Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 17., szombat

MESSZE SZÓLT A TÁROGATÓ SZATMÁRHEGYEN

MESSZE SZÓLT A TÁROGATÓ SZATMÁRHEGYEN

Ma 2014 május 16-án Páskándi Géza megemlékezésén megszólalt a rég nem hallott tárogató szatmárhegyen. Szinte hívta a  csillag és tükörhegyieket,megtört sorsú öregeket,csillogó szemű unokáikkal hogy emlékezzenek a magyar szó nagy játékmesterére az igaz magyar emberre aki éltető reményük marad mindvégig anyanyelvük ápolásában.
Már végkép beigazolódott hogy Géza az Ő egyedülálló nagy nemzeti szimbólumuk. Tudatosult bennük hogy szimbólum,jelkép nélkül nincs nemzeti öntudat,emberi méltóság vagy reménysugár a fenn maradásunkhoz. A szimbólum-időtálló nemzedékeken átívelő,érzelmileg,erkölcsileg fenntartó,felemelő erő egy közösség életében.
Jól eső érzés,hogy mi mindannyian Páskándi Géza barátai és tisztelői,adott történelmi időben és körülmények között felismertük ezt a tényt és igyekeztünk átörökíteni az elkövetkezendőknek hogy  ápolják emlékét tisztességgel.
A megismétlődő megemlékezések alkalmasak  arra ,hogy ne törjön meg az itteni magyarság összetartó ereje,hogy gyermekeik szájából ne apadjon ki az igaz és szép magyar szó.
Fülemben összecseng a tárogató távolba zengő hangja és a szavaló gyermekek üde jövőt ígérő versek szavaival.
Mélyen emlékezetembe vésődött a Gézával és barátainkkal töltött idők hajnali tárogató szólói,és a Krasznahorka büszke várát éneklő és egy jobb jövendőbe reménykedő sorstársaink  dala.
 Amikor megkérdeztük az özvegyét hogy mi volt Géza kedvelt hangszere habozás nélkül felelt-a tárogató Talán az itthoni,szatmári emlékek is hozzájárultak ehhez.  Ezzel az örömteli nappal és kedvenc hangszerének az egész szatmárhegyet beborító hangjával emlékezhettünk a legnagyobb tisztességgel Páskándi Gézára.


Irásom talán egysíku-nem szól a verőfényes tavaszi napról,a szatmárhegyi tobzódó orgonatengerről,az igen tisztes résztvevőkről,a szavaló müvészekről gyerekekről,a szinházi előadásról a sok részrtvevőröl,a rendezők erőfeszitéseiről hanem csak egy pillanatnyi érzésvilágról amit ez a nap ajándékozott nekünk és ami úgy marad meg emlékezetünkbe mint Géza magyar szellemiségének a kifejezője-a tárogató hangjának minden rezdülése.
Dr.Bauer Béla
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése