Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 6., vasárnap

-SZÁJÁPOLÁS GYERMEKKORBAN


Szájápolás gyermekkorban

Miért fontos a szájápolás?

A maradó fogak egészségének egyik legfontosabb biztosítéka a tejfogak egészségének megõrzése. A tejfogak elváltozásai jól elõrevetítik a maradó fogak szuvasodásának esélyét. Ha kisgyerekkorban sikerül az étrendet és a szájápolást oly módon kialakítani, hogy a tejfogak nem romoljanak, az egy igen bíztató alap arra, hogy a gyermek - képességeinek fejlõdésével és tökéletesítve szájápolási technikáját - maradó fogait hosszú éveken keresztül épségben meg tudja õrizni.

Ha a tejfogakon szuvasodás jelei láthatóak, akkor az egyértelmûen arra utal, hogy valamit nem tökéletesen csinálunk. Ilyenkor igyekezni kell - akár szakember segítségét is igénybe véve - megoldást találni a helyzetre. A tejfogak szuvasodása ronthatja a kisgyermek általános egészségi állapotát, befolyásolja a rágást és a beszédét.

Mivel a tejfogak alapként, helyfenntartóként szolgálnak az állkapocs kialakulásához is, a szuvas tejfog elvesztése miatt elõfordulhat, hogy gyermekének maradó fogai rendezetlenül nõnek ki. Ebben az esetben késõbb fogszabályzásra lehet szükség.

Ezért fontos a fogszuvasodás megelõzése, a fogakon keletkezõ lepedék rendszeres eltávolításával, a helyes táplálkozás és a rendszeres fogorvosi vizsgálaton való részvétellel.


0-2 éves kor

A szájápolásnak a baba születésével kell kezdõdnie. Minden szoptatás, etetés után gyengéden meg kell törölni a csecsemõ ínyét. Ennek eszközeként használható egy ujjra csavart nedves gézlap vagy zsebkendõ.


Fogzás

Elsõként legtöbbször az alsó két metszõfog tör elõ körülbelül a születés utáni hatodik hónapban.

A fogzás ideje alatt az íny érzékenyebbé válhat, hiszen a fogak elõtörése kellemetlenséggel, fájdalommal jár. A kicsi rossz közérzetén segíthetünk, ha az ínyét ujjunkra csavart tiszta, nedves gézzel masszírozzuk.

Hûtött rágóka is segíthet enyhíteni a baba fájdalmait, mivel a hideg nyugtatja az érzékeny ínyt.

A fogzás kellemetlenségeinek enyhítésére használható Dentinox fogzást segítõ csepp is.


Szájápolás

Az elsõ fogak megjelenésével (6-8 hónapos korban) meg kell kezdeni a fogmosást. Természetesen az elején a szülõkre hárul ez a feladat. Naponta legalább kétszer, reggeli után és lefekvés elõtt fogkefe segítségével a fogakat tisztítani kell eltávolítva a lepedéket. A lepedékeltávolítás célja a fogszuvasodás és az ínybetegségek megelõzése.

Az áruházunkban kapható kimondottan olyan fogkefe, amely arra lett kifejlesztve, hogy a szülõ kényelmesen és gyengéden tudja megmosni a kisgyermek fogát.

Újra húzható fogkefe és fluorid mentes fogkrém >>>

10 hónapos kor körüli csecsemõ részére létezik úgynevezett babafogkefe, melynek feji részén pici gumitüskék vannak. Tisztító hatását a rágcsálásakor meginduló bõvebb nyálképzõdés biztosítja.

Egy éves kor után el lehet kezdeni tanítani a babát a fogkefe használatára. Ilyenkor azon kívül, hogy a szülõk megtisztítják a gyermek fogát, célszerû beszerezni az elsõ saját fogkefét, amit már egyedül használ. A gyermekeknek speciális fogkefére van szükségük, melynek különösen kicsi fején puha, mûanyag szálak találhatók. A fogkefék néhány hónap alatt elhasználódnak. 4-5 havonta, fertõzõ betegség esetén pedig azonnal, ajánlatos kicserélni õket.

Két éves korig nem feltétlenül az alapos fogmosás, hanem a rendszerességre nevelés fontos. A fogmosás semmiképpen nem szabad erõszakkal kivitelezni; az esti és reggeli tisztálkodás játékos részévé kell tenni. Legegyszerûbb megoldás a szülõkkel való közös fogmosás játéka, a példamutatás, mert a gyermekben ösztönösen él az utánzási vágy és az önállóságra törekvés. A rendszeresség hatására a gyermek hozzászokik a fogmosási ceremóniához, késõbbiekben pedig kézügyessége fejlõdésével a fogkefe mozgatása is egyre hatékonyabb lesz.

Ebben a korban a szájápoláson kívül a fogak egészségének megõrzése érdekében figyelni kell a következõkre is:
  • a természetes táplálás (szopás) fontossága
  • az anyatejes táplálás fontossága
  • megfelelõ cumi választása
  • édes folyadékok mellõzése

2-6 éves kor

Megfelelõ gyermekfogkefe és gyermekfogkrém használatával hat éves korig szülõi felügyelet mellett a fogmosás fokozatos tökéletesítése a legfontosabb feladat.


Milyen a választandó fogkefe?

A gyerekeknek speciális gyermekfogkefére van szükségük, melynek különlegesen kicsi fején puha, lekerekített végû sörték találhatóak. A fogkefét 3-4 havonként mindenképpen, fertõzõ betegség után azonnal ajánlatos kicserélni.



Milyen fogkrémet válasszunk?

A fogkrém választásánál fontos szempont, hogy a gyermek kedvelje. A kellemes ízû fogkrém élvezetesebbé teszi a fogmosást így a gyermek szívesebben használja és a megfelelõ hatékonyság is könnyebben elérhetõ.

A tejfogak tisztítására csökkentett fluoridtartalmú gyermekfogkrémet használjon, erre azért van szükség, mert a gyermekek hajlamosak a jó ízû fogkrém egy részét lenyelni. A túlzott fluorid bevitel a maradó fogak foltosodást okozhatja.

Fontos, hogy kisgyermekkorban csak kevés, maximum borsónyi mennyiséget kell a fogkrémbõl egyszerre használni.


Hogyan mossa meg gyermeke fogát?

A szülõ feladata a gyermek fogainak tisztítása nagyjából óvodás korig, de továbbra is szükséges, hogy a szülõ jelen legyen és felügyelje a fogmosást mindaddig, ameddig a helyes technika ki nem alakul. Nem csak azt érdemes ellenõrizni, hogy a fogmosás megtörténtét-e, hanem a helyes technikát is.

A gyermekek számára ajánlott fogmosási technika a következõ lépésekbõl áll:
  • A fogmosást kezdjük az elülsõ felsõ fogaknál. Helyezzük rá a fogkefét a fogak-íny határára, és apró, gyengéd ún. sikáló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket.
  • Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a fogak külsõ felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belsõ oldalát is tisztítsuk meg.
  • A következõ lépésben a metszõfogak belsõ oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függõleges helyzetben tartjuk.
  • Végül, apró, sikáló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is.
  • Ismételjük meg ugyanezeket a mozdulatokat az alsó fogaknál is.
Ebben a korban, a szájápoláson kívül, a fogak egészségének megõrzése érdekében figyelni el a következõkre is:
  • megfelelõ táplálkozás (nassolás)
  • édes folyadékok fogyasztása
  • fluor adagolás
  • rossz szokásokról való leszoktatás (cumizás, újszopás)
  • fogorvosi ellenõrzés

6-12 év, a fogváltás idõszaka

Ezt az idõszakot a fogváltás jellemzi. A bölcsesség fogak kivételével 12 éves korra kialakul a felnõttekre jellemzõ fogsor. A szájápolás szempontjából a legfontosabb, hogy a gyermek elsajátítsa az önállóan végzett tökéletes fogápolást.

8-9 éves kor körül lassan be kell vezetni a fogselyem használatát. Ez a leghatékonyabb eszköz a fogközök tisztítására.

Szükség esetén, ha a nyelv lepedékes, a nyelvtisztításra is oda kell figyelni.

A helyes és hatékony szájápolás elsajátításában nagy segítséget nyújt a plakkfestés. Ez egy otthon is elvégezhetõ, egyszerû, de ugyanakkor hatékony módszer a fogmosás ellenõrzésére. Különbözõ típusú plakkfestõk vannak forgalomban folyadék vagy tabletta formájában. Jellemzõjük, hogy a lepedéket elszínezik és ezáltal könnyen ellenõrizhetõ a fogmosás eredménye, illetve egyedivé tehetõ a technika. Addig és olyan eszközzel, módszerrel kell fogat mosni, ameddig a lepedéket sikerül teljes mértékben eltávolítani.

Ma már rendelkezésünkre állnak a fogmosáson kívül olyan módszerek, amelyekkel lehetõségünk van a fogainkat ellenállóbbá tenni (fluorozás); sõt, újabban a zománcból kioldódott kalcium is bizonyos mértékig visszaépíthetõ (remineralizálás).


Helyi fluorozás

A helyi fluorozás legegyszerûbb eszköze a fluor tartalmú fogkrém. Ma már mindenkinek ajánlott a fluoros fogkrém használata (a gyermek életkorának figyelembevételével). 12 év felett már a felnõtt fogkrémek használhatóak, amelyekben 1000 -1400 ppm fluor található. A fogkrémek leggyakrabban szervetlen nátrium-fluoridot vagy nátrium-monofluor-foszfátot tartalmaznak. Egy külön csoportot képeznek a szerves amin-fluoridot tartalmazó Elmex fogkrémek. A fogak erõsítésének hatásos módja ennek a gélnek alkalmazása, amit kizárólag hetente egyszer szabad használni. A fluorbevitelnek más formái is lehetségesek, pl. a szájvizek.

A fluor túladagolására, ami a fogak fehér színû foltosodását eredményezi, figyelni kell, és tudatosan a napi szájhigiénés rutinba be kell építeni. Különösen fontos ez olyan helyeken, ahol az ivóvíz fluortartalma magas. Magyarország településeinek zömére inkább az ivóvíz alacsony fluortartalma jellemzõ, de vannak kivételek. A különbözõ forrásokból (ivóvíz, fluortabletta, tea, ásványvíz, fogkrém, szájvíz, stb.) származó fluormennyiség összeadódik.


Remineralizáló kezelés

A Tooth Mousse megjelenésével, ami újdonságnak számít még a magyar piacon, egy újabb lehetõség van a fogorvosok kezében a fogszuvasodás megelõzésére és, bizonyos esetekben, a kezdõdõ fogszuvasodás kezelésére. Fogorvos javaslatára és felügyelete mellett otthon is használható.

Ebben a korban a szájápoláson kívül a fogak egészségének megõrzése érdekében figyelni kell a következõkre is:
  • Rendszeres fogorvosi ellenõrzés
  • Prevenciós program (barázdazárás)
  • Szükség esetén fogorvosi kezelés
  • Fogszabályozás

12-18 éves kor

Fogászati szempontból ennek az életkornak a következõ jellemzõi vannak:
  • Befejezõdik a végleges felnõttekre jellemzõ fogazat kialakulása, kivéve a bölcsesség fogakat, amelyek elõtörése elhúzódhat. Szájápolási szempontból a cél az egyéni sajátosságokat figyelembe vevõ tudatos szájápolás kialakítása. Az ehhez szükséges eszközöket a felnõtteknek készített teljes kínálatból választhatjuk ki. Segítségére lehet „A tudatos szájápolás” címû tanulmányunk, amit a hírlevél feliratkozóknak küldünk el.
Ebben az életkorban zajlik a fogszabályozó kezelések zöme, ami különös odafigyelést igényel. A fogszabályozó készüléket viselõ gyermekek szájápolása nehezített, ezért különleges, kimondottan erre a célra kifejlesztett eszközök állnak a rendelkezésre.

A bölcsességfogak elõtörése jellemzõen ennek az idõszaknak a végére tehetõ és – sajnos - gyakran okoz kellemetlenségeket. Ennek az oka az, hogy civilizálódásunk következtébe egyre kevesebbet rágunk és így az állcsontok is egyre kisebbek és fejletlenebbek lesznek. Az így kialakult helyhiány miatt a bölcsességfogak számára nincs elegendõ hely, ezért az elõtörésük megnehezített.

Célszerû szakemberrel megbeszélni és egy röntgenvizsgálattal eldönteni, hogy a bölcsességfogaknak milyen esélyük van az elõtörésre. Ha jók az esélyek, akkor az esetleges gyulladásos, fájdalmas periódusokat fokozott szájhigiéniával, fertõtlenítõ, pl. Corsodyl-os, szájöblítõvel, esetleg valamilyen gyulladáscsökkentõ ecsetelõ használatával át kell vészelni.
A bölcsességfogak idõszakosan nõnek, ezért akár többször is okozhatnak kellemetlenséget, mire végre elfoglalják végleges helyüket.

Ha a gyulladás az arc duzzanatával is jár, mindenképpen célszerû a fogorvost felkeresni, hiszen ilyenkor antibiotikum adására is szükség lehet.

Ha a röntgenfelvétel szerint a bölcsességfognak nincs helye a fogsorban vagy ferdén helyezkedik el, szükséges a sebészeti eltávolítását megszervezni.

Ebben a korszakban fontos figyelemmel kísérni az íny állapotát is, mert igaz, hogy az ínygyulladás gyakorlatilag bármelyik idõszakban jelen lehet, de léteznek olyan nagyon nehezen kezelhetõ, súlyos ínybetegségek, amelyek jellemzõen ebben a korban kezdõdnek.

A nyelvtisztításról is itt kell beszélnünk. A nyelvet normális körülmények között nem kell külön tisztogatni, de ha a felületén vastag lepedék található, azt már célszerû finoman eltávolítani. Ez a mûvelet azért lehet fontos, mert a kutatások azt igazolják, hogy a kellemetlen lehelet okozója gyakran a nyelvlepedék. Serdülõkorban, amikor amúgy is nagy érzelmi viharok zajlanak le az ifjak lelkében, nem szerencsés, ha megjelenik a kellemetlen lehelet.

Ha ilyesmit tapasztalnak és a nyelvtisztítás nem elegendõ (nyelvkaparók), természetesen léteznek erre a célra kifejlesztett termékek is. Ilyen pl. a TheraBreath termékcsalád.

Ebben a korban a szájápoláson kívül a fogak egészségének megõrzése érdekében figyelni kell a következõkre is:
  • rendszeres fogorvosi vizsgálat
  • prevenciós program
  • helyes táplálkozás
  • fogszabályozás
  • szakszerû fogorvosi ellátás, MI (minimal invasive) fogászat
  • a legfontosabb idõszak a káros szenvedélyek kialakulásának megelõzésében (dohányzás alkoholfogyasztás, drog)

Bármilyen kérdése, problémája van, beszélje meg fogorvosával!
http://www.szajplaza.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése