Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 31., szombat

BOLHÁK-BOLHACSIPÉSEK KÉPEKBEN

BOLHÁK-BOLHACSIPÉSEK KÉPEKBEN







Kutyán és macskán a kifejlett bolha telepszik meg. Nem elég, hogy csípik az állatokat, de a nyálukban található allergén révén allergiás bőrgyulladást is kiválthatnak. A fertőzött állatok allergiássá válhatnak a sorozatos bolhacsípések révén. Az allergiás bőrgyulladás a kutyák és a macskák leggyakoribb bőrbetegsége. Általában hosszú és költséges kezelést igényel. Kutyáknál első jelei a bőrön megjelenő pörkök és a viszketés. A dörzsölés, nyalogatás és harapdálás a szőr megritkulásához vezet és a bőrön nedvedző ekcéma alakul ki. Macskáknál pörkkel fedett csomók alakulnak ki és az állatok megállíthatatlanul vakaróznak.
Kedvenceink bőrbetegségeinek több mint 90%-át a bolhák okozzák. Ezen felül a bolhák a kutya galandférgének a köztigazdái, ami humán-egészségügyi jelentőséggel is bír.
Az állatokon látható kifejlett bolhák csak a bolha-populáció 5%-át teszik ki. A fennmaradó 95% pete, lárva és nimfa alak, amelyek az állatok lakókörnyezetében találhatóak meg, illetve mindenhol, ahol az állatok megfordulnak. Ezért mondhatjuk, hogy minden egyes észrevett bolha mögött nagyszámú fejlődési alak áll. A bolhák a kutya és a macska állandó élősködői és egész évben előfordulnak.
A bolha-peték ragadósak. A kifejlett nőstények az állat szőrére rakják le a petéiket. A lerakás után néhány órával leesnek az állatról és méretüknél fogva észrevétlenül bújnak meg az állatok környezetében, a padló repedéseiben, szőnyegekben, bútorokon és az állatok fekhelyén. A lárvák általában 2-5 nap alatt kelnek ki.
Az apró, halvány, ovális alakú lárvák naponta akár 50 cm-t is képesek megtenni. Fényre érzékenyek, ezért elbújnak a repedésekben. Szerves törmelékkel, a kifejlett bolhák ürülékével, az állatokról lehulló hámpikkelyekkel vagy akár galandféreg petékkel táplálkoznak. 1-2 hét elteltével bebábozódnak.
A fejlődési ciklus következő stádiuma a báb. A bábok rendkívül ellenállóak a hővel, a kiszáradással és a nedvességgel szemben. A rájuk tapadó por még egyes rovarirtó szerekkel szemben is védelmet nyújt. A bábok olyan bolha-rezervoárt alkotnak, amelyet rendkívül nehéz kiirtani. Akár 140 napig is ilyen "alvó" állapotban maradhatnak, majd hirtelen kifejlett élősködővé alakulnak. Ezt a lépést általában a hőmérséklet vagy a szén-dioxid szint lokális emelkedése, esetleg a környezetből eredő mechanikai nyomás vagy rezgés váltja ki. Azaz a gazdaállat szükséges feltétele a bábok kifejlett bolhává való átalakulásának.
A fiatal, kifejlett bolha rendkívül érzékeny. Azonnal találniuk kell egy gazdát – egy kutyát vagy egy macskát. A gazda szőrzetére ugorva rögtön megkezdik a vérszívást és az első vérszívást követően már akár 24-48 óra elteltével párzanak. A fiatal nőstények folyamatosan rakják a petéket, általában napi 50 petét, 100 napon keresztül. Kedvező körülmények között a teljes fejlődési ciklus 21-28 nap alatt lezajlik, és a rengeteg kikelő petének köszönhetően a bolhák száma drámai gyorsasággal emelkedik.


IKONOGRÁFIA

1-


2-


3-


4-


5-


6-


7-


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése