Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 22., kedd

A SZEMÖLCSÖK TIPUSAI


Szemölcsök

TALPI SZEMÖLCSA szemölcs igen gyakori bőrprobléma, ám az esetek többségében nem olyan komoly, mint amilyennek kinéz. A szemölcsök a Humán Papilloma Vírus (HPV) által okozott fertőzés következtében jönnek létre, az arra fogékony egyéneken, főleg gyermek- és fiatal felnőtt korban. A vírusnak legalább hatvan féle változata van, melyek különböző típusú szemölcsöket hoznak létre a testen.

A vírus a parányi sérülésen keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenálló képességet talál, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképződést indít meg.
- A szemölcsök lassan növekedni kezdenek, láthatóvá válnak, gyakran hajlamosak - a bőr nyirokkeringését kihasználva - a terjedésre, szóródásra (futószemölcs).


Típusai

Egyes szemölcsök csoportosan helyezkednek el (mozaik szemölcsök), mások elkülönülten, önmagukban. A szemölcsöket elhelyezkedésük és alakjuk szerint osztályozzák.

1. Közönséges szemölcs - verruca vulgaris
* Kerek, vagy szabálytalan alakú, karfiolra hasonlító növedék, közepében apró fekete pöttyök lehetnek.
* Átmérője általában 1 cm-nél kisebb.
* Színe lehet szürke, sárga, vagy barna.
* A kézen, talpon, térden, vagy az arcon jelenik meg, tehát olyan testtájakon, melyeket gyakran érhet sérülés. Az ujjak és a körmök körüli területen jön létre a periungualis szemölcs.
* Gyakori 10-16 éves gyermekek között.
* Átterjed az őt körülvevő bőrterületekre.

2. A közönséges szemölcs másik fajtája
* Fehér, kerek kinövések
* Gyöngyházfényű
* Középen van egy kis csatorna
* A kis csatornából kinyomható a fehér váladék
* Csoportosan jelenik meg
* A test bármelyik részén megjelenhet
* Leginkább 5 éven aluli gyermekeknél látható

3. Talpi szemölcs - verruca vulgaris
Kétféle, lábon megjelenő szemölcsöt különböztetünk meg.

* Szemölcs, amelyik befelé nő és fájdalmas.
* Mozaikszemölcs, amelyik felületesen terjed.


A talpi szemölcsök a járáskor létrejövő terhelés hatására ellapulnak; megvastagodott bőr veszi őket körül. Hajlamosak keménnyé, lapossá, érdes felszínűvé és jól körülhatárolttá válni. Általában kiemelkedő, húsos megjelenésűek a lábháton vagy a lábujjakon. Gyakran szürkék vagy barnák, és kicsi fekete közepük van.
-A tyúkszemtől és a bőrkeményedéstől eltérően a talpi szemölcsök hajlamosak számos kicsiny pontból - mint tűszúrásból - vérezni, mikor az orvos szikével leborotválja vagy levágja a felszínüket.
- Nagyon fájdalmasak lehetnek, amikor nyomás alá kerülnek a testsúly ráterhelése során.
-Főleg gyermekeknél és fiataloknál fordul elő nagyobb számban a talpi szemölcs, sportlétesítményekben, uszodákban és közös zuhanyozókban lehet elkapni.

Kezelése:
A talpi szemölcsöket általában töményebb szalicilsav-oldattal vagy tapasszal puhítják fel.
-Ez a kémiai módszer kiegészíti a szemölcs lekaparását, fagyasztását, vagy más savak alkalmazását. Az orvos más módszerekkel, például a szemölcsbe adott injekcióval is próbálkozhat, a talpi szemölcsök azonban nehezen gyógyíthatók.


4. Nemi szerveken megjelenő szemölcs
* Általában kisebb, mint 1 cm
* Rózsaszínes, vörös vagy barna színű
* Karfiolra hasonlít az alakja
* Kocsányon ül
* A végbél vagy a nemi szervek környékén található

Szexuális érintkezés alkalmával vihető át.
 Zavaró lehet szexuális aktus alatt, és ez is egy ok lehet arra, hogy orvoshoz forduljon, aki aztán el tudja távolítani. Az átvitel idejét nem lehet meghatározni - 1-8 hónap lehet, akár hosszú ideig is rejtett maradhat.

5. Fonalszerű szemölcsök
Hosszú, keskeny, apró növedékek, melyek általában a szemhéjon, arcon, nyakon vagy az ajkakon helyezkednek el.

6. Lapos szemölcsök
Gyermekeken és fiatal felnőtteken gyakoriak, általában csoportosan helyezkednek el az arcon és a kézfej háti részén, puha, sárgásbarna, rózsaszín vagy hússzínű foltok formájában
. Férfiak esetében a szakáll, nőkön a lábszár területén szintén gyakran jelennek meg, ott, ahol a borotválkozás miatt szétterjedhetnek.

7. A hegyes függöly (condyloma acuminatum) a hímvesszőn, a végbél körül, a női külső nemi szerveken, a hüvelyben és a méhnyakon jelenik meg. Szabálytalan, egyenetlen felszínű növedék, mely gyakran apró, karfiolszerű formát ölt.

8. A törzsön elhelyezkedő szemölcsöket molluscum contagiosu-nak nevezik.


A legtöbb szemölcs idővel magától is eltűnhet, mégis sokan joggal nem akarják ezt kivárni azok miatt a kellemetlenségek, esztétikai problémák és nem utolsó sorban az erőteljes fájdalmak miatt, amit okoznak.

A szemölcs vérehulló fecskefű kivonat segítségével gyorsan, könnyedén és biztonságosan kezelhető, kíméletes és hatásos eltávolítást tesz lehetővé!

A népi gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza a vérehulló fecskefüvet, mely szemölcsirtó és tyúkszem-eltávolító képességét fehérjebontó enzimei és a kelidonin (kelidonsav) szinergizmusának köszönheti.

Ezek a hatóanyagok a bőrrel érintkezésbe lépve azonnal elkezdik feloldani a szemölcs szövetét. A kivonat könnyen csöppenthető, vagy vattás pálcika végéről egyszerűen felvihető közvetlenül a szemölcsre, így a környező egészséges bőr nem sérül.

Az elhalt bőrsejteket minden egyes kezelés előtt a szemölcsről óvatosan le kell kaparni. Fontos, hogy a kezeléseket a szemölcs teljes eltűnéséig folytassuk, ez akár 3 hónapig is eltarthat
.
http://www.kez-labapolas.abbcenter.com
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése