Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 23., szerda

-FIGYELJÜK GYERMEKEINK ANYAJEGYEIT


Figyeljük gyermekeink anyajegyeit!

 SZÁMOS ANYAJEGY A GYERMEK BŐRÉN.

Az anyajegyek a bőrön előforduló körülírt bőrelváltozások, amelyek színben vagy felszíni tagoltságukban térnek el a környező ép bőrtől. A gyermeken lévő anyajegyekre különösen figyelni kell!
Ritka esetben előfordulhat, hogy egy csecsemő anyajeggyel (naevus) születik, de gyakoribb, hogy az az első életévek során alakul ki.
-A pubertás idején, illetve a terhesség alatt a megemelkedett hormonszint hatására újabb anyajegyek is megjelenhetnek a bőrön, 50-60 éves kor tájékán pedig előfordul, hogy a régóta meglévő növedékek egyike-másika magától eltűnik.


Ha egy csecsemő festékes anyajeggyel a testén jön a világra, a naevust minden esetben vizsgálja meg bőrgyógyász, és a későbbiekben is szükséges a bőrkép rendszeres ellenőriztetése.
- Az anyajegy elhelyezkedésétől, méretétől, megjelenésétől függően az orvos esetenként a naevus eltávolítása mellett dönt.
- A jóindulatú festékes anyajegyek gyermekkorban csak egészen kivételes esetekben alakulnak rosszindulatú melanómává, de az anyajegyek elfajulásának kockázatát sohasem lehet teljesen kizárni, ezért van, hogy a bőrgyógyász elővigyázatosságból inkább a naevus kimetszését javasolja a szülőknek.
- Ha a gyermek bőrén több anyajegy is van, mindenképpen fokozott óvatosságra van szükség. Fontos, hogy bőrgyógyász nézze át egyenként az anyajegyeket, hogy nyomon követhető legyen alakulásuk, esetleges változásuk a gyermek későbbi életévei során.

Gyermekkorban a pigmentált naevusok rosszindulatú elfajulása rendkívül ritkán fordul csak elő, még akkor is, ha a gyerek bőrén sok anyajegy található.
-Felnőttkorban a festékes anyajegy rosszindulatúvá válásában kétségtelenül nagy szerepet játszik a napexpozíció, a gyermekkorban, illetve kamaszkorban napon töltött idő, a bőrt ért napsugárzás erőssége és a leégések száma.z

A melanóma kockázata az imént felsorolt tényezőkkel egyenes arányban nő.
-Az évek során a bőrt ért UV-hatások lassan összeadódnak, és felnőtt korra annál gyengébb lesz a bőr saját védekezőképessége az UV-hatással szemben, minél több UV-terhelés érte a bőrt a megelőző életévek során.
-A gyermekkori napexpozíciók és leégések azért különösen veszélyesek, mert tízéves korig a gyerekek bőre fiziológiailag különbözik a felnőtt bőrtől.
- Minél fiatalabb egy gyermek, az epidermisz keratinizációja annál gyengébben működik még nála.
- Bőre nem tartalmaz megfelelő mennyiségben melanint, ami védelmet nyújtana számára a káros sugarakkal szemben, az alacsonyabb verejték- és faggyútermelés miatt pedig a korai életkorokban még nem elég vastag a bőrt védő hidrolipid sem.

Mindezek a tényezők együttesen eredményezik, hogy az élet első éveiben a bőr érzékenyebb a napsugárzásra, mint felnőttkorban, ezért a gyerekeket különösen óvni kell a leégéstől, tudatosan oda kell figyelni arra, mikor és mennyi időt tölthetnek a napon, és bőrüket megfelelő fényvédővel is kenni kell.
-A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy délelőtt 11 és délután 15 óra között csak pólóban ajánlatos kisgyerekeknek a szabadban tartózkodni, és a bőrüket vízálló, nagy faktorszámú fényvédővel is védeni kell.
- Ha a kisgyermek bőrén sok anyajegy van, akkor a védekezést különösen komolyan kell venni.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése