Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 31., szombat

DRÁKÓI SZIGOR

Drákói szigor

- Háromévesek irány az ovi!


. A Figyelő Online-nak nyilatkozó óvodai pszichológus szerint nem lehet kötelezően háromévesen óvodába kényszeríteni egy gyereket. A szakember azt mondta: hároméves korban még nagyon különböző érettséggel rendelkeznek a kicsik. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke Fábián Katalin nem érti a törvényalkotókat, miért ragaszkodnak a háromévesek kötelező óvodába járásához. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkerestük, de egyelőre nem válaszoltak a kérdéseinkre.

2014. szeptember 1-től az a kisgyerek, aki 2014. augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában kötelezően részt kell vegyen óvodai foglalkozáson. A jegyző a szülő kérésére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól.
Nem szerencsés a gyerekek fejlődése szempontjából kötelezővé tenni háromévesen az óvodát.Sokan javasolják hogy legkésőbb 5 éves kortól legyen kötelező az oviba járás.
A Figyelő Online által megkérdezett óvodapszichológus szerint nem szerencsés merev határt szabni annak, hogy a gyerek hány éves korától járjon óvodába.
Fontos figyelembe venni az egyéni fejlődésmenetet, amiben nagy különbségek vannak a gyerekek között. A szakember példaként említette, hogy van, aki hároméves korában még nem képes leválni a szülőkről és szomorúan tölti el a napjait az óvodában és a szokásos pár hetes beszoktatás után sem javul a hangulata, folyamatosan a hozzátartozóit keresi. Van, aki még háromévesen nem szobatiszta A pelenkás gyerekekre nincsen felkészülve az óvoda, hiszen amíg egyet tisztába tesz az óvó néni, addig ki foglalkozik a többi 27-30 gyerekkel. De az is lehet, hogy a hároméves kicsi nem képes még olyan szintű kommunikációra, amit az óvoda alkalmazottja megért.
A szakember arra a kérdésre, hogy kell-e minden háromévesnek óvodába járni, egyértelműen azt mondta: nem lehet törvényileg szabályozni az óvodaérettséget. Márpedig az óvodára is meg kell érni - tette hozzá. Nem biztos, hogy minden gyereknek 3 és 6 éves kora között szüksége van egy három évig tartó időszakra, amíg felkészült az iskolára.
Az óvodáskorúakkal foglalkozó pszichológus szerint a csoportok létszámát tovább emelni már nem lenne szerencsés, már most is olyan nagy a zajterhelés az óvodákban, hogy egy kisgyerek egészséges fejlődését nem segíti, ha a csoportlétszám növelésével még több zajjal terhelik a gyerekeket és a pedagógusokat egyaránt. A szakember szerint minél többen vannak egy csoportban, annál többet kell egymásra, vagy a felnőtt segítségére is várni. A kisgyerekeknek honnan lehetne ennyi türelme?- teszi fel a kérdés az óvodai pszichológus. A gyerekek lelki fejlődésével foglalkozó szakember szerint, ha gyerek már jobban tud késleltetni, kevesebb konfliktussal és csalódással tud a helyzetekhez alkalmazkodni.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése