Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 9., szerda

TIZ TANÁCS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSÉRT-


Tíz tanács az egészséges táplálkozásért - gyerekek és zöldségek

Táplálkozás és diéta

Tudd meg, hogyan vedd rá gyermekedet, hogy zöldségeket egyen - konyhai stratégiák és tanácsok a gyermekek egészséges táplálkozására vonatkozóan.

1. Néha adj lehetőséget gyermekednek, hogy kiválassza, mit szeretne enni és hagyd, hogy segédkezzen elkészítésükben.

2. A kicsi méretű vagy díszzöldségek legtöbb esetben felkeltik a gyerekek érdeklődését. Gyümölcsökből vagy zöldségekből faragj ki vicces formákat, így ösztökéld a kis kényeskedőt az evésre.

3. Vegyesen szolgáld fel a zöldségeket, vagy tedd kedvenc étele mellé (például pizza-hozzávalóként vagy túrós makaróni mellé). Tudnod kell, hogy óvodáskorban megtörténhet, hogy gyermeked nem fogja megenni azon ételeket, melyek más ételekhez hozzáértek.

4. Vigyáznod kell a jutalmazással vagy akár a „megvesztegetéssel” is, mert ha így győzöd meg, hogy egyen (vagy büntetéseket használsz, ha nem akar enni), később ezek problémákhoz vezethetnek. Türelmesnek kell lenned! Emlékezz vissza, milyen rossz ízű volt számodra is a lencse vagy a karfiol.

5. Érd be azzal, ha csak megkóstolja - ha nem ízlik, akkor nem ízlik!

6. Nem kell erőltesd, hogy gyermeked is a „mindenevők” klubját gyarapítsa. Hosszútávon aláaknázhatod a rendszeres étkezés szabályait, ha még akkor is erősködsz, mikor gyermeked már jóllakott.

7. Egy fáradt vagy haragos gyermek nagy valószínűséggel nem fog enni semmit. Ez az egyik legrosszabb pillanat, hogy új ételeket próbálj ki vele.

8. Az egészséges táplálkozás iránt felcsigázhatod érdeklődésüket, ha például egy bevásárlóközpontban segítesz neki a formák és színek kitalálásában: az iskola-előkészítős korú gyerekek méreteket hasonlítgathatnak, az óvodások pedig találhatnak az ábécé minden betűjével kezdődő zöldséget.

9.
Csempéssz egy kis szórakozást az egészséges étkezésekhez. Például mondd azt, hogy a brokkolidarabkák fák, kövecskék a borsószemek, vagy a narancsszeletek valójában mosolyok.

10. Étkezz te is egészségesen! Légy több, mint egy követendő példa - légy egészséges!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése