Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 15., csütörtök

FÜLZSIR DUGÓ

      Fülzsír dugó - (Cerumen)

Kiváltó ok:a hallójáratban fülzsír termelődik, melynek feladata a külső hallójárat bőrének a védelme a baktériumoktól, gombáktól, valamint a kiszáradástól való óvása. Ha a fülzsír eldugítja a külső hallójáratot, halláscsökkenés lesz a következménye.
Betegség lefolyása: a hallójáratban a verejték és faggyúmirigyek mellett fülzsír termelő mirigyek találhatóak, melyek a fülzsírt termelik. A fülzsír védi  a hallójárat bőrét a kiszáradástól, felázástól, valamint baktérium- és gombaölő hatású, és elriasztja szagával a különböző rovarokat is. A hallójáratban lévő fülzsír öntisztulással folyamatosan ürül a fülkagyló felé. Ha ezt a folyamatot bármi megzavarja, akkor nem tud kiürülni és felhalmozódva eldugítja a hallójáratot. Ezt leggyakrabban magunk idézzük elő, helytelen fültisztítással. Pl. a fültisztító pálcikával történő tisztogatás során a képződött fülzsírt beljebb juttatjuk. A hallójárat csontos részén lévő fülzsír biztosan mesterséges módon került oda, mert ott már nincsenek fülzsír termelő mirigyek, és ott már nem működik az öntisztulás sem, így az oda juttatott fülzsír kijutni már nem tud. A következő tisztítás alkalmával újabb adagot juttatunk beljebb, végül egy fülzsírdugó alakul ki, ami nagy mérete ellenére sokszor nem okoz halláscsökkenést, ha valamennyi rés marad még (elegendő néhány tized mm is) a dugó és a hallójárat fala között. Fürdéskor azonban a cerumen megduzzad, mint a rumba áztatott mazsola és teljes mértékben elzárja a hallójáratot, amit  azonnal észlelünk, mivel hirtelen teljes süketség alakulhat ki. Halláscsökkenés mellett úgy érzezzük, mintha bedugult volna a fülünk, feszítő fájdalom jelentkezhet. A pálcikával történő túlzott tisztogatás több okból is káros lehet, mivel a pálcika végén lévő vatta nem steril, sokféle fertőzést lehet a fülbe bejuttatni, illetve a hallójárat bőrén természetesen is számos baktérium lakozik, és ezeket az apró hámsérüléseken a mélybe juttathatjuk és emellett a dobhártyát is átszakíthatjuk vele. Akár a bolygóideg hallójárat bőre alatt futó ágának ingerlését is kiválthatjuk, mely erős köhögési rohamot okozhat.
Panaszok, tünetek: egy vagy kétoldali halláscsökkenés, füldugulás, búgó jellegű fülzúgás, nyomásérzés a fülben.
Szövődmények:  fertőzéses külsőfül-gyulladás.
Megelőzés: ne használjunk fültisztító pálcikát, ha mégis alkalmazzuk akkor az óvatos, kifelé kotró mozdulatokkal történjen, és javasolt előtte a vattát babaolajba mártani. Fürdéskor csak addig nyúljunk a hallójáratba, ameddig az ujjunk kényelmesen beér!
Read more: http://fulorrgege-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése