Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 28., hétfő

A BŐR BETEGSÉGEI


 BŐR BETEGSÉGEI
1. BAKTERIUM OKOZTA
2. VÍRUS OKOZTA
3. GOMBA OKOZTA
1. BŐR BAKTERIÁLIS BETEGSÉGEI



 KITERJEDT ÓTVAR EGY 6 ÉVES GYERMEK ARCÁN







 A baktériumok olyan parányi mikroorganizmusok melyek az állat és növényvilág határán vannak. Osztódással szaporodnak. Kedvezőtlen körülmények között ún. spórákat képeznek, mely állapotában is megőrzi fertőző képességét. Toxint termelve betegséget okoznak. Nem elég fertőtleníteni, csírátlanítani kell, 200 fok felett, vagy gázzal lehet.
A baktériumok fajtái:
Coccusok: (Staphylo-, Strepto-, Diplococcusok) gömbölyű, gennykeltő baktériumok,
a bőr gyulladásos betegségeit okozzák (pattanás, gennyes kiütés, kelés, furunkulus, reumatikus láz, orbánc, szőrtüszőgyulladás, vérmérgezés stb.).
Bacillusok: pálcika alakúak (például tetanusz).
Spirillumok: spirál alakúak (például Lyme-kór, kullancs hordozza!). Fonál alakúak
Elősegítő tényezők: Rossz higiéné, hajlam, cukorbetegség, vitaminhiány, alkoholizmus.

Bőrfelületen lévő betegségek:
Ótvar: gennyes bőrbetegség, bőrfelszínen sárgás barnás pörkök, gennytartalmú v vérzékeny hólyagok is lehetnek. Kezelése: pörkök eltávolítása borogatással, antibakteriális ecsetelő, kenőcsök.
Szőrtüszőgyulladás: szőrtüsző felületes gyulladása (gennyhólyag, piros)

Bőr mélyebb rétegeiben levő betegségek:
Orbánc: Streptococcus okozta heveny, fertőző felölets bőrgennyesedés az irha nyirokereinek. Alsó végtagon és arcon fordul elő. Tünetei: láz, bőrfelszín feszes, fénylő, élénkvörös, duzzadt, ödémás, hólyagos. Kezelése: orvosi kezelés és elkülönítés, antibiotikum kell.
Lábszárfekély: cellulitis Streptococcus okozza, a láb alsó részén a csontos területen gyakori. Mély és felületi keringés zavarából alakul ki. Láz, vörös, duzzadt, fájdalmas. Nehéz gyógyítani, antibiotikummal, fekvést igényel.
Vadhús: gennykeltők okozta ér dús kötőszövet, ujjakon, kézen, ajakpíron fordul elő. 2-10 mm-es élénkvörös, kocsányon lógó sarjszövet, környezete nedvezik, lepedékes, vérzékeny.
Kelés: nagyon gyakori, főleg szőrös területen, Staphylococcus okozza. Kezelése: párakötés, mechanikus kiürítés, kinyomás, széles spektrumú antibiotikum alkalmazsa.
Pállott szájzug: baktérium a gyerekeknél, sarjadzó gomba felnőtteknél, vashiány, cukorbetegség. Ótvarhoz hasonlóan kezeljük.

Bőrfüggelékeken lévő betegségek:
Verejtékmirigy gyulladás:
Hónaljszőrzet megbetegedése:
Gennyes körömsánc gyulladás: sárga körömágy, gennyesedés, pír. Lehet a rosszul végzet manikűr oka is, cuticula kivágása csak a vendég kérésére történjen, átterjedhet ujjbegyre.
Darázsfészek: több egymás melletti szőrtüsző mély gyulladása. Lilás színű. Fejfájást okozhat.


                                                        2. VÍRUS OKOZTA

Vírus okozta bőrbetegségek: (sejt és szövetelváltozás vírusfertőzés miatt)
Vírus: jóval kisebbek a baktériumoknál, elektronmikroszkóppal láthatók, csak egy fajta nukleinsavat és fehérjét tartalmaznak. A gazdasejtet kényszerítik, hogy az anyagait szintetizálja és utána jelennek meg a tünetek.

Herpesz vírus: fertőzésmaradvány a szervezetben, stressz, gyomorrontás hatására a védelem csökken, a herpesz kiújul. Típusai a közönséges herpesz, ami nyom nélkül elmúlik és az övsömör, ami fájdalommal jár, hosszú lefutású, fél oldalon megjelenő (agyideg lefutás mentén).

Közönséges szemölcs: (HPV): Bőrszínű, kézen, lábon, arcon, gyulladás nélkül megjelenő fertőző betegség, csak orvos láthatja el. Jóindulatú szövetszaporulat.
Fajtái:
- Közönséges szemölcs gyakori, lencsényi vagy borsónyi, bőrszínű, karfiolszerű dudor, szaruréteg túlburjánzása, kézhát, kézujjak, térd, lábszár, törzs bőre, homlok.
- Talpi szemölcs:a nyomás miatt belelapul az irhába, fájdalmat okoz.
- Futó szemölcs: fiataloknál fordul elő, bőrszínű, sárgásbarna szövetszaporulat, kézháton vagy arcon.
- Öregkori szeboreás szemölcsök: néha filléres nagyságú, éles szélű kezdetben sárga, majd szürkésbarna, sőt fekete lekaparható lapos növedék. Nem fertőznek. Immun problémára utalhat.
- Lapos szemölcs: lapos, sárgásbarna, alig kiemelkedő kézháton, arcon
- Filiformis szemölcsök: szemhéjakon, arcon, nyakon, ajkakon, hosszú vékony kocsányos növedékek, lecsíphetők.
- Szokatlan alakú szemölcsök: nyeles vagy karfiolszerű, fejen, nyakon

 3. A BŐR ÉS KÖRÖMGOMBÁSODÁS
Betegségre hajlamosító tényezők:
- antibiotikumok túlzott szedése
- elégtelen vérellátás
- cukorbetegség
- gyengült immunrendszer
- köröm és bőr betegségei, sérülései
Hogyan néz ki a gombával fertőzött köröm? A gombával fertőzött körmön leggyakrabban sárgás, homályos (esetenként fehéres vagy zöldes-barna) elszíneződés jelenik meg. A köröm szabad széle, ritkábban az oldala megvastagodik, az elszíneződés lassan az egész körömre ráterjed, formája eltorzul, fénytelenné válik. Alatta elpusztult körömdarabok gyűlnek össze, és végül leválhat a körömágyról. Kezdetben a köröm csak ritkán fáj, de a későbbiek során, amikor megvastagodik, a körömre gyakorolt nyomás fájdalmat okozhat. Egy körömből kiindulva a fertőzés átterjedhet a kéz vagy a láb többi körmére is.
A körömgombásodás gyakorisága
A láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen betegsége. Kialakulása külső tényezőktől (éghajlati viszonyoktól, életmódbeli, ruházkodási szokásoktól, élet- és munkakörülményektől) és belső faktoroktól (alapbetegségtől, nemtől, életkortól) függ. Ennek megfelelően a fertőzések gyakorisága még Európában is változatos képet mutat, 1,7-13 százalék közötti aránnyal. Egyes betegségekhez pl. cukorbetegséghez társulva a 20-30 százalékot is elérheti. A fertőzés idősebb korban sokkal gyakoribb. A bőrgyógyászok által igazolt esetek 40 százalékában a láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége együttesen található meg. Amellett, hogy esztétikailag és pszichikailag zavarja a betegeket, gyakran az életminőségüket is hátrányosan befolyásolja. Járási, lábbeli-viselési problémákhoz, orbánc és más betegségek kialakulásához vezethet, főként, ha a kor előrehaladtával a hajlamosító tényezők halmozottan fordulnak elő.
A lábgombásodás okozói
A kórokozók legnagyobbrészt az emberi bőr és köröm szaruanyagát emészteni képes ún. bőrgombák (dermatophytonok), melyek jelentős része kifejezetten az emberi szervezethez és környezetéhez adaptálódott, másrészt olyan sarjadzó- és penészgombák is megtámadhatják a bőrt és a körmöt, melyek mindennapos lakói az emberi bőrnek, és számukra megfelelő körülmények között képesek betegséget okozni. A bőr és körömgombásodás kialakulása elsősorban civilizációs okokra vezethető vissza, a betegség fertőzés útján terjed! A zárt, nehezen szelőző lábbelik és nylon ruhadarabok egész napos viselése, bizonyos betegségek (rossz vérkeringés, cukorbetegség, az immunrendszer meggyöngülése) antibiotikumok szedése, műköröm viselés mind-mind hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. A gombák spórákkal szaporodnak, így a betegek közvetlenül veszélyeztetik saját környezetüket, családjukat. A párás, meleg környezet kiváló táptalaj a gombák szaporodásának. A bőrön és körmön kialakuló apró sérülések, a bőrszárazság, a túlzott tisztálkodás az egészséges szervezet természetes védekezőképességét csökkenti, így ezek a felületek behatolási pontot jelentenek a gomba spórák számára. A tünetek bárkinél jelentkezhetnek, a betegség kialakulása nem a társadalmi státusztól, az anyagi helyzettől vagy a higiénés körülményektől függ.
Figyelmeztető jelek
Ha a talpunkon száraz hámlás alakul ki, vagy főként nyári időszakban  apró, savós, égő, viszkető hólyagocskák jelennek meg, felmerül a fertőzés gyanúja. A talpi rész oldalán, lábfejre húzódva, az ún. mokasszin vonalban létrejövő hámló, viszonylag éles hatású, viszkető, enyhén gyulladt folyamat is gombás fertőzésre utal. A lábujjak között kialakuló hámlás, berepedezés deformáltsága, mely lassan, fokozatosan, vagy sérülést követően jön létre, leginkább gombás eredetű. A körömgombásodás klinikai képe meglehetősen változatos, így a téves diagnózis esélye nagy, a kezelés pedig költséges, ezért a figyelmeztető jeleket feltétlenül orvosnak kell azonosítania.
A lábgombásodás megelőzése
Természetesen a megelőzés olcsóbb és kényelmesebb, de ha már a fertőzés kialakult, gyógyszeres kezeléssel és fertőzőforrás megszüntetésével, kiiktatásával az újrafertőződés megakadályozható. Ennek megfelelően a lábápolás olyan komplex műveletsor, mely már fiatal kortól sem hanyagolható el. A fertőzés kialakulását az egészségtelen lábbeli, mely hátrányosan befolyásolja a láb anatómiáját, összepréseli a lábujjakat, nem engedi szellőzni a lábat, valamint a műszálas zokni, harisnya egyértelműen elősegíti. A munkaruházat (bakancs, gumicsizma) gyakori használata, az üzemi, közösségi fürdők, tusolók hasonlóképp veszélyforrások. A nyilvános fürdők, uszodák vize, kommunális helyiségei, padlózata nagy mennyiségben tartalmaznak fertőző gombaelemeket, melyek más betegek lábáról kerülnek a környezetbe.
Mi a teendő?
A megelőzés legfontosabb része a mindennapos alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása. A lábizzadás ecsetelőkkel, hintőporokkal való megakadályozása a gombák életkörülményeit rontja. Különösen fontos ez a gyakori uszodalátogatóknál, rendszeres sportot, komoly fizikai erőkifejtést végzőknél. A saját törölköző és a papucs használata természetes higiénés követelmény. A bőr- és körömgombásodás gyanúja esetén minél hamarabb orvoshoz kell fordulni. Ennek legfontosabb oka, hogy más bőr- és körömelváltozások is hasonló tünetekkel járhatnak, az önkezelés tehát fölösleges, sőt, egyenesen káros lehet. A gombás fertőzést laboratóriumi vizsgálattal lehet a legegyszerűbben igazolni: a gombavizsgálat nemcsak a fertőzés tényét, hanem a kórokozót is kimutatja, ezáltal a célzott kezelés könnyebben megoldható.
A visszafertőződés megelőzése
A kezelés önmagában nem jelenti a végleges gyógyulást. A visszafertőződés megakadályozása legalább ilyen fontos lépés. Ennek legegyszerűbb módja a fertőzőforrás megszüntetése, mely részben a gombásodásra veszélyeztető helyek elkerülésével, részben fertőtlenítéssel oldható meg. A kiújulás forrása általában a harisnya, illetve a lábbeli, vagy valamelyik beteg családtag a közös fürdőszoba használata révén. Ezért javasolt a pamut zoknik magasabb hőmérsékleten való mosása, vasalása, illetve a lábbelik rendszeres fertőtlenítése. A fürdőszoba gumiszőnyegét, a fürdőkádat hypoval lehet fertőtleníteni. Körömvágás után a manikűr felszerelést fertőtleníteni kell, a kezelés alatt célszerű minden gombás körömhöz külön-külön eldobható körömreszelőt használni.
A cipők, papucsok fertőtlenítése
Ehhez egy nagy és egy kis nylonzacskóra, gyapotvattára és gyógyszertárban kapható formaldehidre (12 százalék) van szükség.
1. A vattából tépett féltenyérnyi darabot formaldehiddel átitatjuk és a kis nylonzacskóba helyezzük. A nylonzacskót a lábbeli orrába tesszük, úgy, hogy a szája nyitva legyen, ne akadályozza a vegyszer kipárolgását, de a formaldehid ne érintkezzen a közvetlenül a lábbeli talpával.
2. A lábbelit a nagyobb nylonzacskóba helyezzük, száját elkötjük, így biztosítva, hogy a formaldehid kipárologva a cipőt, csizmát jól át tudja járni, de a környezetbe ne tudjon elillanni. Ez a fertőtlenítés 24-48 óráig tart.
3. A nylonzacskót kinyitjuk, a formaldehides vattát és a kis nylonzacskót eltávolítjuk, majd a lábbelit 48-72 órán át szellőztetjük. A maradék formaldehid-nyomok elpárolgása után a lábbeli ismét viselésre alkalmas. Formaldehid-érzékenyek a fertőtlenítést fokozott óvatossággal végezzék. A műveletsor minden lábbelivel elvégzendő és rendszeres időközönként meg kell ismételni.
Milyen lehetőségek vannak a körömgombásodás kezelésére?
A körömgomba kezelésére külsőleg alkalmazandó ecsetelők, lakkok, kenőcsök, valamint szájon át bevehető kapszulák, tabletták állnak a rendelkezésre. Míg a külső ecsetelők alkalmazása kényelmetlen, sokszor nem is elégséges, addig ma már több hatékony, szájon át alkalmazható készítmény is kapható. A külső ecsetelőkkel ellentétben ezek a gyógyszerek belülről kifelé hatnak, felhalmozódnak a beteg körömben, és ott elpusztítják a gombákat. Legtöbbjüket naponta kell szedni, de létezik olyan is, amelyből csupán hetente egyetlen kapszulát kell bevenni a gombás körömrész lenövéséig, ami rendkívül kényelmessé teszi az alkalmazását.

A körömgombásodás

A körömgombásodás sokkal gyakoribb a lábujjakon, mint a kéz ujjain, és ott is elsősorban a nagylábujj az első számú célpont. A köröm gombásodásának tünetei jól felismerhetőek, a körömlemez jellemzően megvastagodik és elszíneződik.

Ha a fertőzést sarjadzó gombák okozzák, akkor a gombás folyamat a körömágy felől indul, ami azért fontos, mert erre a típusra különösen AIDS-es betegek hajlamosak, ami miatt ilyenkor AIDS-tesztet kell végeztetni.
A fonalas gombák fertőzése a köröm szabad széle felől kezdődik, a köröm sárgásan elszíneződik, a körömlemez lassan elválik a körömágytól, és vágás közben könnyen töredezik, így a körömszél jellegzetesen szabálytalan alakú.
A penészgombák pedig feketés elszíneződést okoznak a köröm alatt, ahol törmelék is keletkezik. Az ebből vett kaparékból lehet kitenyészteni a gombát, ami a megfelelő gyógyszer kiválasztásához elengedhetetlen. A gombásodás helyi kezelésének olyan hosszú ideig kell tartania, amennyi idő a köröm lenövéséhez szükséges, de ezek a külsőleg alkalmazható szerek csak a fertőzés kezdeti stádiumában elegendőek.
A nagylábujj körme csak fél mm-t nő tíz nap alatt, így gyakran több, mint fél évnyi gondos odafigyelésre és türelemre van szükség a fertőzött körömlemez utolsó darabjának eltávolításához.
Rendszerint elkerülhetetlen a szájon át szedhető, tablettákkal történő, 3-4 hónapos gyógyszeres kezelés, ami előtt mindenképpen ki kell tenyészteni a kórokozót. A korábbi gyógyszerek, amelyek a májra és a vérképző csontvelőre gyakorolt mellékhatásaik miatt csak szigorú ellenőrzés mellett voltak alkalmazhatóak, a mai új gyógyszereknek már sokkal kevesebb a mellékhatása.
A körömgombásodás viszont még mindig sokkal egyszerűbb megelőzni, mint gyógyítani. Ezért a törölközőinket, a fürdőszobai szőnyeget, harisnyát vagy zoknit fertőtlenítős mosószerrel vagy főzőprogrammal mossuk.
A lábizzadás elkerülése végett használjunk nedvszívó pamut zoknit, harisnyát. A cipőnk jól szellőzzön és amint lehet vegyük le. Legyünk sokat mezítláb. Idegen helyre vigyünk mindig saját papucsot. Fürdés után pedig gondosan töröljük meg a lábat, különös tekintettel a lábujjak közötti területet, majd hintőporozzuk be.


http://fantasynails.mindenkilapja.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése