Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 7., hétfő

LEHET ÖRÖM A SZOPTATÁS ??


Lehet öröm a szoptatás?

Azt, hogy a csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, és a legjobb táplálási mód a szoptatás, ma már minden szülő tudja, és alkalmazza is.

A szoptatás egy olyan semmihez sem hasonlítható élmény, amely cumisüvegből való szoptatás során nem jöhet létre. A szoros kötelék mellett természetesen rengeteg előnnyel bír: mindig rendelkezésre áll, megfelelő hőmérsékletű és steril, a legmegfelelőbb táplálék a baba számára, mely segíti a védekezést szolgáló folyamatokat, a beszéd- és artikulációs izmok fejlődését, betegségmegelőző (pld. allergia, fertőző gyermekbetegségek) vagy segíti azok gyorsabb lefolyását és csökkentheti kialakulásuk veszélyét.
 Az anyatejjel sok olyan anyag kerül át a csecsemő szervezetébe, amely őt a legtöbb fertőző betegség ellen megvédi, addig ameddig szopik.

Emellett az anya számára is hasznos - aki tartósan szoptatja a babáját, fokozottabb védelmet élvez vérszegénység, mellrák, petefészekrák, és csontritkulás ellen.
Tehát fontos a szoptatás, mégis viszonylag kevés az olyan anya és gyermek, akik zavartalanul, vagy kellő támogatás mellett élik át a szoptatás időszakát.
-Még ritkább az, amikor a teljes elválasztás csak akkor következik be, amikor a gyermek már maga is kinőtte szopás iránti igényét.




Ükanyáink idejében a dajkaság intézményét is az a felismerés hozta létre, hogy az emberek rájöttek az anyatej pótolhatatlanságára. A legkorábbi időkből voltak arra vonatkozó feljegyzések, hogy a csecsemőket nem édesanyjuk, hanem más asszony táplálja. Általában ez a szokás csak a királyi családoknál volt mindennapos, a többi családnál csak akkor, ha "kimaradt az emlők áldásbősége".


Mennyi az annyi?

A szoptató édesanyák egyik leggyakoribb félelme, hogy nem képesek elegendő anyatejjel ellátni a csecsemőjüket, ezért minden etetés után méricskélnek - de a mérleg csak részben ad támpontot.
Sokkal hasznosabb néhány naponta, vagy inkább hetente egyszer megmérni a baba súlyát a nap azonos szakaszában. (A legtöbb baba 12-20 dekát gyarapszik hetente, de természetesen ez sem szentírás.)
A szopott mennyiség megítélésében igen fontos szerepe van a vizeletes, székletes pelenkák számának. Ha naponta 6-8 pisis és 2-3 székletes pelenka a produktum, azt jelzi, hogy a baba eleget szopott. Ugyanezt jelzi, ha a csecsemő bőre rugalmas, a hangulata jó, és testi-lelki értelemben egyaránt megfelelően fejlődik.



A sikeres szoptatás titka

Ha a baba jóllakott és elégedett, akkor te is az leszel, és még hajnalban is boldogan rakod mellre, még akkor is, ha éppen nem is éhes, csak egy kis megnyugtató közelségre vágyik.
- Ahhoz, hogy minél tovább tudd szoptatni, az akaraton kívül még jó néhány tanácsot érdemes megfogadnod.

* Ha sokat iszol, az már fél siker! Naponta 2-3 liter folyadék elfogyasztása igen kedvezően befolyásolja a tejtermelődésedet. Az étrended legyen változatos és kiegyensúlyozott, elegendő fehérjét és sok zöldségfélét tartalmazzon.

* A gyermek igényéhez alkalmazkodva vedd mellre. A legelső időben legalább napi 8-10 szoptatásra kerüljön sor. (Az egészséges baba mindig jelez, ha éhes. A gyenge vagy beteg gyermeket két-háromóránként kíméletesen fel kell ébreszteni és megszoptatni.)

* Szoptass éjszaka is! Az első hetekben a baba éjszaka is megéhezik, hiszen szervezete az anyatejet nagyon gyorsan megemészti. Az éjszakai szoptatásnak nagy szerepe van abban, hogy elegendő tej termelődjön a melledben.

* Ne használj cumit és cumisüveget, mert ezek rontják a baba szopási technikáját. Emellett a cumizó baba kevesebb időt tölt a melleden, ami a tejtermelés csökkenéséhez vezethet.



* Ne vedd el tőle a melledet, hagyd, hogy a baba az egyik emlődből addig szopjon, amíg akar, csak ezután kínáld neki a másikat! Ez azért nagyon fontos, mert a csecsemő így elegendő zsírdús "hátsó tejhez" jut. Ha a gyermekedre bízod, milyen gyakran és mennyi ideig szopjon, akkor a saját igényének megfelelő minőségű és mennyiségű tejet kaphat tőled.

* Ne adj az anyatej mellé kiegészítést! A fiatal csecsemő szervezete még éretlen arra, hogy más táplálékot megemésszen.
- A korai gyümölccsel és főzelékkel való hozzátáplálás meggátolja az anyatej tökéletes felszívódását, ami vashiányhoz vezethet. Ráadásul a kiegészítő táplálék elveszi a baba étvágyát és a helyet az anyatejtől.
http://www.kiskegyed.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése