Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 7., szerda

TÖMÖR IGAZSÁG A DOPPING SZEREKRŐL

A tömör igazság a doppingszerekről, a testépítésről és a szteroidokról

A dopping kérdése egy nagyon kényes, de egyben nagyon fontos és aktuális téma, amelyet kifejezetten az aktualitása, és jelentősége miatt néha elő kell vennünk.

Gondolj Ben Johnson esetére a szöuli olimpián, vagy a mindig felbukkanó profi kerékpárosok kálváriájára Franciaországban. Ezek az esetek az érintettek számára a kemény konzekvenciák miatt nagy jelentőséggel bírnak.
Képzeld el azt a helyzetet, ha pl. az ezévi Mr. Olimpia, egy pozitív doppingteszt után vissza kell hogy adja a címet. Saját hibája! Mondhatnád könnyűszerrel, de ez nem csak túl egyszerű, hanem képmutató is, legalábbis részben.
Az élsportokban doppingszerekkel már a Helsinki-i olimpiai játékok óta élnek. Már ilyen régóta vitatják az anabolikus szteroidok teljesítménynövelőként való alkalmazását. Ezalatt etikai, orvosi, és morális álláspontokat vitatnak.
Mikor kezdődött a doppingkorszak?
A doppingszereket a sportolók a testépítésbe a súlyemelőktől vették át. Úgy feltételezik, hogy az első testépítők az 50-es években kezdtek el szedni doppingszereket, és anabolikus szteroidokat. Mai felismerések szerint ez hosszú időn át, csak egy relatív szűk körre korlátozódott. Majd 1980-tól kezdve a doppingszerek használata általánossá vált. Nagyjábol ekkor kezdték el szorgalmazni a szerekkel való visszaélések számának lecsökkentését.
Mai becslések alapján az USA-ban körülbelül 10000 illegális forrása van az anabolikus szteroidoknak (többnyire fekete piaci kereskedők, és csak a profitra éhes üzletemberek), és több száz illegális gyártó.  Ezen felül még többezren importálnak ilyen szereket külföldről.
Mik azok az (anabolikus) szteroidok és hogyan hatnak? 
Az anabolikus szó izomzatépítőt jelent angolul. Az anabolikus szó nem egyenlő a szteroid gyógyszerekkel!
Az anabolikus szteroidok férfi hormonokból készült gyógyszerek. A gyógyszerek gyakran úgy hatnak, hogy befolyásolják különböző struktúrák átengedő képességét. Ezt szeretném egy példával érthetővé tenni: a bőrünk normális esetben egy zárt burok, ha nem így lenne, rövid időn belül elárasztanának minket a baktériumok, és kórokozók, ez által megbetegednénk, sőt meg is halnánk. Amikor a bőrére juttatsz egy testápolót, akkor ez maximum néhány tized milliméter mélyen hatol be a bőrödbe. Ha ezt a krémet valamilyen gyógyszerrel keverik, ami megnöveli a bőr átengedő képességét az által, hogy több bőr-sejtreceptort nyit meg, képes a krém bejutni a test keringési rendszerébe.
Ehhez hasonlóan hatnak a szteroidok is, megváltoztatják egy bonyolult folyamat során az izomsejtreceptorok biokémiáját. Megnyitják az „androgén képző globulinokat” az izomsejtek felületén. A szteroidreceptor-összetételnek ezáltal szabad útja van a sejtmagok felé. Ekkor a DNS (dezoxinukleinsav) az RNS-eket (ribonukleinsav) a riboszómákhoz utalja, melyek ezt követően több sejtfehérjét kezdenek termelni. Ez az új fehérje, pedig új genetikán kívüli izomszövet alkotóeleme lesz. Ez viszont csak akkor működik, ha a kemény edzés alatti izom-összehúzódás az ehhez szükséges ingereket kelti.
Kiderült, hogy a szteroidok önmagukban, vagyis terhelés alatti izom-összehúzódás nélkül, hatástalanok. Abból indulnak ki, hogy egy kemény edzés során alkalmazott szteroidok mellett kellő mennyiségű kalóriát, és fehérjét is rendelkezésre kell bocsátanod, ahhoz hogy a riboszómák az így felvett fehérjéket a felerősített proteinszintézis során fel tudják használni.
Vagyis szteroidok csak akkor hatnak, ha egyidejűleg megfelelő mennyiségű fehérje és a fizikai edzésingerek is rendelkezésre állnak. Az izomtömeg felépítése testépítés során a sejtek túlterhelése miatt jön létre, az edzés alatti erős izom-összehúzódás közben, illetve az izomsejtek apró sérülései miatt. Itt támogatják a szteroidok a sejtreceptorok biokémiai folyamatai által a már lezajló folyamatot úgy, hogy további receptorokat nyitnak meg, ami pedig a sejteket még erősebb izomnövekedésre készteti.
Az így elért izomnövekedés nagyobb, mint a hagyományos edzésnél elért. Ez magyarázza a szteroidoknak olykor már csodaszerűre eltúlzott hatását tömegnövekedés tekintetében. Így az is egyértelművé válik, hogy egy ilyen mértékű tömegnövekedés szteroidok nélkül nem lehetséges, legalábbis közel sem ilyen mértékben, és ennyi idő alatt.
Mi szól egyáltalán az (anabolikus) szteroidok ellen?
Ha csak a pozitív oldalát nézzük, testépítők, mint minden más sportoló, azért szednek szteroidokat, hogy megvalósítsák álmukat, vagy elérjenek egy ideált, elérjék a céljukat, vagyis a bajnokavatást! Ehhez jön még az is, hogy a szteroidok használata mára általános lett, így az ember egy őt támogató és motiváló közösség része, akik hozzá hasonlóan egy ideált követnek.
Itt az is hatással van, amit szerintem ideje kimondani (és sok más testépítő szerint is), hogy a testépítésben túlzott a célkitűzés. Ugyanígy manifesztálódik az elképzelés egy testépítőről, hogy egy óriási izmokkal rendelkező, de mégis pengeélesen definiált Superman.
Nem kell mást tenned, csak nézd meg a nagyobb versenyek győzteseit és akkor felismerheted azt, hogyan változott és változik a versenyzsűri értékelési rendszere. Megfigyeléseink szerint, viszont az utóbbi időben egyre inkább hangzik el az, hogy ezt a fejlődést nem fogadják el kritika nélkül. Gyakoriak a kommentek: “ő csak a szteroidok miatt nyert” stb stb.
Az izomfejlődés túllépett a csontépítés leszűkítésén, az izomzat harmóniájának helyén sok esetben undorító csomók és duzzanatok léptek fel. Reeves más volt, belénk fojtotta a levegőt, nem puszta izomtömeggel, mint a mai bajnokok, hanem a megtestesült tökéletesség alakjával.”
Melyek az anabolikus szteroidok mellékhatásai?
Ez után a kis kitérő után térjünk vissza az eredeti témához. Mint ahogy már említettem, a szteroidok gyógyszerek és mint minden gyógyszernek, ezeknek is vannak mellékhatásai, ezeknek a száma ijesztően magas és súlyos fokú.
 Itt lesz igazából egyértelmű, miért szól minden a szteroidok ellen. Ezek a veszélyes mellékhatások többnyire ismertek is: heresorvadás, ginekomasztia (női mellképződés férfinál), magas vérnyomás, megnövekedett rizikó szív-, és érrendszeri betegségekre, pattanásodás, személyiségváltozás és májkárosodás hogy csak néhányat említsünk.
Megerősödött fehérjeszintézis esetén a májadnak több maradványt kell eltávolítania a szervezetedből. Ennél a méregtelenítésnél valóban megtörténik kis mennyiségű méreg feldolgozása. Idővel viszont a májsejtek nem bírják és porózussá válnak.
Ugyanolyan súlyosak a pszichológiai, mint a fiziológiai mellékhatásai, vagyis a személyiségváltozások vagy a viselkedészavarok.
De ez az átmeneti növekedés a szexuális igénynél általában a szenvedély elveszítésével jár, gyakran szexuális funkciókban keletkező zavarokkal együtt. Ennek többek közt a fent említett heresorvadás az oka, amelyek a szteroid hatására kevesebb tesztoszteront termelnek.
Ha ez nem lenne elég néhány endokrin mirigyre (mirigyek, melyek hormont termelnek) is kiemelren veszélyesek az anabolikák, ezek az agyalapi mirigy, ivarmirigy, pajzsmirigy, és hasnyálmirigy. Pont ezeknek a mirigyeknek a fejlődése nem zárult le a fiataloknál, teljes működési potenciáljukat nagyjából 21 éves korban érik el.
Ha egy fiatal sportoló, akár csak egy kis ideig szteroidokat, anabolikákat használ, már irreverzibilisen (visszafordíthatatlan) korlátozza az tesztoszteron, sperma, a pajzsmirigy hormon, és inzulin képzését. Amikor leáll az anabolikák szedésével, a teste megpróbál visszaállni a normális hormonháztartásra. Viszont ha ezek a mirigyek még mielőtt megértek, korlátozva voltak a funkciójukban az anabolikákkal való visszaélés miatt, előfordulhat, hogy sosem lesznek képesek egészséges hormonháztartást létrehozni.
További rizikót jelent fiatal sportolók számára a megnövekedett sérülésveszély. Az utóbbi időben egyre gyakrabban számolnak be sportorvosok izomszakadásokról, ínruptúrákról (ínszalagok elburjánzása), és csonttörésekről fiatal sportolóknál. A csontok, inak és szalagok is csak 21 éves korra fejlődnek ki teljesen, és a testépítés igazából pont ezekre a struktúrákra alapozódik. De a szteroidok hatására fellépő gyors erő-, és izomnövekedés túlterheli a szöveteket, így sérülések alakulnak ki.
A csontok hosszanti növekedése is majd csak 21 éves korra fejeződik be. Az anabolikus szteroidok felgyorsítják az úgynevezett osszifikációt (csontosodás), és bizonyos körülmények között félbeszakítja a csontok hosszanti növekedését. Ez azt jelenti, hogy az érintettek sohasem érik el a genetikai kódjukban előírt testmagasságot, sem a vállszélességet.
.
Az anabolikák negatívan befolyásolják a vérzsír-értékeket. Ez a változás növeli a szívroham és agyvérzés rizikóját, mivel elősegíti az artériák elmeszesedését és eldugulását. Az biztos, hogy idő kell ahhoz, hogy egyáltalán bekövetkezzen, de ha bekövetkezik, akkor a további életed végleg megváltozik. Szerencsétlen esetben azt jelenti, hogy évekig nyomorékként, vagy bénultan kell élned. Megéri ez?
A pszichés állapotot is befolyásolja amit „dopping őrületnek” , vagy „szteroid pszichózisnak” neveznek reakcióit írtam le. Ez azt a benyomást keltheti, mintha alig lennének nők, akik szteroidokat szednek, mintha nőknél nem lennének ilyen reakciók, de ez nem így van.
A női szervezet azonban máshogy reagál a szteroidokra. Nőknek semmiképp!

Ennek az oka abban rejlik, hogy a szteroidok, mint ahogy már fent említettem, férfi hormonok, így egyértelműen következik, hogy egy férfi szervezet máshogy reagál rá, mint egy női. Ebben az is benne van, hogy más az értékelés a két nemnél dopping tesztek szempontjából. A megerősített követelés a nőknél való ellenőrzésre azon a véleményen alapszik, hogy a férfiaknál nem olyan nagy gond, ha szteroidokat szed, a nőknél viszont igen, hiszen ezek férfi hormonok, melyek e logika szerint a férfi szervezetében természetesek, a nőében viszont nem.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése