Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 30., szerda

-A FÜLKÜRTHURUT


A fülkürthurut



Gyermekeknél (fél és 6 éves kor között) a fülkürt egyenesebb, rövidebb és relatív tágabb, mint felnőttkorban, ezért ők különösen veszélyeztetettek.



 A fülkürt működése

-A fülkürt egy kis csatorna, mely az orrgaratot (és ezzel a külvilágot) köti össze a középfüllel.
-Ne mint merev, nyitott csövet képzeljük el: nyugalmi állapotban falai összefekszenek, és aktív izomműködés eredményeként nyílik meg, nyelés, rágás vagy ásítás során.
Szerepe, hogy kiegyenlítse a légnyomást a dobhártya két oldalán: a külvilág és a zárt középfül között.
Ha valamilyen okból a fülkürt nem nyílik meg elég gyakran (egészséges emberben percenként 2-3x), akkor a zárt középfül szövetei „elhasználják” a levegő oxigénjét, és ha a nyomáskiegyenlítés elmarad, negatív nyomás, vákum alakul ki a zárt üregben.


Mi okozhat zavart a fülkürt működésében?
        A fülkürt elégtelen működésének az esetek döntő többségében az orrgarati szájadék körüli duzzanat az oka. Felsőlégúti betegségek esetén az orrüreg és a garat nyálkahártyájában (így a fülkürt orrüregi szájadéka körül is) gyulladás alakul ki. A gyulladt nyálkahártya megduzzad, ami szűkíti, sőt, teljesen el is zárhatja a fülkürt nyílását.
        Kisgyermekeknél (néha felnőtteknél is megmarad!) az orrmandula éppen itt található, ennek duzzanata elzárhatja a szájadékot.
        Gyermekeknél (fél és 6 éves kor között) a fülkürt egyenesebb, rövidebb és relatív tágabb, mint felnőttkorban, ezért ők különösen veszélyeztetettek.
        Felnőttkorban az orrgarati szájadék elzáródásának hátterében állhat orrsövényferdülés, egyszerű nátha, arcüreggyulladás, orrpolipok, igen ritka esetekben az orrgarat daganatai.
        Nagy nyomásváltozások (repülőút, nagy magasságváltozás) esetén a fülkürtnek jóval nagyobb nyomáskülönbségeket kell kiegyenlítenie, ilyenkor egészséges embernél is elzáródhat rövidebb-hosszabb időre (akár 2-3 hétre is).

Mit érzünk, amikor nem működik a fülkürt?
A már leírt vákum miatt a dobhártya behúzódik, megfeszül, ez enyhe fájdalmat okozhat.
-A hallócsontok a negatív nyomás miatt rosszabb hatásfokkal továbbítják a hangrezgéseket, emiatt a hallás tompább, dugultnak érezzük a fülünket, saját hangunkat visszhangosan halljuk. Amennyiben a vákum hosszabb ideig fennáll, folyadékot szív ki a középfül szöveteiből, ilyenkor a halláscsökkenés jelentőssé válik.
A fülkürthurut egy kellemetlen, akár 3-4 hétig elhúzódó, de nem súlyos betegség, ám ha nem vesszük komolyan, szövődményként könnyen középfülgyulladáshoz vezethet!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése