Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 5., szombat

A VISSZÉR BETEGSÉGRŐL


Visszér betegség

Ki ne ismerné, legalább látásból, hírbõl a lábszáron kitüremkedõ, gyakran begyulladó, fájdalmas visszereket? Hány ember életét keseríti meg ez a betegség lehetetlenné téve a hosszan atrtó állást,, gyaloglást, kifekélyesedéseket, elhalásokat okozva. De mi az egész betegség oka? Lehet-e kezelni? Valóban kóroki tényezõ-e a hosszan egy helyben való állás?

ELÕFORDULÁS

Hazánk lakosságának 20-30%-át érinti a visszér betegség, tehát nem sorolható a ritka, kevés figyelmet érdemlõ betegségek közé.
-A betegek kb 5%-a krónikus vénás elégtelenségben, azaz már komoly tüneteket, panaszokat okozó varikozitásban szenved, míg 1%-uknál lábszárfekély teszi kellemtlenné mindennapjaikat.
- Ezen utóbbi állapotok az esetek döntõ többségében tartós munkaképtelenséggel, rokkantsági állapotba helyezéssel járnak, nem említve a súlyos egészségkárosító, életveszélyes szövõdményeket.
- A visszérbetegség erõsen öröklõdõ hajlamot mutat. Családi halmozódást lehet megfigyelni. E mögött általában a kötõszövet öröklött gyengesége áll,tehát már gyermekkorban,serdülőkorban is számolni kell vele.

PANASZOK

Kozemtikai (kanyargós, kitüremkedõ vénák, bokafeletti barnás elszinezõdés) panaszok, feszülésérzés, éjszakai lábikragörcsök, bizonytalan alsóvégtagi fájdalom, korai kifáradás, bokaduzzanat.

SZÖVÕDMÉNYEK

Leggyakoribb és igen kellemtlen következménye a visszérbetegségnek a láb táplálásában bekövetkezõ zavar, ami végsõ soron a bõr elhalásához, nehezen gyógyuló fekélyek kialakulásához vezethet.
-Az állandó vénás pangás lehetetlenné teszi a szövetekben felhalmozódó salakanagok, bomlátermékek elszállítását és az oxigén, táplálékkal való ellátást.
-Ez fokozatosan a bõr lilás elszínezõdését, kifényesedését, majd elhalását okozza.
- A gyógyulást nehezíti, hogy ahhoz még több táplálékra és jobb keringésre lenne szükség, mint az ép állapot megõrzéséhez.
Másik szövõdmény lehet, hogy az erekben a vér megalvad, jó tápanyagot szolgáltatva a kórokozóknak, begyullad.
-A meglassult, szinter teljesen megszûnt keringés elõsegíti a vér bealvadását.
- Ezzel az ér teljesen elzáródik, benne a folyékony vér helyett alvadt, szilárd massza található.
- A csökkent keringés egyben a szervezet védekezõ mechanizmusait, az immunrendszer mûködését is károsítja.
- Mindezek eredményeként megtelepednek és gyorsan szaporodnak a baktériumok, súlyos, fájdalmas gyulladást okozva.
Amennyiben a gyulladás és véralvadás a mélyvénák felé is beterjed, az állapot még súlyosabá válik, a láb keringése szinte teljesen megszûnhet. Végeredménye lábelhalás, amputáció lehet. Amennyiben azonban a vénában található alvadt vérrög leszakad, a tüdõbe jutva életveszélyes, halált okozó tüdõembóliához vezethet.

TERÁPIA

Belgyógyászati
-Az úgynevezett konzervatív, tehát nem sebészi kezelésnél a vénáésrendszer mûködését igyekszünk helyreállítani.
-A vénás tágulat megszûntetését segíthetjük kompressziós, szûk rugalmas harisnyákkal.
-Az endothel és simaizom funkció helyreállítására számtalan gyógyszer ismert. Legtöbbször az orvos véralvadást gátló szer szedését is elõírja.
-Az izmok ármalást elõsegítõ feladatának ellátása érdekében gyakran mozgassuk, tornásztassuk a lábunkat.
- A véroszlop magasságának csökkentését szolgálandó keveset álljunk.
- Pihenésnél lábunkat helyezzük magasra, valamilyen székre, hokkedlire.
- A fenti kezelések azonban csak szövõdmény mentes enyhe visszérbetegségben alkalmazhatók!

Sebészi
-A funcionálisan már helyre nem állítható visszereket sebészileg kell kivonni a forgalomból.
-Ez történhet un. sclerotizálással, amikor mesterségesen, injekció segítségével kisebb gyulladást okozunk a megfelelõ érszakaszban, ami a beteg ér teljes elzárásához vezet. Másik megoldás a beteg érszakasz eltávolítása, lekötése.

AZONNAL FORDULJON ORVOSHOZ
- hirtelen feszítõ érzés a lábban
- járásképtelenség
- láb hirtelen kivörösödése, megdagadása
- körülírt helyen vörösség, a bõr hõmérsékletének növekedése
- fekély kialakulása



VIZSGÁLATOK

Doppler ultrahang Doppler ultranaggal az áramlásviszonokat lehet az erekben megállapítani. Tehát, hogy a vér milyen irányban és milyen sebességel folyik. Vénaelégtelenségkor az áramlás meglassul, súlyosabb esetben pedig mefordul, a szív helyett a lábfej felé halad.
- A vizsgálattal megállapítható a mély és felületes vénák közti vénahidak és a mélyen futó vénák állapota, áramlásviszonya is.
Phlebografia
-Röntgen kontrasztanyaggal végzett vizsgálat, ezzel is a vénás folyás mértékét, a billentyûk helyzetét és állapotát vizsgálják.
Különbözõ próbák
-A beteg járatása, végtag emelése süllyesztése, szorítõ kötések felhelyezése során bekövetkezõ változások mind mind fontos adatkoat szolgáltatnak az orvos számára a vénák állapotáról, a betgség súlyosságáról.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése