd

TERHESSÉGI MAGAS VÉRNYOMÁS


Terhességi magas vérnyomás-



A terhességi magas vérnyomás a pusztán a terhesség alatt fellépő magas vérnyomás elnevezése. Rendkívül veszélyes állapotról van szó, ugyanis a magas vérnyomás csökkenti a vér áramlását a mama testének kettős szerveibe, ha pedig a méhlepény vérellátása csökken, az a magzatra nézve fatális következményekkel járhat. A magas vérnyomás miatti érkárosodások miatt fehérje jelenik meg a vizeletben, fokozódik a szövetek közti folyadékfelszaporodás, ami testsúlynövekedés képében jelenik meg. A folyamat tovább haladva agyödémához, test szerte görcsökhöz, kezeletlen esetben akár halálhoz is vezethet.
Terhességi magas vérnyomásról beszélünk akkor, ha a vérnyomás 140/90 Hgmm, vagy ennél magasabb, illetve, ha a felső, a szisztolés vérnyomás érték a terhesség alatt 30 Hgmm-t emelkedik, vagy diasztolés, az alsó érték 15 Hgmm-t.
Bár nem ritka betegség (a várandó anyák nagyjából 10%-át érinti), pontos okairól mégsem tudunk sokat.
-A megfigyelések szerint az első terhesség esetén, sokkal gyakoribb, mint a továbbiaknál, illetve nagyobb számban fordul elő azoknál a nőknél, akik új párkapcsolatból esnek megint teherbe.
Tünetek
A terhességi magas vérnyomásnak sok esetben nincsenek látványos tünetei, ha mégis, ezek leggyakrabban a következők:
  • fejfájás, látászavar (homályos látás, foltok jelennek meg a szemünk előtt);
  • hányás;
  • gyomortáji fájdalom;
  • csökkent vizeletürítés;
  • megdagad a kéz, a láb, az arc;
  • csökken a magzatmozgás;
Kezelése
A kezelés a tünetek súlyosságától és a baba állapotától függ.
- Előfordulhat, hogy a szülés megindításával a terhességet meg kell szakítani. Természetesen ilyen esetben sok függ a magzat tüdejének állapotától.
-A kezelés során az elsődleges szempont az anya egészsége, illetve, hogy a születendő baba túlélési esélyei legalább elfogadhatóak legyenek és a normálisan fejlődhessen a továbbiakban.
-Az ágynyugalom általában csökkenti a vérnyomást és javítja a méhlepény vérellátását
.

-Ha fehérje jelenik meg a vizeletben a vérnyomás emelkedése mellett, a terhes anyát kórházban kezelik tovább, állandó megfigyelés mellett.
- Rövid távon a vérnyomáscsökkentő szerek is jól alkalmazhatóak, hiszen ezek időt adnak a babának a növekedésre és fejlődésre.
-Ha meg kell indítani a szülést, előtte az anya szteroidokat kap, hogy ösztönözzék a baba tüdejének fejlődését.
Megelőzés
Mivel a terhességi magas vérnyomás pontos okai nem ismertek, így a megelőzéssel kapcsolatban sem lehet biztosat állítani, de a következő tényezők valószínűleg csökkentik a kockázatot:
  • Aprólékos odafigyelés a terhességgondozás során, ennek egyik alappillére a vérnyomás, a vizeletfehérje, a testsúly rendszeres nyomon követése;
  • Kórházi kezelés, amint a normális értékektől való eltérés mutatkozik;
  • Kalciumban, magnéziumban és fehérjében gazdag táplálkozás;
  • A C-vitamin valószínűleg javítja a méhlepény működését és általában is segít a fertőzések leküzdésében.
http://bertengo.com
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése