Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 17., csütörtök

-FOGSZABÁLYOZÁS-MIKOR,KINEK,MILYET ??


Fogszbályozás mikor, kinek, milyet?


A gyermekkori fogszabályozás jelentősége, fajtái

Gyerekkorban számos olyan probléma lehet, amely előrevetíti a későbbi fogszabályozás szükségességét.
-Ilyen például az ujjszopás, amely egyrészt kifelé nyomja az első fogaikat, másrészt vákuumot hoz létre.
-Vannak olyan gyerekek is, akik a nyelvük helyzetén változtatnak nyeléskor, ez az úgynevezett „nyelvlökés”.
-Mindezek a puha, növekvő állcsontokra és a növekvő fogakra kóros erőket fejtenek ki, amelyek ezért rossz formákba rendeződnek. Így alakul ki például a pókharapás.

A fogváltás, az állcsont-fejlődés időszakában komoly rendellenességeket lehet megelőzni a fogszabályozással. Egy állcsont-rendellenességet később már csak műtéttel lehet helyrehozni!

A vegyes fogazat időszakában is előfordulhat, hogy a fogorvos észleli, hogy egy majdan kibújó szemfognak nem lesz helye.
-Ilyenkor adhat egy állítható, kivehető készüléket, amely úgy feszegeti az állcsontot és a fogakat, hogy helyet csináljanak a jövő fognak.
-Amikor már a maradó fogak vannak kint, és a csontok is megkeményedtek, jöhetnek az állandó viseletre tervezett fogszabályzók.
- Olyan eset is előfordul, hogy gyermekkorban végzett fogszabályzást követnie kell egy felnőttkorinak is, ugyanis a fogak valamilyen oknál fogva visszarendeződtek az eredeti, rossz helyükre.
Fogszabályozás fajtái gyerekkorban:
  • Fix fogszabályozó készülékek
  • Kivehető  fogszabályozó készülékek
  • Szájban rögzített fogszabályozó készülékek


Esztétikai és egészségi előnyök felnőttkorban, fogszabályozás fajtái

Bár a fogszabályzásnak leginkább az általa nyerhető esztétikai előnyök jelentik a vonzerejét, a rendezetlen fogsor veszélyeket is rejt magában. Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék hosszú távon savas erjedést okozhat és fogszuvasodáshoz vezethet. Ráadásul a szájban végbemenő rothasztó folyamatoknak „köszönhetőn” könnyen fogínygyulladás alakulhat ki, amely kezeletlenül akár a fogak kilazulását és elvesztését is eredményezheti.
Felnőttkorban is eredményesen kezelhető például, ha rések vannak a fogak között, illetve, ha hátra, előre vagy ferdén állnak a fogak.
 A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocs-ízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezíthetik.
- A felnőttkori szabályzás előkészítheti akár a fogpótlásokat is, és optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez.
Fogszabályozás fajtái felnőttkorban:
  • Fix fogszabályozó készülékek
  • Kivehető  fogszabályozó készülékek
  • Szájban rögzített fogszabályozó készülékek
  • Láthatatlan fogszabályozó


Fogszabályzó fajták

A fogszabályzóknak rengeteg fajtájuk van, amelyek két nagy csoportra oszthatók:  kivehető és rögzített készülékek.
  •  Kivehetfogszabályzó:
    A csak éjszaka viselendő  fogszabályzóval a kevésbé látványos foghibákat szokták kijavítani.
  • -Gyerekeknél 12-13 éves korukig használják, ezután már állandó fogszabályzó ajánlott.
  • - Szintén eltávolítható és egyszerűen visszahelyezhető az Invisalign fogszabályzó, amely teljesen láthatatlan műanyag sínekből áll.  A sínek kényelmesek, nincsenek kiálló részek, melyek fájdalmat okozhatnának, így a készülék nincs hatással a beszédre és a nevetésre.

  •  Rögzítettfogszabályzó:
    A hosszú távon, állandó hordandó fogszabályzóknak több fajtája van, amelyek közül a
  • - hagyományos, fém fogszabályzó éjjel-nappal kell viselni, és havonta egyszer a fogorvos által meghúzatni. A fog színével megegyező, úgynevezett láthatatlan fogszabályzó szintén állandó viselet, de diszkrétebb, elegánsabb készülék. A belső fogszabályzó (ún. lingual technika) kívülről egyáltalán nem vehető észre, ám hosszabb lehet a megszokási idő. 
  • -A kevésbé szabályosan elhelyezkedő fogakra természetesen lehet koronát vagy héjat is rakni, de sokkal kevesebb beavatkozással és hatékonyabban helyrehozható a probléma, ha megfelelő fogszabályozást alkalmaz a szakember. Ha lekerült a berendezés, egy polírozás és fehérítés után egy fogsor szinte ragyogóbb lehet, mint eredetileg.
  • http://www.oxygenmedical.hu
ahttp://www.oxygenmedical.huhttp://www.oxygenmedical.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése