Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 20., vasárnap

ELÁLLÓ FÜL


Elálló fül





A fül alaki eltérései igen változatos formát mutathatnak, de ezek közül a leggyakoribb az elálló fül.
-Akkor beszélünk elálló fülről, ha a fülkagylók a szokványos 10-15 foknál nagyobb szöget zárnak be a fej oldalsíkjával. A fül rendellenes állása lehet egy, vagy mindkét oldalra lokalizált. fülplasztika
Panaszt okozhat, ha a fülkagylók a fejhez viszonyítva túl kicsik, vagy túl nagyok, de előfordulhat hogy a fülkagyló egyes részei közötti aránytalanság áll fent, pl. túl nagy, lelógó fülcimpa. fülplasztika
Minden életkorban fordulnak hozzánk ezzel a kéréssel, hiszen ez az elváltozás egyaránt zavarja a gyerekeket, akiket csúfolnak az iskolában, hölgyeket, akik nem tudják hátrafésülni a hajukat, vagy férfiakat, akiknek emiatt előnytelen a megjelenésük.
fülplasztika
Az elálló fül született rendellenesség, kialakulásában nem játszik szerepet, hogy valaki „kiskorában elaludta a fülét”.
- Leragasztással nem lehet célt érni, mert a porcváz megfelelő állását csak műtéttel lehet megvalósítani.

Kezelés: , plasztikai sebész

Az általános iskola megkezdése előtt plasztikai korrekciót kel végezni. fül deformitás

Elálló fül korrekciója: ,

Az elálló füllel és a fül deformitásokkal feltétlenül foglalkozni kell, mivel már gyermekkorban is, de később még kifejezettebben személyiségfejődési zavarokat okozhat.
-Ez kihathat az ember teljes életére, gátlásossá, szorongóvá, visszahúzódóvá válik a gyermek.
-A műtéti megoldás után az esztétikai javulás mellett látványos a pszichológiai változás is.

A műtéti korrekcióval jó megvárni azt az életkort, amikor a gyermek maga kéri, vagy akarja a változtatást a társak csúfolódása miatt.
-Ez általában 5–7 éves kor. Előtte számára megmagyarázhatatlan kellemetlenségnek tesszük ki a gyermeket.
- Későbbi életkorban általában a hajviselet megváltoztatásának igénye miatt kérik a korrekciót, hasonlóan érthető okból.
- A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárt eredmény a jelen állapot javítása, és soha nem a tökéletesen ideális állapot.
A beavatkozás garantáltan fájdalmatlan gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

A műtét:

A műtét helyi érzéstelenítésben, valamint altatásban végezhető.
-A helyi érzéstelenítés, a műtéti terület érzéstelenítő oldattal történő beinjekciózását jelenti.
-Helyi érzéstelenítésben az operáció maga teljesen fájdalommentes, az érzéstelenítő hatásának elmúlása után az első éjszaka jár több-kevesebb kellemetlenséggel.  Plasztikai műtét

A fül mögött vezetett bőrmetszés után a porcos vázat a kívánt irányba beállítjuk, szükség esetén a porcból megfelelő nagyságú kimetszést végzünk, majd rögzítjük.
- Vérzéscsillapítást követően a bőrmetszést plasztikai varrattal egyesítjük. A műtét végén nyomó kötést helyezünk fel.

A beavatkozás után kb. 7–10 napig turbánszerű kötés viselése szükséges. Ezt a kötést a műtét utáni első–második napon ellenőrizzük. A kötés eltávolítása után már lehet hajat mosni, és még kb. 2 hétig ajánlatos a fület éjszakára kendővel védeni.

A varratszedés után (mely teljesen fájdalmatlan, nem kell félni tőle) már nem kell semmiféle kötés napközben, de kérni szokták, hogy éjszakára még két hétig védjék a füleket, lazán egy kendővel, vagy kisebb gyermekeknél egy sapkával, hogy ha álmában forgolódik, ne gyűrje meg a füleit.

 

 

Lehetséges szövődmények:

Valamely beavatkozás teljes szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények.
A korai szövődményekutóvérzés, vérömleny, gyulladás, bőrelhalás, porcelhalás – idejében felismerve jól kezelhetők.
 Késői szövődmény a túlhegesedés, vagy keloid képződés, de előfordulásakor, a műtétet követő három hónapon belül, injekciós kezelést lehet alkalmazni. Ritka esetben újabb műtéti feltárás is szükséges lehet.
Páros szervről lévén szó, a műtét utáni formai, méretbeli különbség előfordulhat.

Milyen eredmény várható?

A műtét után közvetlenül már jól látható az elért eredmény. Néhány hétig tart a bőr regenerációja, ez az eredeti szín és tapintat visszatérését jelenti.
A fülön fonákérzés jelentkezik, ami a fül bizonyos érzéstelenségét, egyben érzékenységét jelenti. Ez az állapot szintén magától rendbe jön.
A hölgyek nyugodtan feltűzhetik a hajukat, a férfiak pedig bátran mehetnek uszodába az új fülükkel.
http://www.fulspecialista.hu

  


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése