Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 19., szombat

A SZEBORREÁS EKCÉMA


Szeborreás ekcémaA szeborreás ekcéma bőr felszínes gyulladása, amely a hajas fejbőrön, arcon és olykor más bőrterületeken okoz zsíros hámlást.
A szeborreás ekcéma hajas fejbőr, az arc, a fül, a hajlatok, a törzs bőrének sajátos, körülírt, zsírosan hámló, minimális beszűrődéssel (göbös tapintatú a bőrből kiemelkedő terület) járó folyamata. Okai tisztázatlanok, létrejöttében anyai hormonhatások játszhatnak szerepet. Egyes családokban gyakrabban fordul elő, télen rendszerint romlik.

Tünetek

A szeborreás ekcéma kezdete rendszerint fokozatos, a fejbőrön száraz vagy zsíros hámlást (korpásodás) okoz, amely néha viszkethet, de hajhullással nem jár.-
-A súlyosabb esetekben sárgás-vöröses hámló pattanások keletkeznek a hajas fejbőr határán, a fül mögött, a külső hallójáratban, a szemöldökön, az orrnyergen, az orrajak barázdában és a szegycsont felett.
-Az egyhónaposnál fiatalabb újszülötteken a szeborreás ekcéma a fejbőrön vaskos, sárga pörkös felrakódást (koszmó), a fül mögött sárgás hámlást, az arcon vörös pattanásokat okoz.
- A fejbőr gyulladását gyakran makacs pelenka alatti bőrgyulladás kísérheti. --Idősebb gyermekek fejbőrén vastag, tapadó, hámló, nagy pikkelyekkel fedett gyulladás alakulhat ki.

Lefolyás

Kezdetben a fejbőrön, a szemöldöktájon koszmós felrakódást látunk, a folyamat innen terjed a fül mögötti tájra, a hajlatokra, a fartájra és a hátra.
-Sárgás-vörös hámló, összefolyó területeket is megfigyelhetünk a pelenkával borított területeken.
 -Néhány hónap alatt megszűnik, kialszik a folyamat, majd a serdülőkorban újra feléled.
- A betegség jóindulatú, a legtöbb csecsemő néhány hét alatt meggyógyul.
- A fejbőr felrakódása gyakran nehezen távolítható el. Használhatjuk a közkedvelt, de könnyen avasodó napraforgóolajat, de jobb a bőrgyógyász által felírt megfelelő krém használata.
- Fürdetés előtt olajból és krémből pakolást készítünk a gyerek fejére, mely a legerősebb lerakódást is szépen leválasztja.
- Egyéb bőrfelületek kezelésére bőrgyógyász, ill. gyermekorvos "olaj a vízben" típusú emulziós krémeket ír fel, melynek használatával a bőreltérés rendbe hozható.

Kezelés

Felnőtteken a fejbőrt cink-pyrithion, szelénium-szulfid, szalicilsav, kén vagy kátránytartalmú samponnal lehet kezelni. A sampont másnaponta kell használni, amíg a korpásodás meg nem szűnik, ezután a heti kétszeri alkalmazás is elegendő.
A kezelést sokszor hónapokon át kell folytatni; ha abbahagyását követően visszatér az ekcéma, újra kell kezdeni. A fejen és az egyéb érintett területeken kortikoszteroid tartalmú oldatokat is lehet használni. Az arcon csak gyenge kortikoszteroid oldatokat (pl.: 1 %-os hidrokortizon) szabad alkalmazni.
-Még a gyenge kortikoszteroidokat is csak óvatosan szabad használni, mert hosszabb használatuk elvékonyíthatja a bőrt és egyéb ártalmas hatásuk is lehet. Ha a kortikoszteroid krém nem gyógyítja meg a kiütést, ketokonazol krémet lehet használni.
Fiatal gyermekeken, akiknek a fejbőrén vaskos, hámló gyulladás alakult ki, esténként a gyulladt fejbőrbe puha fogkefével szalicilsavat tartalmazó olajat lehet bedörzsölni. A fejbőrt addig mossuk naponta samponnal, amíg a vastag pikkelyek le nem válnak.
Csecsemőkön a fejbőrt babasamponnal mossuk, és hidrokortizon krémmel dörzsöljük be.

Szponzorált hirdetések


 

http://www.hazipatika.com
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése