Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 21., hétfő

-A KIHŰLÉSRŐL


A KIHÜLÉSRŐL

A lesoványodott öregek már tíz fok körüli lakásban is lehűlhetnek, mert hiányoznak a didergéshez szükséges izmaik. A gyerekek vékony bőre már egy óra alatt megfagyhat. Sapka nélkül könnyen lefagyhat a fül, kesztyű nélkül pedig az ujjak, ha a kocsit kell kikaparni a hóból.



A kóros lehűlés nem csak a szélsőségesen hideg időjárásnak kitett hajléktalanokra, kinti munkát végzőkre jelenthet veszélyt.
- A tartósan fűtetlen lakásban tartózkodó idősebb emberek is halálra fagyhatnak, ha nem mozognak, és nincsenek a hidegnek megfelelően öltözve.
-"Az idősek sokszor betegek, alultápláltak, soványak, így hiányoznak az izmaik is, amelyek didergéssel hőt termelhetnének.
- Idős, beteg ember akár tízfokos lakásban is kórosan lehűlhet" - Leginkább a hatvanöt év felettiek veszélyeztetettek, akiknél még egyes betegségek vagy a gyógyszerek szedése is negatívan befolyásolhatja a hőérzékelést és a szervezet hőszabályozását.
- Az időseknél további kockázatot jelent a szellemi leépülés: a korral gyakran együtt járó mentális problémák miatt az érintettek már nem mindig képesek helyesen felmérni a külső körülményeket.
- Alzheimer-kóros betegeknél például az is előfordulhat, hogy a nagy hidegben túl messze távolodnak el otthonuktól, a visszautat azonban már nem találják meg.
A gyerekek bőre 1 óra alatt megfagyhat
Az idős és beteg emberek mellett a hidegben a legveszélyeztetettebbek az újszülöttek és a gyerekek.
- Gyermekkorban a hőveszteség általában gyorsabb ütemű, mint a felnőtteknél, a nagyobb fej-test arány miatt pedig fokozottabb lehet a fejen keresztül történő hőveszteség - ezért a sapka elengedhetetlen.
"Az újszülöttek különösen veszélyeztetett csoport, hiszen az ő hőszabályozásuk még éretlen, és nagyon vékony a bőr alatti zsírréteg, amely a lehűlést csökkenthetné" 
-Első fokú fagyási sérülés esetén a bőr elsápad, elfehéredik, mélyebb sérülések esetén viszont hólyagok képződnek, illetve elhalnak a szövetek."
Nagyon fontos a kiálló testrészek: végtagok, fülek, orr, kézujjak védelme. "Már az idén is volt olyan fiatal felnőtt betegünk, akinek biciklizés közben fagytak meg a fülei, és másodfokú fagyási sérüléseket szenvedett, mindössze másfél óra alatt" - mondja az aneszteziológus. "Olyan betegünk is volt, akinek az ujjai fagytak el, mert autójával elakadt a hóban, és kézzel volt kénytelen kiásni az autót. Ezért aki autóval indul útnak, vigyen magával hólapátot is!" - tanácsolja a szakember.
A hideg szárítja a bőrt, különösen igaz ez az idősekre, akiknek egyébként is szárazabb a bőrük. Tartósabb hideg levegőn tartózkodástól pedig fagyási sérülések is keletkezhetnek.
Ne alkohollal segítsük a hajléktalant!
A nagy hidegben történő alkohol- vagy droghasználat még egészséges embereknél is veszélyes lehet.
-Az alkohol hatására ugyanis a test hőmérsékletét melegnek érezzük, ez azonban megtévesztő, mivel az alkohol csökkenti a szervezet hővisszatartó képességét. Az alkohol és egyes kábítószerek - többek között a marihuána - kitágítják az ereket, ami csökkenti a didergés mértékét, vagyis romlik a hidegre adott természetes válaszreakció hatékonysága.
- "Veszélyesek az altatók, nyugtatók is, mert ezek szintén kikapcsolhatják a hőközpontot"

A lehűlés jelei
A kóros lehűlés kezdeti jelei a hidegrázás és a didergés, a sápadt vagy kékesszürkés színű bőr, az általános érdeklődés csökkenése (apátia), a rossz döntéshozatal, az enyhe egyensúlyzavar és a bizonytalan járás, a hadaró, érthetetlen beszéd, valamint a kéz és az ujjak ügyetlenné válása.
-Amikor már a törzs is a fokozott lehűlés jeleit mutatja, az izmok feszessé válnak, a pulzus és a légzés lelassul, álmosság és gyengeség lép fel, továbbá egyre zavartabbá válik az ember. A folyamat már viszonylag hamar eszméletvesztéshez vezethet, és ha a lehűlt ember nem részesül sürgősségi ellátásban, idővel életét veszítheti. Feltétlenül szükséges tehát, hogy ha az utcán kihűlt embert találunk, azonnal kérjünk orvosi segítséget a számára.

A lehűlt ember ellátása
A lehűlt ember egészségügyi ellátása a lehűlés súlyosságától függ.
-Enyhe esetben elég, ha a lehűlt személyt meleg pokrócokba csavarják vagy hálózsákba fektetik, majd olyan helyiségbe viszik, ahol kellően fel tud melegedni.
- Ha az áldozat ruházata nedves, az öltözéket minél hamarabb száraz ruhára kell cserélni. A fejet szintén érdemes betakarni, mivel ott igen jelentős lehet a hőveszteség.
Ha az illető eszméleténél van, és inni is képes, meleg folyadékot is érdemes adni neki, az alkohol mellett azonban a koffein is kerülendő.
- Nagyon fontos az is, hogy a lehűlt ember szervezete ne melegedjen fel túl hirtelen: a forró vizes fürdővel vagy a radiátorok alkalmazásával csak a didergés szüntethető meg, a testhőmérséklet emelkedése azonban lelassul.
Ha a lehűlés áldozata eszméletlen, akkor az első és legfontosabb teendő a személy légzésének és pulzusának az ellenőrzése, és a mentők kiérkezéséig szükség esetén újraélesztést kell alkalmazni.
A kóros lehűlés - orvosi szóval hipotermia - akkor fordul elő, ha a szervezetet ért hideg hatására a test hőveszteségének üteme meghaladja saját hőtermelésének mértékét.
- A végbélben mért úgynevezett maghőmérséklet 36 és 37,2 Celsius-fok között van, a legtöbb embernél ez 36,6 fokos testhőmérsékletet jelent.
 "A kóros lehűlés enyhe fokozatáról akkor beszélhetünk, ha a belső testhőmérséklet 32-35 Celsius-fok alá süllyed.
-Ha a testhőmérséklet 28-32 Celsius-fok között van, közepes súlyosságú a kihűlés,
-28 Celsius-fok alatt pedig súlyos. 26 Celsius-foknál megszűnnek a reflexek,
- 25 Celsius-foknál pedig leáll a légzés és bekövetkezik a halál"
Ha a kihűlt ember már nem lélegzik, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztését, és érdemes nagyon kitartónak lenni, mivel a lehűlt agy sokkal lassabban károsodik a csökkent oxigénigény miatt"

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése