Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 24., csütörtök

-ORRSÖVÉNYFERDÜLÉS


Orrsövényferdülés

 

Rövid leírás

Az orrsövény (septum nasi) az orrüreget két részre osztó, elülső részén porcos, hátsó részén csontos alapú képződmény.
- Az orrsövény alaki eltéréseit, deformitásait nevezzük összefoglalóan orrsövényferdülésnek.
- Előfordulása rendkívül gyakori, és a legtöbb esetben a később részletezett fejlődéstani okokkal magyarázható.
-Nem ritka azonban az sem, hogy az orr traumás sérülése vezet a kialakulásához.
-Az orrsövény ferdesége az orr szellőzését gátolja, ezáltal panaszokat, orrdugulást, orrváladékozást, krónikus orrmelléküreg-gyulladásokat, fejfájást okozhat. A panaszokat okozó orrsövényferdülés műtéttel korrigálható.

Előfordulás

Előfordulása az európai népcsoportban rendkívül gyakori, a populáció mintegy 70 százalékának orrsövényén van kisebb-nagyobb deformitás, csontléc vagy taraj. Férfiak esetében gyakoribb, nőknél valamivel ritkábban észlelhető.

Okok

Az orrüreget két részre osztó orrsövény egy szabálytalan négyszög alakú képződmény, mely porcos és csontos részekből áll, és orrnyálkahártyával fedett.
-Az orrüreget két részre osztó sövény már a magzati életben kifejlődik, de a 6. terhességi hónapig csak puha kötőszövet alkotja. Ezt követően indul meg a porcos és a csontos részek kialakulása. Gyakran előfordul azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, és a szeptum porcos és csontos része gyorsabban és erőteljesebben nő, mint az orr alapja és oldalsó része. Ennek következtében a gyorsabban fejlődő orrsövény nem fér el az orrüregben, a helyhiánynak megfelelően oldalirányban elhajlik, esetleg lefelé kitér.
-Az orrsövény elülső, porcos része puhább, mozgékonyabb, ezért leggyakrabban a porcos rész deformitásait észleli az orvos.
-Az orrsövény felületén a fejlődése közbeni tartós nyomás kapcsán különböző porcos-csontos tarajok (spina) vagy lécek (kriszta) alakulhatnak ki.
Az orrsövény alaki eltérései következményei lehetnek az orr sérüléseinek
- is. Az orrot ért ütés, égés, vagy ezeket követően az orrban vagy magán az orrsövényen kialakult vérömleny is szerepet játszhat a sövény ferdeségének kialakulásában.

Tünetek

A már részletezett fejlődéstani okok miatt az orrsövényferdülésnek számtalan variációja lehet, ennek megfelelően a tünetei is szerteágazóak. Az esetek túlnyomó részében azonban tünetmentes.

Az orrsövényferdülés - főleg a nagyobb eltérés - azért okozhat panaszokat, mert a szeptum egyenetlenségei következtében az orr szellőzése megváltozhat, a szűkebb oldalon a levegő áramlása lecsökken, az orrlégzés romlik.
- A tágabb oldalon sem megfelelőek az áramlási viszonyok, az orrnyálkahártya nem tudja kellőképpen felmelegíteni és párásítani a beszívott levegőt. Ennek következtében megváltoznak azok a fontos mechanizmusok és reflexek, amelyek a jó orrlégzéshez nélkülözhetetlenek.
- A megváltozott passzázs kóros váladéktermeléssel járhat, orrfolyást, a garat felé csorgó váladékozást okozhat, az orrmelléküregek gyulladásához vezethet.

A tünetek erősségét fokozza, ha az orrsövényferdüléshez allergia is társul. Az orrsövényferdülés tünete lehet orrhangú beszéd is.
-Egyes esetekben a fülkürt működését gátolja, így fülpanaszokat, gyakran visszatérő középfülgyulladást, esetleg halláscsökkenést okozhat.
-Makacs fejfájáshoz vezethet, ha a ferdülés (deviáció) olyan nagyfokú, hogy az orrsövény az orr oldalsó részének, az orrkagylóknak a nyálkahártyájával érintkezik.
-. Az eltérés néha az orr külső alakján is látható, és az orr tengelyének ferdeségét okozhatja. A ferde orrsövénynek szerepe lehet a horkolásban is.

Diagnózis

Az orrsövény alaki eltéréseit fül-orr-gégészeti vizsgálat részeként, orrtükrözéssel lehet diagnosztizálni.
-Az orrtükri kép hasznos kiegészítői a képalkotó eljárások, mint az orr- és orrmelléküreg-röntgen, esetleg CT-vizsgálat.
Egyre elterjedtebb az endoszkópos orrtükrözés is
, melynek segítségével az orrnyálkahártya lelohasztása után az orrüreg hátsó részei is áttekinthetők.

Kezelés

Az orrsövényferdülés csak műtéttel korrigálható, gyógyszeres vagy egyéb konzervatív terápiás lehetőség nem létezik.
Orrsövényműtét végzése akkor indokolt, ha a krónikusan fennálló orrlégzési panasz hátterében az orrsövény ferdesége áll, vagy a ferdeség része a gátolt orrpasszázst kiváltó, illetve fenntartó oknak. A beteg általános állapotától, illetve igényétől, valamint az operáló orvos véleményétől függően a műtét történhet altatásban vagy helyi érzéstelenítésben.

Az operáció többféle technikával végezhető.
Az orrtampon általában 2 napig (48 óráig) van az orrban, ez alatt kórházi megfigyelés feltétlenül indokolt.
- A kitamponált orrban kisebb mennyiségű véres, nyákos váladékozás előfordulhat. Az orrtampon viselése kellemetlen, a légzés csak a szájon keresztül lehetséges. Náthás érzet, fejfájás, esetleg hőemelkedés betamponált állapotban nem ritka.
 A tampon kiszedése néhány másodperces kellemetlenséggel jár, ritkán előfordulhat ilyenkor átmeneti, magától megszűnő vérzés. A műtét utáni időszakban, az operált orrnyálkahártya regenerálódásának idején kisebb váladékszivárgás előfordulhat, a váladék pörkök formájában lerakódhat az orrban. Ennek puhítása céljából orrkenőcs használata indokolt. A műtét utáni időszakban általános testi kímélet javasolt, intenzív sport vagy fizikai terhelés csak egy hónap után lehetséges.

Orrsöv ényműtét után az orrlégzés javulása 4-6 hét múlva, az orrüreg teljes kitisztulása, a váladékképződés normalizálódása után várható, bár sok esetben már korábban is észlelhető a változás.
http://www.hazipatika.com

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése