Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 24., csütörtök

-FÉLÉNK-ÖNBIZALOMHIÁNYOS A GYERMEKE ??


Félénk, önbizalom hiányos a gyermeke?

Hogyan oldható a gátlásosság és növelhető az önbizalom?


A gátlásos, félénk, önbizalom hiánnyal küzdő gyermek élete során, ha nem küzdi le ezt az akadályt, sokszor kerül számára nehéz, kihívásokkal teli helyzetekbe. Ezek a helyzetek még inkább megnehezítik a változás lehetőségét, a gyermek még visszahúzódóbbá válik. Pedig ebből van kiút!

Félénk, gátlásos gyermek

Kezdjük rögtön azzal, hogy mint mindennek, a félénkségnek is vannak előnyei.
- A természeténél fogva visszahúzódó gyermek, bár nem aktív irányítója a mindennapoknak, mégis nagyon jó megfigyelője. Már kamasz korára sok tapasztalattal rendelkezik a mindennapok forgatagában rohanó, extrovertált (a világ felé nyitott) társaihoz képest. Ezekből a gyermekekből gyakran kiváló elemző szakemberek, írók, művészek lesznek.
Az önbizalomhiánnyal küzdő gyermekeknek, akik most néznek szembe ezzel a problémával, ez egyáltalán nem megnyugtató. Hiszen ők nap mint nap szembesülnek félelmeikkel, gátlásaikkal.

Az önbizalom fogalma

Az önbizalom a saját magunkba vetett hit mértéke.
Amit gondolunk, és hiszünk a világról, magunkról, és a világban elfoglalt szerepünkről, arról, hogy mi mire vagyunk képesek.

Örökölhető-e az önbizalomhiány?

Az öröklés nagyon kétértelmű fogalom.
Jelentése: valamely jelleg, tulajdonság átadása az utódok számára.
Vajon minden csak az öröklésen múlik? Amennyiben a szülők is önbizalomhiánnyal küzdenek, akkor a gyermek is biztosan beleesik ebbe a csapdába?
Érdemes olyan lehetőségeket is számításba venni, hogy az a kisgyermek, akit önbizalomhiánnyal küzdő szülők nevelnek, a gyermek alkalmazkodásának révén (hasonulás a környezetéhez, mely számára a biztonságot adja), szintén gátlásossá, félénké válhat.
Azt állítani, hogy: „Ezt örököltem!”, nagy felelősség, mivel így már félig-meddig kizártuk magunkat a változás lehetőségéből.

Miért olyan nehéz a gyermeknek megszabadulni az önbizalomhiánytól?

Mert ez adja számára a biztonságot. A folyamat hasonló a szorongáshoz, mivel az önbizalomhiány a szorongás egy tünete is egyben.
- A gátlásos gyermek számára az új helyzetek mindig komoly kihívást jelentenek. A kihívások viszont csökkentik a gyermek biztonságérzetét, ezért visszahúzódik, vár. Csak akkor lép, ha már tudja, hogy a lépése biztosan kockázatmentes.
Mint szülők, többféle módon bíztathatjuk gyermekünket. Célunk az lehet, hogy gyermekünk elengedje gátlásait, és merje vállalni önmagát. A biztatásnak sokféle módja van, melyek közül az alábbiakat biztosan érdemes kerülni:
„Ne vacakolj már annyit!” „Szedd már össze magad!” „Na, ne légy már ilyen félénk!” Ez a mód ahelyett, hogy előre vinné gyermekünk önbizalmát, csak ingerültséget és dühöt vált ki belőle. Sőt további „megerősítéseket eredményez”: „Azért sem!”

Milyen hátrányt szenved az a gyermek, akinek nincs elég önbizalma?


 • Társas kapcsolatok beszűkülése.
 • A világról alkotott kép egyoldalúsága.
 • Önmagába vetett hit csökkenése.
 • Kritika, visszajelzés nem elviselhető a számára.
 • Belső feszültségek, elfojtások, félelmek növekedése.
 • Önérvényesítő képesség csökkenése (nem tud nemet mondani).
 • Másoknak való megfelelni vágyás növekedése.

Önbizalomhiány okai

A családból fakadó önbizalomhiány okai

A közhiedelemmel ellentétben nem csak ott jelentkezik az önbizalomhiány, ha a szülők túlságosan tekintélyelvűek, és elnyomóak a gyermekkel szemben.
-A túlságosan megengedő helyzetek szintén eredményezhetnek gátlásosságot, mivel a gyermek nem volt korlátok elé állítva, és nem tudta megtapasztalni lehetőségei határait. A túlságosan elfoglalt szülők esetében a gyermek szintén jelez (nem tudatosan) valamilyen problémával, melynek egyik tünete lehet az önbizalomhiány.
-Ennek „segítségével” szeretné megkapni elfoglalt (és esetleg túlzottan is magabiztos) szülei figyelmét.
A fel nem dolgozott, elfojtott családi események szintén eredményezhetnek önbizalomhiányt.
Válás, haláleset, baleset, trauma, testvér születése, stb. Természetesen ettől még elvált szülők gyermeke is lehet önbizalommal teli. Nem az esemény megtörténte a mérvadó, hanem az, hogy az események a szülők és a gyermek életében is fel legyen dolgozva.

A gyermek társas kapcsolataiból, szocializációjából származó önbizalomhiány okai

A család biztonságából az új közösségbe kerülés megterhelő lehet a gyermeknek. Bölcsőde, óvoda, iskola. Általános tapasztalat, hogy ha a szülőnek nehéz elengedni a gyermekét, akkor az kihat a gyermekre is, ő is nehezen veszi ezeket az akadályokat.
A társak, pedagógusok is hatással vannak a gyermek önbizalmára.
-10-11 éves korig a felnőttek szerepe jóval meghatározóbb a gyermek életében, mint a társaké.
- Bár a társak szerepe az életkor előre haladtával fokozatosan növekszik. Ebben az időszakban pozitív visszajelzésekkel egy pedagógus csodákat tehet, amihez hozzájárul a támogatói légkör is a csoporton, osztályon belül.

Amire igazán szüksége van a gyermeknek, hogy önbizalma legyen

 • Támogató szeretet.
 • Megértés, elfogadás
 • A gyermeknek is lehet igaza
 • Korlátok, melyek nem érnek az égig, mégis rögzítik a legfontosabb elvárásokat
 • Korlátok ismerete a gyermek számára
 • Korlátok átlépésének a következményei és azok betartása
 • Biztonság
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése