Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 7., hétfő

MEGKÉSETT ÜZENETÜNK PÁSKÁNDI GÉZÁNAK


MEGKÉSETT ÜZENETÜNK PÁSKÁNDI GÉZÁNAK
                                                                                                                                                                                     Üzenjük Neked mi,szatmárhegyiek.a –kék szilvafák-birodalmából,szatmáriak a város pereméről a stilusteremtő stilustalanság még létező képviselőin keresztül,a lapos de rangos város porában poroszkálókkal, a barokk kripták néma lakóival eggyüt,hogy magunkénak tudunk és tartunk,-hogy szellemi hagyatékod.életműved megfelelő helyre kerül Szatmár és az erdélyi magyarság történelmében,az egyetemes magyar irodalomtörténetben.
                                                    Űzentek Neked a csikszeredai székely fiatalok,akik ebben az évben március 15-.én a Te gondolataidat idézték,vallották,mint múltunk,jelenünk és jövőnk egyik szellemi megtestesitőjét,városuk főterén,a Duna televizió közvetitésével az egész erdélyi magyarság előtt.
Te, elsősorban a miénk vagy az erdélyi magyaroké.Szenvedéstől és megaláztatástól átitatott sorsunk a Te életutadon úgyanúgy vonul végig,mint a miénken.Ez vértez fel bennünket a holnap küzdelmeire.
                            De üzennek a fővárosból és erdély nagyvárosaiból,azok a kortárs barátok és ismerősök,akiknek nem volt alkalmuk elmondani Neked,hogy a Te elméd,irói hitvallásod,és emberi sorsod,nem tört meg a modern –izmusok-kegyetlen és kiméletlen útvesszőjében-megmaradt az alkotó erkölcsiség feddhetetlen szellemében.
Mindannyian megkéstünk üzenetünkkel,megkéstünk, mert emberi gyarlóságunk,hiúságunk,közömbösségünk akadályain nem tudtunk kellő időben tullépni,mert sajnos még ma sem tudjuk kellőképpen megbecsülni és megvédeni szellemi elitünket,mert Kelet-Európa egén a lopakodó sötét árnyak még ma is riogatnak.
De hála a sorsnak,hogy ma itt állhatunk mindannyian,a Tieiddel eggyütt,hogy méltóan tekintsünk vissza a múltra,és hittel bizakodással a jövőbe.
           Emlékezésünk nem tartozás-kiegyenlités,avagy sütkérezés a zsenialitásod,kivivott,elismert fényében,hanem erőmerités,erőforrás a megmaradásunkhoz szügséges szellemi értékrend kialakitásához.
Megalakitott baráti társaságunk a kegyetlen Idő szülötte,az időé amely ennyit mért ki Neked.
A jövőben ahhoz,hogy szellemed éljen,verseid világitsanak,drámáid életre keljenek,novelláid gondolatokkal gazdagitsanak,már az útókor feladata,a mindannyiunké,-különös tekintettel a felnövekvő tehetséges ifjú nemzedékre.
                       A Kölcsey Ferenc Kollégium,amelynek diákja voltál velünk eggyüt,és ahol ma emlékszobrodat avatjuk,mindannyiunk –alma matere,nagyszerü tanáraival és diákjaival,becsülettel és áldozatkészséggel szolgálja emlékedet,-azt a megrenditően drámai harcot,amit az indulástól a kiteljesedésig vivtál önmagaddal és korunk gátlástalan,hiteszegett világával.
Emlékezetünkben most is eggyüt ülünk a –Tabak-asztalánál,kezedben az elmaradhatatlan cigarettával,amint egy papir szalvétára veted a következőket-
-Egyesek élete emésztő gond-mig mások élete gondtalan emésztés-Emésztő gondjaink olykor sokasodnak,-segitsen emléked ezek enyhitésében-
-A KÖLCSEY FERENC KOLLÉGIUMI SZOBORAVATÁSON                    ELMONDOTT BESZÉDEM

                                                                                    Dr.Bauer Béla

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése