Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 28., szerda

AZ ARCON ELŐFORDULÓ ÖVSÖMÖR KEZELÉSE TÖBB ÓVATOSSÁGRA INT

AZ ARCON ELŐFORDULÓ ÖVSÖMÖR KEZELÉSE TÖBB ÓVATOSSÁGRA INT -KÉPES ILLUSZTRÁCIÓ-



A kiütések leggyakrabban a törzsön és az arcon jelentkeznek, de bárhol a bőrfelületen megjelenhetnek. A törzsön jobban észrevehető az övszerű elhelyezkedés, más testtájakon az idegek lefutásának ismerete szükséges ahhoz, hogy észrevegyük az összefüggést. A hólyagok általában 2-3 hétig állnak fenn.
A kiütések égő érzéssel járnak, gyakori a fájdalom, mely akár a kiütések jelentkezése előtt 2-3 nappal is fennálhat már. A fájdalom lehet enyhe, de elviselhetetlenül súlyos is. Főleg idősebb korban jellemző, hogy a fájdalom akár hónapokig is fennállhat a kiütések elmúlása után ("posztherpeszes neuralgia").
A kiütések apró hólyagokból állnak, melyek csoportosan helyezkednek el. Gyakran kifakadnak, így egy idő után már nem láthatók, helyettük nedvező-pörkkel fedett terület marad. Gyakran felülfertőződik baktériumokkal, ilyen esetekben nem könnyű megmondani, elsősorban mi is okozza a panaszokat: a vírus vagy a baktérium.
Gyermekkorban az övsömör gyakran alig okoz panaszt, felnőttkorban előfordul rossz közérzet, láz, fájdalom. Nyirokcsomó gyakran tapintható az érintett terület közelében. Az arcon lévő tünetek az agyidegeket követik, ezeknél nagyobb óvatosság szükséges, mert például érinthetik a szemet is, akár szaruhártyafekély is kialakulhat.

IKONOGRÁFIA

1-


2-


3-
KLASSZIKUS MEGJELENÉSI FORMA

4-


5-
kLASSZIKUS MEGJELENÉSI FORMA

6-


7-


8-



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése