Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 30., péntek

NYOLC HATÁSOS TANULÁSI MÓDSZER

Nyolc hatásos tanulási módszer

A hatékony tanulás örök probléma. Oktatók és pszichológusok ezrei foglalkoznak igen régóta tanulásmódszertani kutatásokkal. A leghasznosabb újabb kutatási eredmények nagy amerikai egyetemekről származnak, mint pl. a Stanford, az Indiana, vagy a Chicago University. Rendkívül pontos metodikákkal vizsgálták a diákokat, melyek lehetnek igazán hatékony tanulási módszerek. Kiderült, hogy a diákok nemcsak könnyebben tanulnak, de hosszabb idő után is képesek a tanultak felidézésére, és nem kevés időt spórolnak meg mindezzel. Lássuk, melyek voltak az eredményes módszerek!

1. Készítsünk – és tartsuk is be a tanulási ütemtervet! 

Fordítsunk minden nap néhány órát a tanulásra, akárcsak az étkezésre vagy az alvásra. Tartsuk be ezt az ütemtervet minden nap. A napi tanulási idő persze egyéni dolog, és a megtanulandó tárgy nehézségétől is függ. Átlagosan egy tanórai / egyetemi tananyag elsajátításához 2 óra szükséges. A tanulás az előadások meghallgatása után kezdődik… 

2. Alakítsunk ki kényelmes tanulósarkot magunknak! 

Ugyanakkor, ugyanott és minden nap. Ha koncentrációs problémákkal küzdünk, a megfelelő környezet biztosítása sokat segíthet
. A tanulóasztalt ha lehet, helyezzük minél messzebb a zavaró tényezőktől. Jobban lehet koncentrálni, ha azonos, barátságos környezet fogad mindig. A konyhaasztal mellett enni készülünk, egy könnyű fotelben tévézünk, és egy dolgozóasztal melletti irodaszék tanulásunk körülményeit idézi fel. Mindenesetre jobban tudunk arra koncentrálni, amivel éppen foglalkozunk. 

3. Lakjuk be környezetünket! 

Mindent helyezzünk a dolgozóasztalunkra, ami szükséges, ceruzát, tollat, radírt, hegyezőt, gemkapcsot, szótárakat, üdítőt, chipset, amire szükségünk lehet. Néhány eszköz is kellhet, számológép, fejhallgató stb
. Ha mindennel körülvettük magunkat, akkor már nyugodtan tanulhatunk. Kapcsoljuk be az üzenetrögzítőt, így nem zavarnak meg a hívások sem. Ha némi ennivalót is odakészítünk, akkor nem kell állandóan a szoba és a konyha között mászkálni, tehát ez sem vonja el figyelmünket. 

4. Ne várjunk arra, hogy valaki majd motiválni fog 

Vajon az atléta arra vár, hogy valaki szóljon neki, menjen már edzésre? Nem valószínű. A napi rendszeres edzés alapfeltétele a kimagasló eredménynek. Akkor is megy edzeni, ha éppen nincs kedve, vagy pocsék az idő. Akárcsak a sportolóknak, nekünk is tudnunk kell felkészülni, tréningben lenni a tesztek, a vizsgák sikeres elkészítéséhez, letételéhez. 

5. Egy rendezett notebook sokat segíthet… 

Rend a lelke mindennek! Kutatások szerint a rendszeretet és a kimagasló teljesítmény között határozott összefüggés van
. Mindig tudnunk kell, hogy a számunkra szükséges anyagokat, segédleteket hol tudjuk a legkönnyebben, leggyorsabban elérni. A notebookon érdemes mindennek külön könyvtárat kialakítani, mellette egy vizsganaptárat is. Bizony ezek ismerete igen fontos lehet, ezt nevezik időmenedzselésnek. Csak egyszer felejtsünk el egy fontos megbeszélést, találkozást, igencsak nehézségekbe fog ütközni azt újra megszervezni, főleg ha több résztvevőt is érint. 

6. Tartsuk becsben naptári bejegyzéseinket! 

Jegyezzünk fel mindent pontosan. Tudjuk, hogy mikor és mit kívánunk tenni. Ez az első legfontosabb lépés ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Tartsuk magunkat ahhoz, amiben megállapodtunk – másokkal. 

7. A memorizálás is hasznos

Pszichológusok szerint a tanulási metodikák egyik titka a memorizáló módszerek alkalmazása. Melyek lehetnek ezek? Szakértők szerint, ha valaki felismeri: "ezt a tananyagot már tudom", azzal időt spórol – vagy ¼-ével növelheti azonos idő alatt a további megtanultakat. Ennek jó példája az ABC. Hogyan is tanultuk meg annak idején? Talán hangosan felmondtuk, ami amúgy is jó módszer a memóriában való rögzüléshez. A tananyagot végül is manipulálhatjuk: írással, olvasással, hangos felmondással, audio, videoanyagok használatával stb. Egy tanuláspszichológiai vizsgálatban a diákok a memorizálási módszerekkel négyszer (!) annyi tananyagot memorizáltak ily módon, mint az ezt nem alkalmazó kontrollcsoport. 

8. Nézzük át sokszor az anyagot! 

Ha a diák nem nézi át ismét a már átolvasottakat, akár annak 80%-át elfelejtheti a következő 2 héten belül. Az első átnézés viszonylag gyorsan kövesse a tanulási időszakot. A korai átnézés, felidézés biztonságot jelent a felejtés ellen, és segíti a hosszú távú memóriát. A gyakori átnézés leginkább a zárthelyik-tesztek idején lehet hasznos, és csökkenti a vizsgadrukkot is. 

Bár a felsorolt módszerek bármelyike segítheti a tanulást, talán a legfontosabb közülük mégis a rendszeresség, és a felelősségtudat. Bármely módszer hatástalan ha a diák nem segít saját magán… A jelszó ez lehet: magam vagyok felelős a sikerért! Ha kellő energiát fordítunk mindezekre, az elsajátított készségek szokássá válnak, jobban sikerülnek a vizsgák, nő a tudásunk, javul az önbecsülésünk. Ami azután munkánk és magánéletünk hasznos támasza a későbbiekben. 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése