Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 12., hétfő

EMLÉKEZTETŐ-A TABAK ÉS PÁSKÁNDI GÉZA-

EMLÉKEZTETŐ-A TABAK ÉS PÁSKÁNDI GÉZA-

                   Azok nevében szeretnék néhány gondolatot leírni, akik a 1964-es évektől kezdődően a Szatmárnémeti magyar értelmiség egy csoportját vagy rétegét alkották, és gondolkodásban szellemiségben,alkotókészségben,hasonló értékrendet képviseltek, olyan időkben, amelyekben az egysíkú-fanatizált értelmiségi modelltől eltérni - eredendő bűn- volt. Az írás aktualitását jelzi hogy a társaság törzstagja volt Páskándi Géza is.
                   A fiatal férfinépség a -csontos dobozából-kibuggyanó értelmi és érzelmi töltetével  nem tudott mit kezdeni, a kor nagyon szigorú eszközeivel behatárolt életterében. Lehetetlen volt  retorzió nélkül kitörni a történelmi idő szorító markából és hol, zsiványságokkal-hajnalig tartó vitákkal a Tabak-ban-szeretett barátunknál Molnár Misunál  és  az azt követő nótaestekkel a –Tivoliban-Tojással a világtalan cigányprímással,és a korunkhoz kötődő –bocsánatos bűnökkel- töltötte az estéit, az árgusszemű kopók díszkísérete mellett
                   De a dinom,dánom közepette mindig elhangzott egy-egy a sárga majorosi vagy németi városrész,csibésznyelvének szókészletéből egy-egy ízes,de mindenki által ismert szó, amiből mindenki értett. Ez tulajdonképpen egy –politikai tolvajnyelv volt ami csak meghatározott dobhártyákon hatolt át. Mindezeket természetesen megelőzte a –Lepoloskázás-/lehallgatók asztalok és székek alatt./.
                  Ez a baráti kör íratlan szabályaival,csupán az egyűvé tartozás,a szolidaritás,a történelmileg nemes önzetlen,mindenkor segítőkész erkölcsiségével, életre szóló barátságokat ajándékozott mindenki számára.
                   Az erkölcsi öntisztulás és öntisztítás állandó jelenléte közöttünk, távol tartotta tőlünk a kishitűséget a megalkuvást és mindazt ami emberileg erkölcsileg kivetendő. A vélemény különbségek amik a viták hevében olykor felfokozottak voltak,nem zavarták a szellemi harmóniát,nem ejtettek sebet senki érzelmi énjén.
                   Egy kiegyensúlyozott társadalmi értékítélet jellemzett bennünket,egy standard demokrácia szellemisége,szélsőségek nélkül,de mély –főhajtással úgy a polgári mint a baloldali értékek előtt.
                   A bohém hangulat,a sziporkázó elmék villanásai,olykor napokig mosolyra fakasztott bennünket és felritkították azt a szellemi köd fágyolt ami bennünket körülvett.
                   Sok barátunkat elvesztettük,mások eltávoztak az országból mert így hozta a sors,,egyesek az erdélyi magyarság kiválóivá lettek-de mi a –végváriak-hogy mindannyian együtt élünk szellemiségünkben,barátságunk emlékét őrizve és mindezt leírva a fiatalok okulására,hogy a szeretet a hit az igaz barátság nem veszhet el az –újra meg újra feltupírozott esze ment politikai,társadalmi habrangy elméletek között.
                   Ezek voltunk MI a –TABAK kávéház mondhatni állandó lakói.-Molnár Misu hol fizető,hol hitelben fogyasztó vendégei. -Döntő többségünkben szatmári KÖLCSEI-sek,közöttűnk Páskándi Gézával .meg gyötört hitünk és sorsunk szavakba vésett mentorával.
                   Tehát az Erdélyi Magyar színjátszás kiválóságaitól kezdve,a KOSSUTH díjas drámaíróig és a többiek akik hittel és méltósággal szolgálták a maguk szintjén Szatmár társadalmát.
.
                   Mindig szeretettel vártuk GÉZÁT hogy megtérjen szülő városába,éreztük és megéltük zsenialitását. Tanúi voltunk mindannyian nyugtalanságának,és számunkra nem mindig áttekinthető de később beigazolódott nagy igazságainak. Mindezekért elnéztük neki a zsenik autentikus rigolyáit-amik különben nem voltak sértőek számunkra.
                   A Mi életünk,életutunk egy Kölcsei-s,hagyomány töredéke amit úgy igyekeztünk ápolni hogy halála után megalakítottuk a –PÁSKÁNDI GÉZA BARÁTI TÁRSASÁGOT ,mert úgy éreztük hogy ez jelképe lesz mindannyiunk önbecsülésének,szellemiségének és hovatartozásának,de főként egy egyedülálló szellemi hagyaték ápolásának.
                   Szolgáljon ez a néhány gondolat az elkövetkezendő időkben,életünk és lényünk igazolására-megfelelő követőkre találva.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése